Boeken

Gelezen: De grote wereld van Pierre Lemaitre

Boek De grote wereld van Pierre Lemaitre van schuin bovenaf gefotografeerd

Het is weer tijd voor een boekbespreking. Anders dan je gewend bent, deze keer geen boekenoverzicht maar bespreek ik in dit blog de roman De grote wereld van Pierre Lemaitre.

Afgelopen kerst kreeg ik De grote wereld cadeau van mijn zus. Toen ik het openmaakte was mijn eerste gedachte: “Dik boek, heel ander genre dan ik normaal lees, als ik het maar leuk vind!” Twee weken later liet ik mijn zus weten dat ik gegrepen was door het verhaal. En ik merkte ook hoe fijn het was om weer eens iets heel anders te lezen, waarop ze zei dat dat ook de bedoeling was! Een goede zet van haar.

Het gros van wat ik lees zijn thrillers, daar zal ik altijd van houden maar het is soms ook goed heb ik gemerkt om die comfortabele leeszone te verlaten en in te ruilen door letterlijk nieuwe leeswerelden.

Waar gaat De grote wereld over?

De grote wereld vertelt het verhaal van de familie Pelletier, een vooraanstaande Franse zeepmakersfamilie in het Beiroet van de jaren veertig. Patriarch Louis hoopt zijn succesvolle bedrijf over te dragen aan zijn oudste zoon Jean, maar dat gaat gruwelijk mis. Jean laat het bedrijf niet alleen bijna failliet gaan, maar begaat ook een verschrikkelijke misdaad die de hele familie dreigt mee te slepen…

Dan zijn er nog de zonen Francois en Étienne. Allebei streven ze andere dingen na in het leven. Francois gaat na zijn tijd bij de Franse Vrije Strijdkrachten naar Parijs om daar te gaan studeren maar doet in werkelijkheid heel iets anders. Étienne reist zijn liefde achterna en gaat naar Indochina maar als hij daar aankomt, ziet zijn wereld er heel anders uit. En dan is er nog het jongste kind, de mooie Hélène die het thuis niet meer uithoudt en naar Parijs vlucht.

Drie liefdesverhalen, een klokkenluider, twee processies, een ambitieuze journalist, een tragische dood, een incognito actrice, een mysterieus accent, de terugkeer van het verleden, een plotselinge en onweerstaanbare passie. En een paar moorden. Pierre Lemaitre doet wat hij het beste kan en verweeft een filmisch geschreven, onontkoombaar drama met briljante stijl, heerlijke personages en sociaal commentaar. Het resultaat is een epische en aangrijpende familiesaga.

Reacties vanuit de pers over dit boek:

  • ‘Spannend, vlot geschreven, ironisch en vol grote menselijke gevoelens.’ – NRC
  • ‘Een beeldende roman vol kleurrijke personages.’ ‒ de Volkskrant
  • ‘Een pageturner van formaat.’ – De Morgen

Dit vond ik van het boek

Toen ik net in het boek begon, dacht ik: “Waar gaat dit heen?” Maar ik was toch geïntrigeerd door de flaptekst over de verschillende gebeurtenissen die in deze familiesaga zitten. En al heel snel zat ik in het verhaal. Het begint met een processie en terwijl die aan de gang is, leer je alle personages al kennen.

Het verhaal is fictie maar ook vol met historische feiten, die weliswaar door de schrijver zijn geromantiseerd. Die vrijheid mag een schrijver hebben. De achtergrond waartegen het verhaal zich afspeelt is even boeiend als de personages in het boek. Doordat het verhaal vanuit de verschillende karakters wordt verteld, kwam ik steeds meer in het verhaal en hun wereld. En het zorgde er ook voor dat ik steeds weer wilde weten: hoe gaat het nu met die? En wat gebeurt er intussen met hem of haar? Kortom: ik kon de roman daardoor amper wegleggen. Binnen het genre thrillers spreek ik vaak over pageturners, maar dit boek is er ook één.

Nieuwsgierig geworden en wil je het boek ook lezen? Je kunt het boek lenen in de bibliotheek maar voor als je de roman zelf wilt kopen: hier is de link voor het bestellen van een paperback maar het is ook te verkrijgen als e-book.

Over Pierre Lemaitre en zijn andere boeken

Pierre Lemaitre (1951) is een Franse bestsellerauteur Hij werkte als leraar literatuur voordat hij schrijver werd. Lemaitre is vooral bekend om zijn thrillers met Commissaris Camille Verhoeven in de hoofdrol: Irene, Alex en Rosy.

Andere boeken van Pierre Lemaitre zijn onder andere Vrije Val, Het Serpent, Drie dagen en levenslang, De kleuren van de brand en De spiegel van ons verdriet. Zijn belangrijkste werk is Tot ziens daarboven, een roman over de Eerste Wereldoorlog en de periode vlak daarna. Deze roman gaat over twee soldaten die de verschrikkingen van de loopgraven hebben overleefd Ze voelen zich bedrogen en verstoten door de maatschappij. Ze besluiten om fortuin te maken en ontwikkelen een plan om snel geld te verdienen en de samenleving een loer te draaien. Tot ziens daarboven gaat over de gevolgen van de Grote Oorlog en hoe een land de doden herdenkt, maar de overlevende soldaten lijkt te vergeten.

Als je op de links in dit blog klikt en het boek bestelt, krijg ik een kleine vergoeding. Als koper merk jij daar niets van, je betaalt niet extra. De vergoeding gebruik ik om het onderhoud van mijn blog te kunnen betalen. Meer weten, lees dan dit.

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.