Boeken

Lekker lezen: een nieuw boekenoverzicht

Verity, Meneer Wilder en ik, De Hollander en andere boeken covers

Ik zit in een lekkere leesmodus en daarom vind je in dit blog weer eens een echt ‘ouderwets’ boekenoverzicht.

Ken je de app GoodReads? Het is een Engelstalige app waarmee je kunt bijhouden waar je bent gebleven in het boek, recensies lezen en plaatsen, een beoordeling geven, notities toevoegen etc. Mijn zus en haar dochters gebruiken de app en ik deed al eens een halfslachtige poging. Na het lezen van een boek van Pierre Le Maitre zocht ik naar tips en besloot ik op GoodReads te kijken wat zij lezen. Ik zag dat ze alledrie een leeschallenge voor 2024 hebben ingesteld. En ik dacht: “Waarom ook niet?” Niet al te ambitieus heb ik de teller op 20 gezet. Ik lig op schema, voor wat dat waard is, ha ha! Hoe dan ook, de app is handig want zo ging ik laatst met een nieuw lijstje titels naar de bibliotheek. Niet alles kon ik vinden maar stuitte zo weer op andere boeken.

Hieronder deel ik welke boeken ik heb gelezen. Ik zag dat ik eerder vergeten was Verity te bespreken en die neem ik ook in het lijstje mee. Dat is namelijk een fenomenale thriller. Daar begin ik dan nu gelijk mee in mijn rondje gelezen boeken.

Verity – Colleen Hoover

Duister, angstaanjagend, zenuwslopend en toch niet kunnen wegleggen. Dat is wat in me opkomt als ik terugdenk aan Verity. De thriller Verity gaat over de schrijfster Lowen. Ze kan nauwelijks rondkomen, tot ze de kans van haar leven krijgt. Ze wordt gevraagd de populaire boekenserie van Verity Crawford te voltooien, die door een auto-ongeluk zelf niet meer kan schrijven. Als Lowen door Verity’s aantekeningen gaat, ontdekt ze een ongepubliceerde autobiografie die verborgen had moeten blijven. Ze besluit om het verhaal verborgen te houden, ook voor Verity’s man Jeremy. Maar dan krijgt ze gevoelens voor Jeremy. Hoelang kan Lowen de waarheid voor zich houden?

Heeft iemand Charlotte Salter gezien? – Nicci French

Charlotte Salter is verdwenen. Op het grote feest voor de verjaardag van haar man, Alec, komt ze niet opdagen. Alec blijft onverstoorbaar, maar hun dochter Etty raakt er naarmate de avond vordert steeds sterker van overtuigd dat haar iets vreselijks is overkomen. De politie wordt ingeschakeld, maar er zijn geen aanknopingspunten. Dan wordt het lichaam van een dorpsgenoot gevonden. Houdt dit verband met de verdwijning?

Jaren later komen Etty en haar broers bijeen om het ouderlijk huis leeg te ruimen omdat Alec naar een verpleeghuis moet. Het hele gezin is getekend door de gebeurtenissen van al die jaren daarvoor. Wanneer er weer iets aangrijpends in het dorp gebeurt, wordt rechercheur Maud O’Connor op de zaak gezet. Aan haar de taak om een onwillige politiemacht mee te krijgen oud zeer op te rakelen. Want niemand heeft Charlotte Salter ooit nog gezien…

Lange tijd was ik klaar met Nicci French maar de thrillers In hechtenis en Wie niet horen wil, vond ik weer echt goed. Met dat enthousiasme begon ik aan dit boek maar dat temperde gaande weg. Ik zou het meer een misdaaddrama noemen dan een thriller. Maar als je het boek op je lijst heb staan, gewoon lezen want het verhaal is echt prima maar ik had er meer van verwacht.

Het eiland van de verdwenen bomen – Elif Shafak

Cyprus, 1974. Kostas en Defne ontmoeten elkaar heimelijk in de plaatselijke taverne, onder de vijgenboom die door een holte in het dak omhoog groeit. Dat is de enige plek waar zij, een Turkse, en hij, een Griek, elkaar ongezien kunnen treffen. Dan breekt de oorlog uit. Kostas wordt naar een oom in Londen gestuurd, Defne blijft achter.
Tientallen jaren later probeert hun dochter Ada, na de dood van haar moeder, de geheimen van haar familie te ontwarren. Het enige aanknopingspunt dat Ada heeft, is een vijgenboom die in de achtertuin groeit.

Een supertip van mijn zus die ik graag nu aan jou doorgeef. Alles aan deze roman is mooi!

De Hollander – Matthijs Deen

Een Nederlands patrouilleschip stuit op een verdronken wadloper, aangespoeld op de drooggevallen zandplaat De Hond. Voordat de vloed het lichaam meesleurt, bergt de bemanning het en neemt het mee naar Delfzijl. Het slachtoffer heeft de Duitse nationaliteit, de zandplaat bevindt zich in betwist grensgebied. De Duitse justitie eist dat het slachtoffer onmiddellijk wordt uitgeleverd, maar de Nederlandse brigadecommandant weigert. Een internationaal conflict is geboren. Terwijl de leidinggevenden ruzie maken, stuurt de tweede man van de Bundespolizei See in Cuxhaven heimelijk een rechercheur naar Delfzijl om op informele wijze een onderzoek te starten. Zijn naam is Liewe Cupido, Duitser van geboorte, opgegroeid op Texel. Zijn Duitse collega’s noemen deze eigenzinnige, zwijgzame collega ‘de Hollander’. Het slachtoffer blijkt een ervaren wadloper en hoe meer Cupido te weten komt, hoe raadselachtiger de omstandigheden omtrent diens dood lijken te worden.

De Hollander is een eerste deel in een serie Wadden-thrillers. Het leuke aan dit verhaal is dat het zich afspeelt in Delfzijl en omstreken (mijn werkgebied) en in het Duitse Ost-Friesland, een gebied dat ik ook vrij goed ken. Tijdens het lezen dus heel veel herkenning en het verhaal is ook goed. Ik vond het een onderhoudend misdaadverhaal.

Meneer Wilder en ik – Jonathan Coe

In de zomer van 1977 vertrekt de naïeve jonge vrouw Calista om op wereldreis te gaan. Via de Verenigde Staten komt ze terecht op een Grieks eiland dat wordt omgebouwd tot een filmset. Bij toeval werkt ze daar voor de fameuze regisseur Billy Wilder, over wie ze zo goed als niets weet. Maar de tijd die ze doorbrengt in dit luxueuze, onbekende oord zal haar voor altijd veranderen.Terwijl Calista geniet van het avontuur, realiseert Wilder zich dat zijn carrière zo goed als voorbij is. Niet langer geliefd in Hollywood heeft hij zijn nieuwe film laten financieren door Duitse producenten. Wanneer Calista hem volgt naar München voor het filmen van wat extra scènes, wordt ze deelgenoot van Wilders duistere familiegeschiedenis.

Toen ik laatst met mijn lijstje GoodReads-tips door de bibliotheek struinde, vond ik dit boek. Het stond niet op mijn lijst maar de flaptekst trok me aan. Ik vond het een bijzondere coming of age* roman waarin waargebeurde feiten verweven zijn met fictie. Het verhaal is mooi opgebouwd. Heden en verleden van de hoofdpersoon worden mooi afgewisseld waardoor je haar persoonlijke ontwikkeling goed kan volgen. * Ik heb ook altijd weer de betekenis op te zoeken: coming of age is een genre binnen literatuur en film dat zich richt op de psychologische en morele groei van de hoofdpersoon, vaak van jeugd tot volwassenheid.

Nu lees ik Nargis van Forugh Karimi; over dit boek en ander lees je in een volgend boekenoverzicht. Ik ben benieuwd of Verity, het eiland van de vergeten bomen of een van de andere titels je aandacht heeft getrokken. En heb je goede boekentips voor mij ? Deel het met me via de reacties.

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.