Eten

Gemakkelijk te maken: pecan-karamel chocoladefudge

schaaltje met blokjes pecan-karamel chocoladefudge

Ook al heb ik besloten om weer te minderen met suiker, en wie weet jij ook, toch moet ik vandaag écht nog even het succes van de zelfgemaakte pecan-karamel chocoladefudge met je delen!

Afgelopen kerst had ik het erg easy want ik hoefde me eens niet in te spannen voor het kerstdiner. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan, en wilde ik toch niet met lege handen aan komen. Ik hoefde niet lang na te denken over wat ik wilde maken. Ik had onthouden dat collega M. eens voor haar verjaardag op overheerlijke zelfgemaakte pecan-karamel chocoladefudge had getrakteerd. Het zag er prachtig uit en het smaakte verrukkelijk. Toen ik haar vroeg hoeveel tijd haar het had gekost om het te maken vertelde ze dat het vrij eenvoudig is en dat het een recept is van Laura’s Bakery. Ze heeft het me destijds al geappt en gelukkig vond ik het nog terug in de Whatsapp chat.

Het was echt heel snel en simpel te maken. Zelf vond ik het maken van goede stevige karamel een uitdaging. Uiteindelijk had ik het toch nog iets meer moeten inkoken want de laag was iets te zacht en daardoor sticky. Maar dat deed niets af aan het eindresultaat. In de families is het heel goed ontvangen! En is zelfs al gevraagd of ik het voor een komend familieweekend opnieuw wil maken. Dat komt wel goed en kan ik ook eens oefenen op het maken van karamel.

Deze chocoladefudge is ideaal voor feestdagen, als traktatie voor je verjaardag, als zelfgemaakt cadeautje of gewoon om lekker zelf van te smullen. Succes verzekerd, en hier is het recept.

Dit heb je nodig voor de pecan-karamel chocoladefudge

Goed voor 40-50 blokjes fudge

LAAG CHOCOLADEFUDGE
1 blikje gecondenseerde melk (397 gram)
340 gram melkchocolade (puur kan ook als je wilt)
1 theelepel vanille-extract
125 gram pecannoten (grofgehakt)

LAAG KARAMEL
1 blikje gecondenseerde melk (397 gram)
60 gram ongezouten roomboter
4 eetlepels donkerbruine basterdsuiker

TOPPING
100 gram pecannoten (fijngehakt)

EXTRA
Een ovenschaal van 16 x 24 cm of een rechthoekige browniebakvorm

En zo maak je het

Bekleed eerst een bakvorm/ovenschaal van ongeveer 16 × 24 cm met bakpapier. Daarna begin je met het maken van de chocoladelaag. Doe in een steelpannetje de chocolade en gecondenseerde melk. Laat op laag vuur de chocola smelten tot je een egale massa hebt. Wanneer alle stukjes chocola gesmolten zijn, voeg je vanille-extract en de pecannoten toe. Roer dit goed en vlot door het mengsel heen en stort het dan in de bakvorm. Spreid gelijkmatig uit met een spatel en zet de vorm in de koelkast. Pas als de laag chocoladefudge goed is afgekoeld en een stuk steviger is, maak je de laag karamel.

Doe voor de karamel alle ingrediënten in een pan. Op een laag vuur roer je het mengsel regelmatig door tot boter en suiker gesmolten zijn. Zet daarna het vuur iets hoger. Hoe langer het kookt, hoe verder het indikt. Haal de pan van het vuur als je de karamel bijna dik genoeg vindt. Tijdens het afkoelen wordt de karamel namelijk altijd nog steviger, daarom moet je het niet te lang laten doorkoken. Dit is voor mijn gevoel een kwestie van inschatten. Giet daarna de karamel op de laag chocolade en spreid gelijkmatig uit. Verdeel de pecannoten over de karamel en gebruik de spatel om deze aan te drukken. Doe dit niet met je handen want de karamel is heel erg heet!

Zet de vorm opnieuw in de koelkast en laat een aantal uur afkoelen tot het stevig genoeg is om blokjes van te snijden. Ik heb het zelf een hele nacht in de koelkast gezet. Gebruik hiervoor een goed scherp mes.

Chocolade smelten in pannetje voor het maken van de chocoladelaag van de chocoladefudge
Hier smelt ik de chocolade in de gecondenseerde melk

Je kunt de fudge in een goed afgesloten blik of opbergdoos ongeveer 3 weken bewaren. Op dit recept kun je ook prima variëren. Vervang de pecannoten bijvoorbeeld door walnoten of gedroogde vruchten zoals cranberry’s.

Geen fan van fudge? Bekijk dan eens het recept voor zelfgemaakte bounty’s, ook een aanrader!

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.