Eten

Dit kun je doen met een pompoen

pompoen oranje pompoenen in mand

Je zou zeggen pompoen is voor de herfst maar nee, het kan ook prima in februari. Gisteren en vandaag heb ik gekookt met pompoen en daar ga ik je over vertellen.

Je kunt veel doen met een pompoen

In december kreeg ik van mijn taalmaatje H. nog een (grote) pompoen uit haar moestuin cadeau. Hartstikke lief en lekker. Maar ik beken eerlijk dat ik altijd opzie tegen het schillen van een pompoen. Er komt altijd zo’n hak- en snijwerk bij kijken. En vaak ook nog met een flinke jaap in de vingers erbij. Nadat ik het een aantal weken heb uitgesteld, heb ik deze week mijn mouwen opgestroopt om de pompoen te schillen en te verwerken’.

Resultaat: ca. 2 kg pompoenblokjes en 1 snee (in mijn duim).

Tja, en wat doe je dan met de pompoen? Daar had ik vooraf natuurlijk wel een beetje over nagedacht….

Pompoensoep

Misschien wel het meest voor de hand liggend: pompoensoep! Ik verdubbelde gelijk het recept zodat er een aantal porties de vriezer in konden. Altijd handig om een aantal maaltijden in de vriezer te hebben. Dat als je geen zin hebt of weinig tijd, je altijd een gezonde maaltijd achter de hand hebt. Gisteren heb ik de soep gekookt zodat ik vandaag alleen maar de soep hoef op te warmen. Lekker makkelijk en daar houd ik wel van, zeker op doordeweekse dagen.

Ik koos voor een recept van mijn favoriete kookwebsite Lekker en simpel. Ze hebben verschillende recepten voor pompoensoep en deze keer koos ik voor pompoensoep met linzen. En extra fijn, ik had alles voor deze soep in huis.

Dit heb je nodig voor 3 personen

 • 450 gram pompoenblokjes
 • 700 ml groentebouillon
 • 1 ui
 • 1 laurierblaadje
 • teen knoflook
 • 100 gram rode linzen
 • 1 tl paprikapoeder
 • 0.5 tl chilipoeder
 • 0.5 tl nootmuskaat
 • geroosterde pompoenpitten
 • zout en peper
 • eventueel kookroom (ik varieerde met kokosmelk)

Zo maak je de soep

Snipper de ui en snijd het teentje knoflook fijn. Giet een scheutje olie in een (soep)pan en fruit de ui en knoflook voor ongeveer 3-4 minuten. Doe daarna de kruiden erbij. Bak dit nog een minuut mee. Vervolgens voeg je de pompoenblokjes, linzen, bouillon en het laurierblaadje toe. Laat de soep nu 20 minuten zachtjes pruttelen. Vergeet niet om zo nu en dan te roeren, want anders plakken de linzen aan de bodem van de pan.

Pureer de soep met de staafmixer en breng op smaak met verse peper. In het recept staat dat je de soep af kunt maken met kookroom. Toen ik na het pureren voorproefde, merkte ik dat dat eigenlijk niet hoeft. Toch vind ik dat zelf wel lekker, maar in plaats daarvan gebruikte ik kokosmelk. En dat pakte goed uit. Garneer de soep met geroosterde pompoenpitten. Dat zorgt voor een lekkere bite. Lekker met een stokbroodje of focaccia.

pompoen, pompoensoep

Brownies met pompoen

Als ik aan brownies denk, denk ik vooral aan veel chocola.En niet zozeer aan groenten in een brownie. Ook dit recept vond ik op Lekker en Simpel. Omdat ik uit ervaring weet dat courgette het goed doet in deze appelcake, wilde ik wel een gokje wagen. Op het moment dat ik dit blog schrijf, staat de brownie in de oven te bakken. Ik kan je dus nog niet vertellen hoe lekker deze brownie smaakt (of niet). Maar ik heb alle vertrouwen erin dat deze poging me beter afgaat dan toen ik deze cake met pompoen maakte. Hier is in ieder geval het recept voor de pompoen brownie.

Update: de brownie is ontzettend lekker, dus ik zou zeggen: “ga ervoor!”

Traybake

En toen waren er nog steeds heel veel pompoenblokjes over. Wat daar dan mee te doen? 🤔 Nicht H. gaf de tip om een traybake te maken. Traybake is hét oven-antwoord op een eenpansgerecht. Alle ingrediënten op een bakplaat en op de hoven in. Makkelijk te maken, weinig rommel en je houdt bijna tijd over! Dat klinkt goed of niet dan! En dus ging ik op internet op zoek naar inspiratie en recepten. Hieronder deel ik er drie met je, met en zonder pompoen.

Kip, pompoen en Harissa

Courgette,kip en balsamico

Traybake met zalm, broccoli en aardappels (de favoriet van Miljuschka!)

Het maken ervan schuif ik door naar een andere keer.

Wist je dat..

Je pompoenblokjes rauw kunt invriezen? Een goede tip en het scheelt heel veel extra kook- en verwerkingstijd nu. Toen ik dat las, slaakte ik een zucht van verlichting want zoveel pompoen, daar kan ik niet tegen koken! 😉

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.