Reizen

Een week ontdekken in Guatemala: Antigua & Pacaya

Na een een week van alles in Mexico-stad te hebben gezien en beleefd, is het tijd om verder te gaan met onze rondreis. Vanaf Mexico-stad vliegen we op 2 november door naar Guatemala. Eerste bestemming: Antigua Guatemala.

De vlucht met Volaris gaat voorspoedig. Na de douaneformaliteiten en weer een stempel rijker in onze paspoorten, lopen we de luchthaven in Guatemala-stad uit. Buiten staat de chauffeur al op ons te wachten. Het is intussen 17.35 en al bijna donker. Toch kunnen we nog een indruk krijgen van Guatemala-stad. We zien vooral billboards, billboards en nog eens billboards. En het is rush hour en staan we vaak stil. Ook buiten de stad is het rijden en dan weer stilstaan. Naast dat het druk verkeer is, is het ook chaotisch.Auto’s zonder verlichting, motoren die kriskras voorbij komen of mensen die plotseling oversteken. Na bijna 2 uur maken we ineens een U-bocht en hobbelen we over straatjes met kinderkopjes. Dat is het moment dat we weten dat we er zijn: in Antigua Guatemala!

Antigua, de leukste stad van Guatemala

We starten de dag bij Café Condesa, dat is gevestigd in een prachtig koloniaal gebouw is met drie mooie patio’s. Het is een goede en fijne plek om te ontbijten, dat kun je hier de hele dag door doen. En alles is home-made.

Ook hier in Antigua doen we mee aan een free walking tour. We boeken tijdens deze reis de free walking tours gemakkelijk en snel via de app Guru Walks. Antigua Guatemala is de mooiste stad van het land en UNESCO cultureel werelderfgoed. Het koloniale stadje heeft de structuur van een dambord: 9 calles en 9 avenidas. Door de laatste grote aardbeving in 1976 zijn veel gebouwen beschadigd en daardoor hebben een aantal historische gebouwen geen dak meer.

  • Maya souvenir-verkoopster in klederdracht in Antigua Guatemala
  • Straatbeeld Antigua
  • Plein in Antigua met vulkanen op de achtergrond
  • Convento Santa Clara Antigua
  • Kleurrijke gevel in straatbeeld Antigua

Het is kleurrijk, overzichtelijk en er hangt een gemoedelijke sfeer. Ook deze wandeltour wordt geleid door een local en zij vertellen graag over hun stad en geven goede tips. Onze gids Ramiro vertelt ons veel over de stad maar ook over Guatemala en haar inwoners. Het grootste deel van de mensen stammen rechtstreeks af van de Maya’s. Dat zien we terug in het straatbeeld. We zien veel nieuwe kleuren, plantensoorten en mensen in klederdracht. De mensen zijn hier eerder arm dan rijk maar toch erg gelukkig. Er is veel gemeenschapszin.

De rest van de dag verkennen we op ons gemak andere delen van dit prachtig bewaard gebleven koloniaal stadje. Zo bezoeken we de overblijfselen van Convento Santa Clara, een van de mooiste plekken in Antigua en daterend uit 1700. En natuurlijk wandelen we ook onder de Arco de Santa Catalina door. Deze gele poort is intussen hét icoon van de stad (zie uitgelichte foto bij dit blog). Onderweg komen we ook veel tourbureautjes tegen. Bij een daarvan regelen we een excursie voor de volgende dag en ook het vervoer voor een dag later.

Chicken bus is onmisbaar in het straatbeeld van Guatemala

Vulkanen beklimmen

Antigua is omringd door een aantal hoge vulkanen. Vanuit de stad zie je de Acatenango (bijna 4.000 meter hoog) en de naast gelegen en zeer actieve Fuego liggen. Als je geluk hebt, zoals wij, zie je dat de Fuego, elk half uur as en lava de lucht in spuwt. Dat is al erg bijzonder om te zien.

Vanuit Antigua worden dan ook veel uitstapjes gemaakt naar de omliggende vulkanen. Een populaire tour is de tweedaagse hike naar de Acatenango. Vanaf deze vulkaan heb je een mooi uitzicht op de Fuego. De eerste dag loop je naar het basecamp op zo’n 3.500 meter hoogte. De volgende ochtend loop je het laatste deel naar de top. Helaas past dit niet goed in ons reisschema. Wij kiezen voor het beste alternatief: de Pacaya vulkaan, op 1 uur rijden van Antigua.

Pacaya

In het begin van de middag is het tijd voor onze excursie naar de Pacaya vulkaan. Je kunt deze excursie doen in de ochtend of halverwege de middag en zo de zonsondergang mee pakken. Over dat laatste hadden we positieve verhalen gehoord en kozen we daarvoor. Rond 14.00 uur stappen we in de colectivo, om enkele stops later (en enkele extra passagiers verder), weer in een andere busje over te stappen. Onderweg is er weer veel te zien, rijdend door een aantal leuke dorpjes en we zien weer heel andere bomen, struiken en gewassen.

Uitzicht op het vulkaanlandschap in het zuiden van Guatemala.
Ons uitzicht op het eerste deel van de tocht.

Na 1,5 uur rijden staan we aan de voet van de Pacaya vulkaan op 1.800 meter. Deze vulkaan is een van de vele vulkanen van het land. We zullen enkele honderden meters klimmen onder begeleiding van een gids. Het is een pittige tocht; veel rotsen op de route en veel steile stukken. Maar het nemen van een taxi (lees: paard) is een no-go voor mij.

Jammer genoeg klaart het weer niet op. De ochtend begon al bewolkt en dat is het nog altijd. Er staat redelijk wat wind en af en toe voelen we wat regendruppels. Hoe hoger we komen des te mistiger het ook wordt. We zien nog wel enkele mooie uitzichten voordat we echt op hoogte komen en in de mist onze weg vervolgen. Dat is jammer want we kunnen nu niet genieten van mooie vergezichten en de top van de Pacaya blijft in de wolken gehuld. Schrale troost zijn de marshmallows die onze gids roostert boven de warme lava!

  • Paarden als taxi's op de klim naar de Pacaya
  • Marshmallows roosteren op lava

De zon is al onder als we weer terug gaan en ben ik blij met het koplampje dat ik heb meegenomen. We zijn laat terug in Antigua maar gelukkig zijn er nog genoeg restaurantjes open om lekker te kunnen eten. Dat hebben we wel verdiend na deze inspanning. Want ook al pakte deze hike niet zo uit als we hoopten, we kunnen toch mooi zeggen dat we een vulkaan hebben beklommen! Het is ook onze laatste avond in Antigua want we reizen morgen door naar de Hooglanden. Daarover vertel ik in een volgend blog.

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.