Tuinieren

Nieuw voorjaarsgeluid uit mijn tuin

tulpen in mijn tuin, voorjaarsgeluiden, lente 2024

Het tuinseizoen is echt los. De planten in mijn tuin schieten de grond uit, geraniums en tulpen staan in bloei en de vogels nestelen en zingen. Tijd om nieuw voorjaarsgeluid uit mijn tuin te delen.

De zon schijnt vandaag in Groningen en de temperatuur is aangenaam. Perfect voor op mijn vrije woensdag en ik was dan ook al sinds eind van deze morgen in mijn tuin te vinden. Daarvoor deed ik eerst een rondje tuincentrum.

Grotere tuinklussen al vroeg geklaard

Mijn eerste voorjaarsgeluid in de tuin was het geluid van geklop en gehoor. Al vroeg in het jaar heb ik een aantal grotere tuinklussen geklaard. Eerst heb ik de borders opgeruimd, gesnoeid, kantjes van het gazon netjes afgestoken en een aantal planten verplaatst. Alles bij elkaar zorgde al voor een flinke oppepper in de tuin.

Daarnaast had ik een grotere tuinklus op de planning: nieuwe schuttingen. De oude schuttingen stonden op het punt van instorten en was ik er klaar mee. Met akkoord van de beide buren, ging ik samen met R. en A. aan de slag. Ik heb gekozen voor een recht-toe-recht-aan schutting van 180×180 cm aan beide kanten. Het resultaat: lekker strak en fris.

De vorige bewoners hadden moestuinbakken op een deel in de smalle border gemaakt. Vorig jaar groeiden hier nog heel goed mijn eigen gekweekte tomaten, maar die houten bakken rotten weg in de grond. Alle houtdelen heb ik eruit gehaald en met een restant tegels die nog in mijn tuin lag opgestapeld (erfenis vorige bewoners) een klein tegelplateau gemaakt. Hierop zet ik straks een aantal bakken voor het moestuinieren. Het tuinpad is ook aangepakt en liggen de tegels er een stuk strakker in.

Al die klussen zorgen weer voor een heel andere aanblik. En het is fijn om zo vroeg in het jaar al dit soort klussen te hebben gedaan want nu is het tijd voor het allerleukste. In de tuin zijn om te genieten van groen, geur, kleur en het heerlijke voorjaarsgeluid van de vogels.

Nieuwe planten

Aan het begin van dit blog vertelde ik al dat ik een rondje tuincentrum heb gedaan. Ik wil de borders meer opgevuld hebben. Hoe voller je borders, hoe gemakkelijker je het hebt als tuinier weet ik uit ervaring. Met dit doel ben ik eenjarigen aan het zaaien, dahlia’s aan het voortrekken en ik heb een aantal planten die al meerdere jaren in potten stonden nu overgezet in de tuin.

In het tuincentrum trakteerde ik me op een mooie Acer ‘Trompenburg’ die in een van de lege potten komt. Dat wordt vast een mooie eyecatcher op het terras. En ik heb besloten om plantcombinaties die ik eerder had opnieuw te maken. Daarvoor kocht ik nog een aantal Helenium ‘Moerheim Beauty‘ en Nepeta ‘Six Hills Giant’, deze laatste kan goed tegen droogte en is een goede bodembedekker. Die hebben hun plek in de tuin gekregen en het gras is weer gemaaid.

Heerlijk om weer terug in te tuin te zijn.

Comments (2)

  • Wat heerlijk dat het precies op je werkdag zulk mooi weer was. Ik kan er ook erg van genieten, al dat frisse groen weer. En inderdaad: alles komt nu echt “los”. Hier ook genoeg plannen voor de moestuin, maar doe het ivm zwangerschapsverlof toch bewust rustig aan.

    Beantwoorden
    • Hoi Anja, leuk om van je te horen en dat je ook zo geniet van het frisse groen en dat je moestuinplannen hebt. Ik ben heel benieuwd. Maar dat je het rustig aan doet nu, begrijp ik goed. Hopelijk verloopt je zwangerschap voorspoedig. Alle goeds!

      Beantwoorden

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.