Tuinieren

Het is midzomer in de tuin

Midzomer en de vaste geraniums bloeien volop

Het is midzomer. En eindelijk is het goed weer. Als je me zoekt, ben ik vandaag in mijn tuin. Vooral om nu eens te ontspannen, hoewel ik het niet kon laten toch een klein klusje te doen.

In het voorjaar schreef ik dat ik mijn borders voller wilde hebben en dat ik daarvoor eenjarigen aan het zaaien was, bezig was met dahlia’s en over nieuwe planten. Laat ik je vertellen hoe dat is gegaan.

Borders op volle sterkte (en de slakken zijn dat ook)

Voor in de border bloeiende Vrouwenmantel en Nepeta en siergras Calamagrostis ‘Overdam’ rechts tegen de schutting

Een groot deel van de borders is nu goed begroeid. Niet alleen mooi om te zien maar ook handig want zo krijgt onkruid minder kans. De Nepeta ‘Six Hills Giant’ doet het goed. Ze combineren mooi met de siergrassen en vrouwenmantel en hopelijk straks ook met de Agastache ‘Blue Fortune’. Ik wilde ze eerst combineren met Helenium ‘Moerheim Beauty‘ maar dat liep even anders. Toen ik de Heleniums kocht, waren ze nog wat iel. Ik heb ze daarom een tijdje in hun pot groter laten groeien totdat ze er klaar voor waren om naar de tuin te verhuizen. Terwijl ik me verheugde op de mooie bloemenpracht, waren er anderen die zich om andere redenen op deze planten verheugden. Ze zeggen: “Als de kat van huis is, dansen de muizen op tafel”. In mijn geval waren het slakken.
Weg Heleniums, ik was er sip van.

Och, wat een kopzorgen gaven die slakken me. Ze waren overal en ook direct weer uit op mijn nieuwe vaste planten die het verlies van de Heleniums moesten goedmaken. Ik ben heel wat avonden op rij de tuin in gaan om slakken te vangen en valletjes te zetten. Met succes, mijn nieuwe planten slaan goed aan en hebben de slakken het nakijken.

In het krat o.a. kruisdistel (Erygnium), Verbena bonariensis (altijd goed) en Agastache ‘Blue fortune’ (dropplant)

Tuinieren gaat altijd met ups en downs

Soms pakken de tuinplannen uit zoals je hebt bedacht. Soms ook niet. Zo zijn dit jaar de dahlia’s die ik in een pot had voorgetrokken wat ‘leggy’ om het zo mooi in het Engels te zeggen. Hoog opgeschoten, geen mooie volle planten maar ze zullen vast bloemen geven. Het opkweken van eenjarigen in huis was geen succes. Geen plant van over gehouden. Als plan B. heb ik in een grote pot verschillende bloemenzaden uitgestrooid in de hoop straks plukbloemen te hebben.

Ik hoopte midzomer een bloeiende clematis te hebben die ik al vroeg in het jaar had geplant. Dat ging goed totdat ik op een dag keek en de jonge scheuten allemaal waren afgestorven. Geen idee hoe dat kon maar ook hier had ik een plan B. Ik koos voor de Lonicera henryi, een bladhoudende kamperfoelie met bloemen die een wit, geel en roze kleur hebben en in trek zijn bij insecten. Een goede keuze want de plant weet de weg omhoog goed te vinden.

In de moestuin zijn er kleine successen te melden. Beide appelbomen zitten vol vruchten. Ik heb al vruchtdunning gedaan, zoals dat zo mooi heet. Ik ben heel benieuwd hoe mijn oogst zal zijn. Rucola zaaien gaat ook altijd goed. In een kleine zaaibak heb ik een paar weken geleden deze slasoort gezaaid en heb ik er al een keertje van gegeten, lekker!

Tot slot nog even terug naar de borders. Mijn vaste geraniums zetten de toon, .die vieren echt een midzomer feestje!

Giga geranium!

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.