Reizen

Peer Gynt Vegen

peer gynt vegen norway

Gelegen in het Gudbrandsdal ligt tussen Tretten en Vinstra een prachtig natuurgebied dat bekend is geworden als de Peer Gynt streek. Door dit gebied loopt de ongeveer 60 km lange Peer Gynt Vegen, één van de bekendste bergwegen in Noorwegen. Sinds gisteren, 12 juni, is de bergweg weer open.

Het landschap hier is uniek: tussen de rotsige, schaars begroeide heuvels schitteren talloze beekjes, vennen en meren. Je vindt hier kruipwilgen, dwergberkjes en kromme coniferen en veel bosbessen- en vossenbessenstruiken.

De legende

Deze Peer Gynt Vegen (en ook deze streek) is genoemd naar de legendarische Peer Gynt. Gynt groeide in de 17e of 18e eeuw  op in een boerenhoeve in de buurt van Vinstra. In de zomer is de hoeve te bezichtigen. De opzienbarende avonturen van Peer Gynt leven nog steeds voort in de Noorse volksverhalen, in een toneelstuk van Hendrik Ibsen en de bijbehorende muziek van Edvard Grieg.

Toegankelijkheid bergweg

De Peer Gynt Vegen is alleen open in het zomerseizoen, normaal gesproken vanaf begin juni. Gisteren is de bergweg voor het zomerseizoen weer toegankelijk. De weg is geopend tot in de herfst, wanneer de eerste sneeuw valt.

peergynt3

Met de opening van deze prachtige bergweg vandaag, grijp ik de kans om herinneringen uit 2014 op te halen aan dit prachtige gebied.

Herinneringen uit mijn reisjournaal

Vanuit Redalen rijden we via de E6 naar Lillehammer. Bij Tretten gaan we de E6 af en rijden we over de 354 richting Segalstadbru. Bij Svingvoll staat de Peer Gynt Vegen (ook wel Peer Gynt veien) al aangegeven. Tot aan Skei is de weg verhard. In Skei betalen we onze tol via de tolautomaat. De slagboom gaat open en rijden we direct de onverharde bergweg op. De bergweg voert over een ruig bergplateau met naar het westen en noorden uitzicht op de bergen van Jotunheimen en Rondane.

Ruige wildernis

Eerst passeren we Skei, een echt alpinistengebied dat er nu nog erg verlaten uitziet. De weg gaat omhoog en dan is er ineens dat onbeschrijflijk prachtige uitzicht: besneeuwde bergtoppen, meren. Ruige wildernis! Al vrij snel vinden we een mooie picknickspot voor koffie/thee en het maken van foto’s. Opnieuw is het weer ons gunstig gezind. Het is hier op 1.123 meter wel fris maar de zon doet goed haar best en voelt het prima aan. Er staat ook weinig wind. De weg gaat verder door dit prachtige ruige gebied waar we onze ogen uitkijken. We maken een fotostop bij Fagerhøi en rijden dan weer verder. We vinden aan een meertje een geweldige picknickplek. Het is intussen voorbij het middaguur; we lusten wel een broodje. We slepen onze koelbox en spullen mee en genieten van de rust, stilte en de zon.

Los van een groepje fietsende schoolkinderen komen we maar weinig mensen tegen. Na de lunchstop rijden we door naar Gålå. Vanaf hier kunnen we kiezen voor de richting Vinstra en het rijden van de Peer Gynt Setervegen of het tweede deel van de bergweg. We doen het laatste. Bij Fefor betalen we opnieuw tol. Op dit tweede deel is het landschap heel anders. Meer boerderijen, bosrijker en voert langs de bergwand van de Stölfjellet. Omdat het weer zo goed is, is het zo helder dat we eindeloos verder kunnen kijken. Bij Espedalen houdt de tolweg op. Via de 255 rijden we terug naar Segalstadbru.

peer Gynt

Praktische info en links

De Peer Gynt Vegen is een tolweg met 4 tolstations, een bij elke toegang. In Skei en Gålå staan automaten waar je met muntgeld of creditcard kunt betalen. En bij de tolstations bij Fefor en in Espedalen betaal je contant en laat je het geld achter in de daarvoor beschikbare tolgeld-enveloppen.

http://www.peergyntvegen.no
http://www.visitgausdal.no

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.