Tuinieren

Deze winterklusjes kun je nu in de tuin doen

Sedum onder een laagje sneeuw. als hoofdfoto bij blog over winterklusjes in de tuin

We hebben een winterse week erop zitten. Als je dan door het raam naar buiten kijkt, komt het waarschijnlijk niet in je op om iets in je tuin te doen. En toch zijn er allerlei winterklusjes te bedenken en in dit blog vertel ik je daarover.

Op dit moment ben ik ook niet in de tuin bezig. Ik loop wel dagelijks de tuin in. Om te kijken of de voorjaarsbollen zich al laten zien (ja!!), soms wat blad te harken en natuurlijk voer ik de vogels. Dat laatste is natuurlijk een echt winterklusje. Maar er zijn toch echt nog veel meer dingen die je in januari en februari kunt doen. Ik las afgelopen week verschillende artikelen over de tuin in wintertijd. Het gaf me inspiratie om na te denken over het nieuwe tuinseizoen en tegelijkertijd ook om een blog te schrijven over welke winterklusjes je nu kunt doen in de tuin. Daar gaan we.

Winterklusjes voor in je tuin

Hieronder deel ik 5 winterklusjes die ik zelf in de periode het leukst, snelst en het best vind om te doen!

1. Tuinvogels voeren

In mijn tuin zijn veel vogels te vinden. Ook in de winter, ik word het meest blij als ik de specht en het roodborstje zien. Maar de pimpel-, koolmeesjes, mussen en spreeuwen zijn ook welkom. De winter is een tijd om deze beestjes een handje te helpen. Door ze te voeren. Het beste kun je dan kiezen voor voer met een hoge energiewaarde. Zonnebloemkernen, speciale vogelpindakaas, pinda’s en vetbollen zorgen ervoor dat ze hun reserves kunnen aanvullen. Dat hebben ze met deze kou echt nodig. Lees ook eens: Wintertuin, een thuis voor vogels.

2. Snoei bomen

Ik zou het ook niet snel bedenken maar ik las dat in de winter veel bomen zich het best laten snoeien omdat de sapstroom tot stilstand is gekomen. Voor bomen die hun blad laten vallen, kun je nu goed hun vorm zien en daardoor het beter op vorm snoeien. Snoei regelmatig op een tak of een oog dat naar buiten is gericht. Zo krijg je een mooi open structuur. Verwijder ook dunne takken of takken die elkaar schuren want die zitten elkaar in de weg. Maar snoei nooit bij vorst. Bomen die je beter in de lente kunt snoeien zijn esdoorn (Acer), berk en haagbeuk.

3. Check je borders

Loop je tuin eens binnen en bekijk je borders eens goed. Je kunt kale plekken markeren om daar straks wintergroene planten (zie volgend puntje) neer te zetten of deze later in het jaar op te vullen met kleurrijke eenjarigen. Je kunt nu al nadenken over welke bloemen je wilt zaaien en deze kopen. Zaaien kan voor mijn gevoel het beste vanaf maart.
Als je door het jaar heen foto’s van je tuin maakt, kun je snel zien welke planten elkaar in de weg zitten om deze straks te herplanten of grotere planten te delen. Planten delen is een goedkope manier om extra planten in je tuin te krijgen. Of ‘shop’ zoals ik doe bij familie, vrienden of collega’s: vraag ze om een stek van een leuke plant uit hun tuin.

De sedum loopt al uit. Foto in blog over winterklusjes in de tuin
De sedum loopt al weer uit.

4. Kleur en geur in je wintertuin

Bij mij is de tuin in de winter (nog) een beetje saai. Er bloeit niks, terwijl bij mijn zus in haar tuin een hoek geel kleurt door de winterjasmijn en deze geurt ook nog licht. Maar zo zijn er nog een aantal andere planten die kleur en geur in de winter geven zoals camellia’s (Japanse rozen), struikkamperfoelie, het meloenboompje, vleesbes en sneeuwforythia. Wil je nu kleur in je tuin, dan is nu het moment om er voor op pad te gaan. En mocht je iets vinden maar door de vorst in de grond nog niet in de tuin kunnen planten, laat de plant dan in een pot vorstvrij overwinteren.

Heb je in je border saaie plekken? Markeer ze, hier kun je straks in de lente misschien wel een aantal mooie wintergroene planten kwijt. Planten met decoratief blad als mansoor, tongvaren en wolfsmelk zijn goede keuzes. Zelf heb ik een wolfsmelk in pot, die doet het goed en bloeit prachtig. Maar straks zet ik deze in de tuin want ik denk dat het dan nog meer een eyecatcher wordt.

5. Reparatie en onderhoudsklussen zijn ideale winterklusjes voor nu

Nu is een goede tijd om hekjes en schuttingen te repareren. Er staan nu minder planten waardoor je er gemakkelijker bij kunt. Wat ik ook in deze tijd een mooi klusje vind, is om potten bakken en zaaibakken bij elkaar te zoeken en schoon te maken. Potten krijg je goed schoon met heet water en een klein scheutje bleek.

Haal noppenfolie of vliesdoek om kwetsbare planten te beschermen tegen kou en vorst. Dit is een klusje dat nog op mijn lijstje staat want mijn mooie olijfboom heeft dat wel nodig maar heeft het afgelopen week nog zonder moeten doen. Vergeet ook niet – voor het geval je het nog niet hebt gedaan – je buitenkraan af te sluiten. Maar doe dat als de temperaturen weer een tijdje boven nul zijn!

De witte bloemen van de helleborus in een pot onder een laagje sneeuw.
De witte bloemen van de helleborus onder een laagje sneeuw

.

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.