Leefstijl Minimalisme

Project 333: maak je capsule wardrobe

project 333 capsule wardrobe

Project 333: het is oktober en tijd om mijn kledingkast op te ruimen en op orde te brengen voor de komende maanden! En ja, zet je schrap: het is “the minimalist fashion challenge that proves less is really is so much more“.

Project 333 (spreek uit: three thirtythree) is een initiatief van Courtney Carver, en haar naam heb je al eens eerder gehoord. Ik lees nu haar boek Soulful Simplicity waarin ze hierover ook een hoofdstuk heeft geschreven.

Door persoonlijke omstandigheden ging ze op zoek naar een simpeler en meer betekenisvol leven. In haar zoektocht begon ze in 2010 met het persoonlijke experiment Project 333. Ze koos 33 kledingstukken uit haar garderobe en droeg 3 maanden lang niet anders deze items. Kortom: ze maakte een tiny wardrobe of capsule wardrobe. Het bracht grote verandering in haar leven. Door de jaren heen is haar experiment wereldwijd uitgegroeid tot iets groots! Courtney deelt ervaringen van haarzelf en anderen op haar Project 333 website en sociale media.

Project 333: de regels

Bottom line: gedurende 3 maanden draag je 33 items. Dit zijn de regels die Courtney hanteert en die ik vertaald heb:

Wanneer: elke drie maanden. Ieder seizoen begint op 1 januari, 1 april, 1 juli en 1 oktober. Maar je kunt op ieder moment starten. 33 items zijn genoeg voor iedere drie maanden

Wat: 33 items bestaande uit kleding, accessoires, sieraden, ‘outerwear’ (jassen etc.) en schoenen.

Wat niet: deze items reken je niet tot je 33 items: trouwring of een ander sieraad van grote emotionele waarde dat je altijd draagt, ondergoed, nachtmode, huispak en sportkleding (zolang je maar sport in je sportkleding!).

Hoe: kies 33 items, doe de rest van je kleding in een doos en zet deze uit het zicht voor drie maanden. Doe het zelf of als je hulp nodig hebt, kijk dan hier.

Wat nog meer: je stelt een garderobe samen waarin je leeft, werkt en speelt gedurende 3 maanden. Weet dat dit geen project is om te lijden. Als je kleding niet goed past, of in slechte staat. Vervang het dan.

Je denkt misschien: “Het lukt me nooit met 33 items in mijn garderobe”, maar onthoud dat dit een uitdaging van drie maanden is, geen levenslange verbintenis. Door je met minder te kleden, zul je zoveel meer ontdekken over wat je wilt en nodig hebt in je kast en in je leven. Gooi de overdaad uit in je kast voor 3 maanden en kijk waar het echt over gaat.

Courtney Carver (vrije vertaling door Janneke)

Mijn start met de capsule wardrobe

In 2016 ben ik begonnen met Project 333. Ik hoorde er voor het eerst over via mijn vriendin Ginette. Met haar kan ik fijne gesprekken voeren over leven met minder. Zij is trouwens mindful organizer en coach.

Maar 33 items vond ik nog wel wat, zeker omdat je ook schoenen, jassen en tassen mee moest rekenen. Dus ik heb toen het aantal iets verhoogd of niet meegeteld. Dat is trouwens niet erg, zegt ook Courtney. 33 is slechts een getal. Het gaat om de bewustwording. In mijn oude notitieboek vond ik deze lijstjes terug van mijn eerste stappen richting een capsule wardrobe.

  • project 333 notes

Maar nu ga ik de uitdaging écht aan. Vandaag kies ik 33 items voor 3 maanden. Waarom nu wel? Omdat ik merk dat ik (en mogelijk komt dat door het thuiswerken en de zomer) dat ik steeds teruggrijp op dezelfde items. Dat wat me goed staat en wat comfortabel zit. En omdat ik voel dat ik het kan en het er aan toe heb!

Podcast tip en lessons learned

Ben je geïnteresseerd en wil je meer weten? Luister dan eens naar deze podcastaflevering van Soul & Wit waarin Courtney uitgebreid verteld over project 333.

In de komende dagen deel ik mijn capsule wardrobe met je en vertel ik je over mijn ervaringen en de ‘lessons learned’ in de afgelopen jaren over het kleden met minder items. En ook zal ik nog twee goede tips met je delen die mijn koopgedrag erg hebben beïnvloed!

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.