Minimalisme Reizen

Gemakkelijk reizen met alleen handbagage

handbagage: rugzak en handtas als accessoire

Nog niet zo lang terug maakte ik een solo reisje. Ik wilde licht en gemakkelijk reizen met minimale bagage. In dit artikel deel ik ervaringen en mijn paklijst.

Voor een buitenlands uitstapje reisde ik met het vliegtuig en dit keer met alleen handbagage. Direct een uitdaging om eens echt mijn bagage te minimaliseren tot het hoognodige. Ook omdat ik wist dat ik een aantal dingen voor een aantal mensen mee terug wilde nemen. En ook voor mezelf! Als handbagage mocht mee een trolley of rugzak plus een accessoire. Onder dat laatste wordt verstaan een laptop-, fototas of een handtas. Bij elkaar mag dit 10 kg bij de luchtvaartmaatschappij waarmee ik reisde.

Ik koos voor mijn Osprey Arcane rugzak. In eerste instantie had ik mijn rolkoffer ingepakt maar dat soort koffers hebben van zichzelf toch wel een bepaald gewicht. Toen ik overpakte naar een rugzak, scheelde me dat zeker 2 kg.

Als handtas koos ik voor mijn Le Pliage (medium size) van Longchamps. Le Pliage-tassen zie je trouwens veel als handbagage/reistassen. Er gaat veel in en door het materiaal kunnen ze tegen een stootje (of een regenbuitje). Ik ben er in elk geval weg van, maar dat even als een bijnoot.

Mijn paklijst voor een 4-daagse Europese stedentrip

Vooraf had ik een aantal paklijsten en artikelen over minimalistisch pakken doorgenomen. Het gaf mij een aantal handige tips en daarom deel ik in dit artikel de mijne.

 • 1 paar schoenen *
 • Tussenjas *
 • Dikke sjaal *
 • Jasje *
 • Sjaal
 • 2 t-shirts (travel wear)
 • 1 x blouse (travel wear) *
 • Spijkerbroek *
 • Broek (travel wear)
 • Nachtkleding/ondergoed
 • Kleine toilettas
 • Reisdocumenten
 • Smartphone
 • iPad 
 • Selfie stick
 • Powerbank en benodigde oplaadkabel voor mijn telefoon/iPad
 • E-reader
 • Waterfles
 • Regenponcho (voor het geval dat)

De kleding met een * had het meeste gewicht en had ik aan op de reisdagen. Ik koos vooral voor travelwear omdat het niet alleen licht is maar ook kreukvrij.

In mijn rugzak had ik mijn kleding, iPad en toilettas. Voor mijn kleding gebruik ik een handige packing cube. In mijn handtas had ik alle andere elektronica, opladers, reisdocumenten en waterfles en een zakje nootjes.

Voordelen van reizen met weinig handbagage

 • Handen vrij.
 • Licht in gewicht maar ook in het denken.
 • Weinig mee betekent ook overzicht in de spullen in je tas.
 • Je kunt zo door de douane en hoeft niet meer te wachten op de bagage, daardoor kun je snel een aansluiting pakken naar je definitieve plek van bestemming.

Met mijn rugzak en handtas (die ik ook crossbody kon dragen) waren een goede keuze. Ik vertelde je al dat de rugzak versus de rolkoffer al in gewicht scheelde maar het gaf me ook veel meer bewegingsvrijheid omdat zo’n koffer toch ook meer ruimte vraagt in bijvoorbeeld openbaar vervoer.

Het aantal items dat ik mee had was precies goed, hoewel ik ook met nog een t-shirt minder had kunnen doen.

Tips om minimalistisch te pakken voor een reis

 • Kies de tassen/koffers die je mee wilt nemen als handbagage.
 • Begin met de spullen die echt mee moeten, zoals je paspoort, telefoon en oplader (tenzij je tijdens je reis offline wilt zijn). Daarna de praktische spullen: kleding en verzorgingsartikelen.
 • Kijk goed naar de weersvoorspelling vooraf en baseer daar je kleding op.
 • Maak afhankelijk van het aantal dagen combinaties van je kleding. Let hierbij goed op de kleur. Zorg dat alles wat je meeneemt bij elkaar past.
 • Laat je combinaties/sets een dag liggen en kijk dan nog eens kritisch of je nog iets thuis kunt laten.
 • Vermijd dubbele dingen.
 • Wees kritisch met je verzorgingsartikelen.

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.