Reizen

Mexico: Dag van de Doden en meer in Mexico-stad

Mexico-stad bij zonsondergang vanaf de Torre Latinoamericana

Vorige maand reisde ik samen met vriendlief 4 weken door Mexico en Guatemala. In de komende tijd ga ik je daarover van alles over vertellen. Te beginnen bij het begin: de eerste dagen in Mexico-stad.

Mexico-stad of CMDX is het startpunt van onze reis van 4 weken door Mexico en Guatemala. We zijn hier van zaterdag 28 oktober tot 2 november 2023.

De eerste dag in Mexico-stad

Via London komen we in de vroege ochtend van zaterdag 28 oktober aan in Mexico-stad. Na een paar uurtjes slaap gaan we op pad. Ons hostel is vlakbij Zócalo, het grote plein. Een kant van het plein wordt gedomineerd door de grote kathedraal. Op het plein zelf zien we dat daar de voorbereidingen worden getroffen voor Dia de Muertos. Na een eerste rondje door het historisch centrum gaan we eind van de ochtend met de metro op weg naar de wijk Coyoacán.

In deze wijk staat Casa Azul, het huis van de Mexicaanse kunstschilderes Frida Kahlo. Hier woonde Frida Kahlo het grootste deel van haar leven. Het huis is grotendeels nog zoals het was en staat vol met haar persoonlijke eigendommen. Op deze manier krijgen we een bijzonder inkijkje in het leven van deze bijzondere kunstenares. Een bezoek aan dit museum is een aanrader. Mijn tip daarbij: koop ruim op tijd vooraf je kaarten online om zeker te zijn van toegang. Daarna maken we nog een wandeling door deze leuke wijk en bezoeken we ook een begraafplaats. Op deze eerste dag zien we al veel bijzondere uitdossingen en versieringen voor Dia de Muertos.

Dag 2: F1 Gran Premio de la Ciudad de Mexico

  • Formule 1 GP Mexico drie auto's op het circuit; de bolide van Max Verstappen gaat als eerste de bocht in.

Vandaag staat in het teken van de Formule 1 Gran Premio de la Ciudad de Mexico. Zeg je Mexico en F1, dan zeg je ook Sergio ‘Checo’ Perez. De Mexicaanse autocoureur is zeer geliefd en we zien dan richting het circuit heel veel kraampjes met Checo merchandise. Na de controle, zoeken we onze plek op de tribune in de zon. Net op tijd want de Drivers Parade begint. Een uitzinnige menigte, veel muziek: de sfeer zit er al goed in. Om 14 uur start de race. Al in de 1e bocht ligt Checo eruit. Alle Mexicanen zijn gelijk in mineur. Max ligt vrijwel direct op kop en daar blijft hij ook. Een rode vlag legt de race nog even stil maar ook daarna domineert Max de race. Na de huldiging barst een feest los met DJ Martin Garrix. Een fantastische belevenis om mee te maken, als je van de F1 houdt!

Dag 3: Het historisch centrum en Alameda Park

We gaan mee met een free walking tour door het historisch centrum. Onze enthousiaste gids vertelt veel over de geschiedenis van het land, de stad. We komen langs mooie gebouwen en bijzondere plekken zoals de Azteekse templo mayor, het Nationaal Paleis en de Spaanse kathedraal. En we ontdekken Plaza de San Domingo, het plein om de hoek bij ons hostel vol historie is. Een van de gebouwen daar herbergt namelijk veel muurschilderingen va de Mexicaanse muralist Diego Rivera. In zijn werken legde hij onder meer de Spaanse verovering van Mexico vast, de kerstening en de revolutie.

’s Middags wandelen we via het park Alameda Central naar La Ciudadela, een grote overdekte markt vol handwerk. Kleurrijk en leuk om rond te struinen. Via Barrio Chino (de Chinese wijk) gaan we richting Torre Latinamericano waar we vanaf het terras op de 44e verdieping een geweldig uitzicht over CDMX bij zonsondergang hebben.

Dag 3: Roma en Condesa

Muurschildering en tortilla verkoopster in de wijk Roma in Mexico-stad

Vandaag gaan we verder met het ontdekken van Mexico-stad. We maken een mooie rondwandeling met gids (opnieuw een free walking tour) doordze oude wijken Roma en Condesa met elk een eigen charme en met veel groen. Begin 20e eeuw gebouwd voor de elite, nu zijn het zeer gewilde wijken met goede restaurants, uitgaansleven en mooie boetieks.

‘s Middags bezoeken we eerst Museo Mural Diego Rivera. Hier hangt zijn mural Sueño de una tarde dominical en la Alameda Central. Het is prachtig. Daarna brengen we een bezoek aan Mercado de San Juan Ernesto Pugibet. Een grote overdekte levensmiddelenmarkt. ’s Avonds zijn we bij Lucha Libre: vrij worstelen. In Mexico betekent dat veel show, acrobatische manoeuvres en kleurrijke maskers. En dat in een volgepakt en kolkende Arena México! Het is niet te omschrijven, dit moet je gewoon meemaken.

Dag 4: Dag van de Doden

De Dag van de Doden, een Mexicaanse feest- en herdenkingsdag dat elk jaar op 1 en 2 november is. De mensen geloven dat de zielen van kinderen op 1 november terugkeren naar de aarde en die van volwassenen op 2 november. In de periode rond Día de Muertos maken de Mexicanen de graven van hun dierbaren schoon en versieren deze. Ze strooien sporen van geurige oranje bloemblaadjes van Afrikaantjes en ze bouwen ofrendas. In deze altaren staan niet alleen foto’s van de dierbaren maar ook hun favoriete eten en drinken. En ook vind je de 4 elementen: water, vuur, aarde en wind er terug.

Vandaag vieren we deze dag mee. De grote parade is pas zaterdag maar er zijn genoeg andere activiteiten door de stad. Wij gaan hiervoor naar Coyocan. We bezoeken opnieuw de begraafplaats waar we zaterdag ook waren. Nu is er een heel andere sfeer. Je kunt er eten, er is muziek en overal zie je families met veel liefde bezig rondom de graven. Of ze zitten gezellig bij elkaar.

In het hart van de wijk is het al gezellig druk. We eten daar onze broodjes en laten ons daarna opmaken volgende de traditie. Het is een grote gezelligheid. We eten gezellig tussen de Mexicanen in een kleine overdekte markt vol eetkraampjes. ‘s Avonds komt alles pas echt tot leven. Iedereen is geschminkt of verkleed en kinderen vragen om snoepjes. Dia de Muertos hier meemaken, vonden we echt bijzonder.

Frida Kahlo en Diego Rivera

De Mexicaanse Frida Kahlo (1907-1954) ken je vast wel. Ze is een van de bekendste en meest geliefde kunstenaars ter wereld. Door haar indrukwekkende kunstwerken, opvallende verschijning, roerige leven en bijzondere levensstijl groeide ze uit tot een wereldwijd icoon. Ze trouwde met de Mexicaanse muralist Diego Rivera die ook prachtige werken maakte. Als je in Mexico-stad bent, kun je haast niet om Frida en Diego heen. Mijn tips:

Museo Frida Kahlo ‘Casa Azul’ (koop vooraf online je tickets om zeker te zijn van toegang)

Museo Mural Diego Rivera (mural Sueño de una tarde dominical en la Alameda Central)

Anahuacalli museum

Los Murales de Diego Rivera – la Secretaría de Educación Pública (Plaza de San Domingo)

Dit vind ik van Mexico-stad

Mexico-stad is enorm, inclusief al zijn buitenwijken wonen er in de gehele agglomeratie ruim 22 miljoen inwoners. Kun je nagaan, Nederland telde op 1 januari van dit jaar 17,8 miljoen inwoners. Het lukt natuurlijk nooit om zo’n stad in korte tijd te ontdekken. Daar heb je veel meer tijd voor nodig. Ik realiseer me echt wel dat ik lang niet alles heb gezien maar heb wel een goede indruk kunnen krijgen. Het is een stad vol historie, cultuur, mooie markten, leuke cafées en goede restaurants! En sla vooral de streetfood niet over.

CDMX is ook een gemakkelijke stad om je te verplaatsen. Een goed metrostelsel (met aparte coupes voor vrouwen) en een Uber of taxi is snel geregeld. Ook heb ik me hier veilig gevoeld. Ga je naar Mexico of heb je plannen? Sla Mexico-stad vooral niet over!

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.