Eten

Een gemakkelijk recept voor mosterdsoep

pot met pollepels als coverfoto bij recepten op Jannekes wereld: pesto alla rucola en mosterdsoep

Mosterdsoep. Ik vind het een heerlijk soepje. Het gekke is dat ik het vaker buiten de deur eet dan thuis. En dat terwijl ik er een heel gemakkelijk recept voor heb en die deel ik vandaag met je.

Ik wil niet claimen dat mosterdsoep een echt Groningse specialiteit is. Tijdens een rondje surfen op internet las ik dat de herkomst van mosterdsoep onduidelijk is (tenminste dat las ik op de website die ik raadpleegde). Wel dat het al heel lang in Nederland wordt gegeten en dat het vaak wordt aangeduid als plaatselijke specialiteit. Dat heeft vooral te maken met het type mosterd wat er wordt gebruikt. Gebruik je Doesburgse of Zaanse mosterd, dan krijg je ‘Doesburgse’ of ‘Zaanse’ mosterdsoep. Om gedoe te voorkomen laat ik dat in mijn recept in het midden. Hoewel ik zelf natuurlijk kies voor de pitte Groningse mosterd van Marne!

Mosterdsoep in een handomdraai op tafel

Je hebt nodig voor 4 personen:

  • 1 liter water
  • 2 kippenbouillonblokjes
  • 1 doosje smeerkaas (naturel vol vet)
  • 1 beker crème fraîche
  • 2 eetlepels mosterd (naar keuze, maar voor smaak en textuur kun je het beste voor een grove mosterd kiezen)
  • versgemalen peper
  • 1 prei
  • Smaakmakers naar keuze: 125 gram doorregen spekjes, droge worst of gerookte forelfilet

Aan de slag

Breng een liter water aan de kook en los de bouillonblokjes op in het kokende water.
Roer de smeerkaas, crème fraîche en mosterd goed door elkaar. Voeg dit al roerend toe aan de bouillon en breng het goed op temperatuur. Voeg naar smaak peper en eventueel extra mosterd toe.

Terwijl de soep klaar is en op laag vuur staat, ga je aan de slag met de smaakmakers. Kies je voor de spekjes, bak deze dan zachtjes uit en laat het uitlekken op keukenpapier. Roer deze daarna door de soep. Goede alternatieven zijn kleine stukjes droge worst of gerookte forel filet. Snijd deze dan ook in kleine stukjes en voeg deze op het laatst toe aan de soep. Snijd voor de garnering de prei fijn.

Schep de soep in kommen en strooi de prei erover. Eet smakelijk!

Andere soeprecepten

Sommige mensen vinden ‘soep is geen maaltijd’. Ik ben dat niet met hun eens. Een kom goedgevulde soep geeft je namelijk alle voedingsstoffen die je nodig bent. Ik houd van soep. Soep verwarmt je en kan ook troostend werken. Ben je net als ik een soepliefhebber, bekijk dan ook eens dit lijstje soepfavorieten (en die is niet eens compleet!)

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.