Tuinieren

Tuinpraat: een pottenborder

pottenborder tuinpraat jannekes wereld

Een pottenborder: dat is toch wel hét tuinproject van 2020. De aanleiding was mijn grote hoeveelheid aan lege terracotta potten waar ik eigenlijk nauwelijks meer ruimte voor had om op te bergen. De vraag kwam: “Wat doen we met de potten?” Weg doen, was me een brug te ver. Toen kwam Bas met het idee om tegen een kaal stukje muur een pottenborder te maken. En dus gingen we dit voorjaar aan de slag.

Pottenborder in de maak

Met de potten die we hadden, maakten we een opstelling. Een aantal van deze potten was al beplant dus dat gaf al een eerste indruk. Maar we kwamen erachter dat er nog wel wat grotere potten bij mochten komen. Om inspiratie op te doen bekeken we deze video.

In het weekend van Koningsdag 2020 gingen we aan de slag met ons nieuwe tuinproject. In alle vroegte gingen wij naar twee kleine tuincentra in de buurt voor potten, potgrond én planten. We kozen een mix voor vaste planten, grassen, vetplanten en eenjarigen. We kozen vooral planten die goed zijn voor bijen en vlinders zoals agastache, duifkruid, heleniums.

De opstelling van pottenborder hebben we zo gemaakt dat we ook vanuit huis er zicht op hebben. In huis hebben we ook veel groen en wilden we dit met elkaar verbinden. Daarom mochten een dwergpalm en bananenplant niet ontbreken. En ook verhuisden de cactussen van binnen naar buiten en kregen een plek in deze border.

Het resultaat in beeld

En nu ben je vast benieuwd naar het resultaat? Vanaf het begin tot en met nu heb ik verschillende foto’s gemaakt. Hieronder zie je een foto-impressie en de ontwikkeling van onze nieuwe border in potten.

  • pottenborder tuinpraat jannekes wereld
  • pottenborder tuinpraat jannekes wereld
  • pottenborder tuinpraat jannekes wereld

Wij vinden onze pottenborder-project erg geslaagd. Het is een echte eyecather geworden. We willen deze het hele jaar door interessant houden. Nu we zo richting herfst gaan, vraagt dat om een kleine aanpassing. Daar gaan we in de komende weken mee aan de slag.

Mooie planten voor nu en straks zijn onder andere bolchrysanten, heide, cyclamen, gaultheria. En ook wil ik voorjaarsbollen in potten planten. Deze video ga ik nog eens bekijken voor beplanting tips.
Ben je geïnspireerd geraakt, je kunt nu ook nog beginnen met het maken van je eigen pottenborder!

Tuintip: neem het hele jaar door foto’s van je tuin

Ik maak bewust veel foto’s van mijn tuin. Niet alleen nu van de pottenborder, ook van mijn andere borders. Zo is het gemakkelijk te onthouden en te zien welke combinaties en planten het goed doen en welke niet. Op deze manier kunnen we de tuinbeplanting steeds mooier en beter maken.