Eten

Lekkere prei linzen gratin voor op de woensdag

prei linzen gratin met knapperig fetalaagje

Weet je nog niet wat je vanavond op tafel zet? Check dan dit vegetarische recept, gezond en lekker. Eigenlijk gewoon een goed gevalletje comfortfood waar je niet lang voor in de keuken hoeft te staan.

Gisteren was ik laat van mijn werk. Toch grijp ik dan niet naar de fastfood of kant en klaar. Op dit moment vind ik niets fijner dan om voor mezelf te koken, uit liefde voor mezelf. Ik vind het ook leuk om nieuwe recepten uit te proberen. Gezond, snel en lekker is nog steeds mijn motto. Mijn oven draait al de nodige uren in de week. Niet voor zoete baksels, maar vooral voor lekkere traybakes, en zoals gisteren voor deze prei linzen gratin met een knapperig fetalaagje. Ik at het laatst bij mijn zus, en oef wat lekker. Zó lekker dat ik direct na het eten een fotootje van het recept heb gemaakt.

Het recept komt uit kookboek De groene bakplaat van Rukmini Iyer. In dit kookboek staan 75 creatieve en veelzijdige recepten waarmee je eenvoudig de lekkerste veganistische en vegetarische ovengerechten kunt bereiden. Over dit gerecht zegt ze: ‘Deze vullende gratin, met een knapperige fetalaag bovenop, is perfect comfortfood. Niets beter dan dat. Leuk om voor mezelf te maken en kan ik er al redelijk goed in mijn eentje van genieten.

Vanavond wordt er voor mij gekookt, ook heel fijn. Maar het restje dat ik gisteren over heb gehouden, eet ik morgen. Dat is het fijne van het recept. Je kunt het prima van tevoren maken, want de restjes blijven goed in de koelkast. Voor als je nog niet weet wat je vanavond wilt eten, hier is het recept voor jou.

Zo maak je de prei linzen gratin met een knapperig fetalaagje

Voor 4 ruime porties heb je nodig:

  • 30 gram roomboter
  • 3 teentjes knoflook geperst
  • 500 gram prei, in ringen gesneden
  • 2 theelepels zeezout
  • versgemalen zwarte peper
  • 500 gram Puy-linzen, gekookt
  • 450 ml crème fraîche
  • 125 gram feta, verkruimeld
  • 50 gram panko of verse witte broodkruimels
  • 1 eetlepel olijfolie

Verwarm de oven voor tot 180 °C hete lucht of / 200 °C elektrisch.

Doe de boter en knoflook in een braadslede en zet in de oven terwijl je de preien snijdt.

Schep de gesneden prei door de gesmolten knoflookboter, breng op smaak met zhet zeezout en de zwarte peper en zet het geheel 20 minuten in de oven. Roer er na 20 minuten de Puy-linzen, crème fraîche en nog een snuf zeezout door en strooi de feta en de broodkruimels erover. Besprenkel het geheel met de olijfolie en zet het nog eens 20-25 minuten in de oven, tot de bovenkant goudbruin is.

Dien heet op met een groene salade met mosterd- of balsamicodressing.

Mijn tips voor een snellere bereiding!

Ik heb het recept iets anders bereid. Ik heb de boter en knoflook in een braadpan (of wok) op het fornuis gezet. Hierin bakte ik zachtjes de preiringen en voegde daarna linzen uit blik toe, samen met de crème fraîche. Alles schepte ik over in een ovenschaal en verkruimelde toen de feta en panko erover en tot slot de olijfolie. Na 20 minuten was de prei linzen gratin klaar en kon ik aan tafel.

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.