Reisinspiratie Reizen

Dit zijn 8 lekkere eetadressen in Groningen

Glazen op een tafel in restaurant, bij blog over leuke eetadressen

Al eerder deelde ik tips over mijn stad Groningen. Vandaag deel ik 8 leuke eetadressen die ik in de laatste tijd heb (her)ontdekt.

Ik betrap me er wel eens op dat ik vaak in mijn eigen stad naar dezelfde adressen ga voor koffie, thee, lunch, borrel of diner. Herken je dat? In de afgelopen tijd heb ik allerlei nieuwe adressen ontdekt.. Omdat er volgens mij niks boven tips van locals gaat, vind je hieronder mijn 8 tips voor eetadressen in de stad Groningen waar je lekker kunt lunchen en of dineren. Bijna allemaal in ‘achteraf’ straatjes of iets verder buiten het centrum (maar wel op loopafstand) want ik vind dat je daar eigenlijk altijd de leukste vindt!

1. Salmagundi

Salmagundi ligt buiten het centrum, vlakbij het UMCG. Op ongeveer 15 minuten lopen vanaf de Grote Markt vind je dit leuke adres. Het leuke van dit adres is dat het een vintage dinercafé en woonwinkel onder één dak is. En het is een bedrijf met sociale impact.

Het pand heeft een bijzondere eigen sfeer: vintage  en een tikje industrieel. Kleurrijk en inspirerend, de meer dan 120 kamerplanten maken ons een groene hotspot. Je krijgt er een huiskamer gevoel bij. En alles wat je in het café ziet, kun je in principe kopen. Ook de winkel is de moeite van het bezoeken waard! Je vindt hier erg leuke woonaccessoires, planten en meer. Je kunt vooraf, tijdens of na je etentje er een kijkje nemen. De keuken is geïnspireerd op de Midden-Oosterse/Mediterrane keuken. Wij serveren mezze, ideaal om naar eigen keuze te mixen & matchen.

Salmagundi | Oosterhamrikkade 8c, Groningen | open woensdag tot en met zaterdag van 16.30 tot 22.00 uur.

2. Du Nord

In een kleine zijstraat van de Herestraat vind je Du Nord. Zit het beneden vol, dan kun je boven vaak nog wel plek vinden. Je kunt hier terecht voor ontbijt, koffie, lunch of een drankje. Er staan lekkere broodjes (warm en koud) op het menu en hebben ze ook lekkere smoothies, thee en koffie. Ik at hier laatst een heerlijke pagnotella tonijnsalade. Een plek waar ik zeker nog eens een ander broodje wil eten.

Du Nord | Hoogstraatje 4, Groningen | open dinsdag tot en met zondag van 10.30 tot 17.00 uur.

3. La Ca Vietnamese streetfood

Bij La Ca kun je genieten van authentiek Vietnamees streetfood. Verwacht geen luxe aankleding; gezond eten en smaakbeleving staan voorop. Er wordt gekookt met traditionele ingrediënten en specerijen en verse groenten. Erg lekker en de moeite waard!

La Ca | Oude Kijk in ’t Jatstraat 52 | open maandag tot en met zaterdag van 12.00 tot 22.00 uur.

4. Eetcafé De Padang

Hier kun je genieten van de Marokkaanse keuken. Je moet dit adresje kennen want De Padang vind je net buiten het centrum van Groningen, in de Korrewegwijk. Het is een zeer geliefd adresje en reserveren is aan te raden.

De Padang | Padangstraat 3, Groningen | dagelijks geopend van 17.00 tot 00.00 uur.

5. Brasserie Groen

Ook deze brasserie zit in een zijstraat van de Herestraat en dichtbij het Zuiderdiep (waar veel bussen halt houden). Je kunt hier terecht voor lunch en diner. De naam ‘Groen’ zegt het al: ze werken zo veel mogelijk met biologische- en streekproducten. De kaart wisselt dan ook per seizoen. Ik heb hier een aantal keren geluncht en elke keer is het lekker. Kies je voor een broodje, reken dan op heerlijke dikke plakken brood. Jammie! Midden in het centrum en toch heerlijk rustig. In de zomer hebben ze een leuk terras voor het restaurant in de (winkel)straat. In het straatje waar Groen zit, vind je ook een aantal leuke winkels zoals A Priori.

Restaurant & Brasserie Groen | Carolieweg 16-1, Groningen | open maandag van 17.00 tot 22.00 uur, dinsdag tot en met zaterdag van 11.30 tot 22.00 uur.

6. Stadsrestaurant Het Oude Politiebureau

Voor dit eetadres moet je een dikke 20 minuten lopen vanaf het centrum maar dan kom je echt op een leuke plek én een leuke wijk terecht: de Oosterparkwijk. De naam van het restaurant verklapt het al. Vroeger had het gebouw functie als politie-wijkpost.

Elementen daarvan zie je nog terug. Hier hangt een ongedwongen sfeer. Ze hebben een goed gevulde spelletjeskast en buurtgenoten maar ook van daarbuiten komen hier graag. De kaart is uitgebreid en met gerechten uit alle windstreken en bijzondere elementen uit de wijk. Ook hier staat vers, gezond en lekker eten hoog in het vaandel. Vlees, vis, vegetarisch, veganistisch, halal, koolhydraatarm of lactosevrij: er is keuze voor iedereen.

Het Oude Politiebureau | Zaagmuldersweg 3, Groningen | open dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 22.00 uur.

7. Fatoush

Fatoush is een van mijn laatste ontdekkingen. Ik at hier een aantal weken geleden met R. We hadden al veel positieve verhalen gehoord over dit Libanese restaurant. Je kunt kiezen voor een menu met diverse mezze of andere authentieke gerechten van de kaart. Wij kozen voor een mezze menu met een koude en warme gang. Het Libanese biertje smaakte ons er goed bij. Heerlijke smaken, om je vingers bij af te likken! Voor het toetje had ik geen ruimte meer over, jammer want de borden met desserts die ik voorbij zag komen, jammie!

Fatoush | Damsterdiep 15, Groningen | open dinsdag tot en met zondag van 16.00 tot 22.30 uur (zondag tot 20.30)

8. Dikke boterham

Alleen al de naam Dikke boterham zorgde ervoor dat ik een keer hier naar toe wilde. Op mijn vrijdag-thuiswerkdag sprak ik hier met collega J. af. Dikke boterham heeft een klein aantal zitplekken en heeft een gezellige en ongedwongen sfeer. Maar je kunt er ook een broodje laten maken en meenemen. Er staan mooie broodjes op de menukaart. Wij kozen voor een tosti to go en die smaakte meer dan goed. Ze werken met verse lokale producten en dat proef je. Ik kom hier zeker nog eens terug want ook dit adresje is zo dicht bij mijn huis!

Het grappige is dat ik me soms er nog niet altijd bewust van dat ik op zo’n korte afstand van hartje binnenstad Groningen woon. En bij het schrijven van dit blog kwam ik tot de ontdekking dat de meeste van deze eetadressen zich op korte loop- of fietsafstand van mijn huis bevinden, en sommigen echt op steenworp afstand!

Dikke boterham | Steenstilstraat 47, Groningen | geopend dinsdag tot en met zaterdag van 09.00 tot 17.00 uur.

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.