Mindful leven Minimalisme

Een lijstje met dingen om in januari te doen

laptop en notitieboek, lijst met dingen om in januari te doen

Januari kan voelen als een ‘kale’ lange maand. De feestdagen zijn voorbij. De kerstboom is misschien al uit huis. Langzaamaan wordt het tijd om weer over te gaan op je ‘normale’ ritme. Zo begin ik morgen weer met werken.

Maar januari is ook de maand van een nieuw jaar, en die je de gelegenheid geeft om een frisse start te maken. Ik heb een lijstje van gemaakt. Hierop staan tips en ideeën op het gebied van minimalisme, mindful leven waar je – als je wilt – in januari mee aan de slag kunt gaan. En natuurlijk staat er ook ‘fun stuff’ op de lijst.😉

Opruimen / ontspullen

Het is fijn om in het nieuwe jaar opgeruimd te beginnen. Naast het opruimen van de kerstspullen kun je ook nog een stapje verder gaan en uitzoeken welke spullen je niet meer gelukkig maken en je huis uit kunnen. Als je het rigoureus wilt aanpakken, dan is deze uitdaging misschien wel iets voor je. Maar misschien is klein beginnen wel beter, zeker als je net je eerste stappen zet op het gebied van ontspullen en leven met minder. Denk aan het opruimen van een keukenlaatje of een kast of kamer. Zelf heb ik deze week mijn capsule kledingkast weer op orde gemaakt volgens het Project 333 principe.

Fysiek opruimen is niet het enige wat je kunt doen. Ervaar je dat je hoofd vol is, schrijven helpt is mijn ervaring. Of zoek de stilte op door te mediteren.

Geldzaken op orde

Misschien heb je in de afgelopen weken een beetje teveel (online) uitgegeven door de feestdagen. Het begin van een nieuw jaar is ook een goed moment om je financiën onder de loep te nemen. Bereken je inkomsten en uitgaven per maand voor meer inzicht. Het werkt voor mij heel goed om op deze manier grip op mijn geldzaken te hebben. Daarom heb ik deze week een nieuw overzicht gemaakt. Probeer eventuele schulden kwijt te raken en spaar waar mogelijk. Over sparen schreef ik al eens eerder dit artikel.

Geef iets (tijdelijk) op

Dit kan Dry January zijn, een social media detox of een maand lang geen kleding of niets nieuws kopen. Je hoeft niet iets volledig op te geven maar soms is het goed om iets nieuws te proberen en om te ervaren hoe dat is. Zo kun je ontdekken of bepaalde dingen je wel of juist niet datgene brengen wat je nodig bent.

Doelen stellen

Stel een paar nieuwe doelen voor jezelf voor dit jaar. Deze doelen hoeven niet groots, ingewikkeld of moeilijk te zijn. Kleine stapjes naar grotere doelen zijn prima. Wees dus realistisch en kies doelen die echt iets voor jou betekenen en die iets toevoegen aan je leven. Schrijf ze op en houd jezelf verantwoordelijk om ze binnen een bepaalde tijd te bereiken. Ik vind doelen stellen zelf best lastig, maar de tips in dit artikel vind ik wel behulpzaam om mee verder te komen.

Bewegen

Bewegen en buiten zijn is goed voor body en mind. Ga er op uit in de natuur, naar het bos, strand of park. En met een rondje door je eigen wijk is ook niets mis. Nu de sportscholen gesloten zijn, kun je thuis ook je matje uitrollen voor yoga of een Tabata work-out.

Leuke dingen in januari

  1. In het laatste weekend van januari is het weer tijd voor de Nationale tuinvogeltelling. Ik doe het ieder jaar en het kost maar een halfuurtje van je tijd en is ontzettend leuk om te doen (plus ook nog voor een goed doel).
  2. Ben je gek op boeken lezen, waag je dan dit jaar eens aan de Minibieb leeschallenge 2022.
  3. Wie is de Mol? is weer gestart. Ik blijf het een fascinerend spel vinden en ga dit 22e seizoen zeker volgen.

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.