Leefstijl Mindful leven

Vriendelijkheidschallenge: dit heb ik gedaan

vriendelijke dingen smiley kindness

Vorig week daagde ik mezelf uit om elke dag een vriendelijke daad te doen. Ik heb een dagboekje in deze week bijgehouden. In dit artikel lees je hoe de week ging en welke vriendelijke dingen ik heb gedaan.

Maandag 22 maart

Vandaag is de eerste dag en hoppa, gelijk al twee vriendelijke dingen gedaan! Met een ding ben ik afgelopen weekend al gestart en deze loopt zelfs de hele week door!

Thuiscollecte 2021 voor Reuma Nederland

Al sinds 2008 ben ik collectant voor Reuma Nederland. Ieder jaar collecteer ik in 3 straten in mijn wijk. Corona zette vorig jaar een streep door zowel de normale als inhaalcollecte. Balen! Afgelopen week heb ik mee gedaan aan de Thuiscollecteweek van 22 t/m 27 maart. Hiervoor heb ik een online collectebus aangemaakt. Ik deelde de link met familie, vrienden en collega’s via Whatsapp en op LinkedIn. En ook had ik in de weekend favorieten van twee weken geleden de link gedeeld. Aan het einde van de thuiscollecteweek stond de teller op € 239! Dat heeft mijn verwachtingen overtroffen. Hierbij wil ik iedereen die gedoneerd heeft nog eens extra bedanken: “Bedankt, jullie zijn top!”
Deze activiteit zie ik trouwens als bonusactie voor in deze week!

Paastakken weggegeven

We hebben onze kronkelwilg gesnoeid. De takken zijn goed te gebruiken als paastak. Mijn overbuurvrouw E. en haar schoonmoeder heb ik een aantal takken gebracht. En ik heb een mand bij de weg gezet, en een aan de inhoud gezien heb ik nog een paar mensen er blij mee kunnen maken.

gratis paastakken vriendelijke dingen doen

Dinsdag 23 maart

Vandaag heb ik deze petitie getekend; misschien is het meer een ‘goede daad’ dan een vriendelijke maar ik help hierin wel de mensen die zich onvoorwaardelijk inzetten voor een betere planeet.

Woensdag 24 maart

Voor een dierbare familievriend die vandaag zijn 90e verjaardag viert, heb ik een verjaardagsfilmpje gemaakt met daarin felicitaties van mijn moeder, mijn zus en haar gezin en onszelf. Al vroeg in de ochtend via Whatsapp verstuurd (ik vind het super dat veel ouderen zo goed om kunnen gaan met de digitale wereld). Aan de reactie konden we zien dat het erg is gewaardeerd! En dit was nog maar de eerste verrassing van onze kant voor deze dag!

Donderdag 25 maart

Een aantal van mijn familieleden woont in Canada. Naast geregeld een kaartje per post of mailtje, wilde ik mijn tante verrassen met een FaceTime of telefoongesprek om even bij te kletsen. Helaas kreeg ik haar niet te pakken en ga ik dit later nog eens proberen.

Vrijdag 26 maart

S. en E. ken ik van vroeger, van de volleybalclub. Dit jaar is het 20 jaar geleden dat ze hun kappers- en schoonheidssalon openden in de stad. En ik kom daar intussen al een tijd. Leuk om zo weer eens herinneringen van vroeger op te halen. Ze hebben een klein team (met z’n viertjes zijn ze) en de corona zorgt voor veel spanning maar ze zijn moedig. Vrijdag aan het einde van de dag was ik eindelijk weer in de salon voor een knipbeurt. Ik vond dat ze in deze lastige tijden wel een leuke en lekkerere opkikker konden gebruiken. Daarom had ik een lekkere cake (helaas geen tijd om eentje zelf te bakken) meegenomen. Ze vonden dit een leuke verrassing en morgen als het team compleet is, gaan ze daar met elkaar lekker van genieten tijdens hun koffiepauze.

Zaterdag 27 maart

Vandaag had ik een beetje een off-day weinig energie na een lange werkweek. Daarom was ik vandaag vriendelijk naar mezelf en hoefde ik vandaag even niets.

Zondag 28 maart

Geregeld maak ik in weekenden een grote portie lasagne waar we meerdere keren van kunnen eten, zo ook vandaag. Tijdens het koken, bedacht ik me om dit met één van onze buren te delen. Dus appte ik ze hoe ze het zouden vinden als ze vanavond (of op een andere dag) niet zouden hoeven te koken. En of ik ze blij kon maken met een portie zelfgemaakte lasagne bolognese. Blijken ze gek te zijn op lasagne, dus aan het einde van de middag heb ik een portie langs gebracht.

Wat vond ik van deze week?

Wie het eerdere artikel over deze week heeft gelezen, heeft gelezen dat vriendelijk zijn, dingen doen voor een ander, voor mij iets vanzelfsprekends is. Je zou dan zeggen dat ik mijn hand hier niet voor om heb hoeven te draaien. Niets is minder waar. Ergens vond ik het lastig, maar dat kwam vooral door de verwachtingen die ik erbij had. Klein gevalletje perfectionisme, laten we het daar maar op houden 😉

Wat ik leerde is dat vriendelijke dingen doen, voor mij spontane ingevingen zijn. Doordat ik me nu elke dag had voorgenomen iets vriendelijks te doen voor iedere keer een ander, begon het als uitdaging te voelen. Het spontane was eraf. Dus houd ik het voortaan bij spontane ingevingen en acties (en die gebeuren vaak genoeg).
Maar om eens bewust stil te staan bij dingen voor een ander doen, kan geen kwaad.

En als ik dezelfde daad elke dag voor een ander had gedaan, was het ook goed geweest. En nu ik erover nadenk, denk ik dat er wel meer vriendelijke dingen heb gedaan dan genoemd (bijvoorbeeld een collega een compliment gegeven, een lief berichtje naar een vriendin gestuurd, een andere collega geholpen hoe ze haar tijd beter kan verdelen etc.). Vriendelijkheid zit ‘em vooral in de kleine dingen. En laten dat nu juist de dingen zijn die het leven mooier maken.

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.