Leefstijl

De beste manier om een avocadopit te ontkiemen

avocadopit ontkiemen

Ken je ze? De mensen die het altijd lukt om een avocadopit te laten ontkiemen en deze vervolgens laten uitgroeien tot een volwaardige mooie avocadoplant? Ik ken ze! Mijn vriendin Winanda ‘excelleert’ er bijna in. Haar avocadoplant is jaloersmakend. Of mijn oud-collega Suzanne die de voortgang daarover vrolijk deelt op Instagram.

Je begrijpt het zeker al. Ik ben dus niet zo’n iemand. Mijn beste poging deed ik vorig jaar. Het leek eerst heel wat maar de plant vertakte niet. Slechts één lange stengel. Toen kreeg ik de tip om te toppen en dat was het einde.

avocadopit groeit uit tot plant
Mijn avocadoplant in september 2019 (toen het nog goed ging!)

Een nieuwe poging

Afgelopen maandag maakte ik een smoothie om mee te ontbijten. En daarin verwerkte ik ook een avocado. Bij het opensnijden van de vrucht kwam een mooie pit tevoorschijn. Toen dacht ik: “Waarom niet nog eens een poging wagen?!”

Los van het feit dat het me niet is gelukt om een fatsoenlijke avocadoplant op te kweken uit een avocadopit, lukt het ontkiemen me van wel. En daarvoor heb ik een supertip! Zonder het gedoe van prikkers, want dat vond ik echt helemaal niets. Wat een gepruts is me dat zeg!

Avocadopit ontkiemen volgens Mama Botanica

avocadopit ontkiemen

Alle eer komt toe aan Iris, de plantenblogger die je mogelijk beter kent als Mama Botanica. Het enige wat je nodig hebt is een avocadopit, een stukje keukenpapier en een plastic zakje. Succes verzekerd en zo ga je te werk:

1. Was de pit en leg deze in een glas of schaaltje met water voor zo’n 48 uur.

2. Haal vervolgens met een mesje het buitenste bruine laagje van de pit.

3. Maak het stukje keukenpapier nat. Ik gebruik de plantenspuit maar je kunt het natuurlijk ook even kort onder kraan houden!

4. Rol de pit in het keukenpapier en stop deze in het plastic zakje en leg deze vervolgens op een warme plek. De hoeveelheid licht maakt hierbij niet uit.

5. Check de pit regelmatig. Als het keukenpapier droog is, maak deze dan weer vochtig.

6. Na een aantal weken (het is niet precies te zeggen wanneer) ontstaat er een barst en daaruit zal een kleine wortel tevoorschijn komen.

7. Als de wortel een aantal centimeter is, zet je hem op water. En vanaf dat moment kan je avocadoplant groeien en groeien!

Lees hier de volledige instructies van Mama Botanica plus extra tips over de verzorging van de avocadoplant.

Ik zal je op de hoogte houden over mijn avocadoproject! Heb jij trouwens al eens geprobeerd om een avocadopit te ontkiemen? Heb jij nog goede tips? Laat ze dan achter bij deze blog! Het is altijd leuk om tips en ervaringen met elkaar uit te wisselen.

avocadopit in plastic zakje
Mijn avocadopit vandaag!

Comments (5)

 • de pit kiemt na een drietal weken maar wortels om vervolgens op water te zetten verschijnen niet…

  Beantwoorden
  • Hoi Betty, dat is gek maar bij mij lukt het de ene keer ook beter dan de andere keer. De aanhouder wint! Succes, Janneke

   Beantwoorden
   • Ik blijf proberen! Nu met een bioavocado…

    Beantwoorden
    • Een lange witte wortel! Zou dit al het moment zijn om op water te zetten? B

     Beantwoorden
     • Dat is wel het moment waarop ik de avocado op water zette. Ik ben benieuwd hoe het resultaat nu is.

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.