Tuinieren

Eenjarigen zaaien voor extra kleur in je tuin

eenjarigen zaaien zaden zaaiblik

Het is nu een goede tijd om aan de slag te gaan met je tuinplannen. Voor extra kleur in mijn tuin en pottenborder ben ik eenjarigen aan het zaaien. Een eerste artikel over mijn tuinplannen dit jaar.

Vanaf half maart tot half april kun je heel goed eenjarige bloemen binnenshuis zaaien en opkweken. Het geeft je een voorsprong als het buiten te koud is om in de volle grond te zaaien. Tegen de tijd dat ijsheiligen voorbij is (14 mei), heb je een mooie voorraad planten die je kunt uitplanten in je tuin. Bloemen en planten zaaien is een goede manier om voor weinig geld veel planten én kleur in je tuin te krijgen.

Tuinplannen 2021

We dachten vorig jaar een goed beplantingsplan voor onze borders te hebben gemaakt, maar in de praktijk pakte het toch anders uit. Zo werden sommige planten zo groot dat ze anderen verdrongen. Ook was de variatie in de bloeitijd niet zoals we gehoopt hadden. Dat betekent dat we terug naar de tekentafel gaan. Dat is een klusje voor de komende weken. Maar ik weet nu al dat ik de gaten in de borders wil opvullen met bollen en knollen (dahlia’s) en eenjarigen. Niets leuker om deze zelf te zaaien en op te kweken. Een aantal jaren geleden was ik zo fanatiek in het zaaien dat het hele huis vol stond met stekken. Zo gek maak ik het dit jaar niet, dit is mijn keuze voor dit jaar.

Komkommerkruid

Komkommerkruid, ook vaak borage genoemd, is een ruwharige, eenjarige plant met blauwe bloemen. Het is een goede bijenplant. Het blad van komkommerkruid kun je gebruiken in rauwkost of stoofpotten. Ook de bloempjes zijn eetbaar. De plant wordt ongeveer 45 to 90 cm hoog en kan wel flink uitdijen. Eind februari kocht ik een kant-en-klaar pakketje (zaden, zaaigrond en kweekkasje) bij Albert Heijn. Direct gezaaid. De zaailingen groeiden goed en dit weekend heb ik ze verspeend en kunnen ze in aparte potjes verder kunnen groeien.

  • eenjarigen borage

Cosmea en helianthus; goede eenjarigen

Cosmea (of cosmos) zijn hele dankbare bloeiers. Ze bloeien erg lang, van juli tot ver in het najaar, zeker als je regelmatig de dode bloemen eruit knipt. Cosmea kunnen tot 90 cm hoog worden. Ik zaaide Cosmea Sunset en ik had nog een aangebroken zakje cosmea in roze-rood (vorig jaar bij de Kinderpostzegels). Als zaaibakjes gebruikte ik een plastic verpakking van peren en een oude kaasverpakking waar ik gaten in heb geperforeerd.

In de roze zaaibak heb ik zonnebloemen gezaaid. Dit keer Helianthus Avondrood, deze hebben een bruinrode bloem en worden ongeveer 180 cm. De cosmea en een aantal zonnebloemen krijgen straks een plek in onze pottenborder.

Het zaaien van cosmea en zonnebloemen gaat eigenlijk nooit mis.

eenjarigen zaaien, zaaibakken
Links de zonnebloemen, rechts de cosmea

Siertabak

Vorig jaar is het zaaien van siertabak – de Nicotiana Lime Green – jammerlijk mislukt. Waarschijnlijk toch nog wat te koud. Balen, want de geelgroene bloemen geven de borders een bijzonder accent. Daarnaast geuren ze en vinden vlinders deze bloemen extra aantrekkelijk. Deze plant wordt zo’n 50 cm hoog en de bloemen zijn ook goed als snijbloem. Voor het ontkiemen moet de temperatuur zo’n 20-25 graden binnenshuis zijn. Dit jaar doe ik een nieuwe poging en zorg ik voor een extra warme plek. Bij gebrek aan een kweekkastje heb ik het zaaibakje in een Ikea plastic zak gestopt, dat werkt ook.

siertabak zaaien

Ik houd je natuurlijk op de hoogte van de ontwikkelingen van mijn eenjarigen en de andere tuinplannen.

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.