Eten

Pompoencake met gemberroom

pompoencake met gemberroom Jannekes wereld

Vorige maand las ik in het tijdschrift Mjam Taart het recept voor pompoencake met gemberroom. Het leek me een perfect gezond baksel voor deze herfst. Toen ik van Hilda een pompoen uit eigen moestuin kreeg, wist ik zeker dat ik dit recept zou gaan maken.

Afgelopen weekend ging ik aan de slag. Het snijden en schillen van een pompoen vind ik altijd een klusje maar op deze manier gaat het altijd goed. Het recept volgde ik op de letter maar toch ging het niet volgens plan. Het deeg was heel dik en leek me wel droog. Maar ja je weet nooit of dat ‘hoort’ of niet. Nou niet dus, want het einddresultaat was een erg droge cake. Kraak nog smaak. Geen idee waar het mis ging.

Ik weet dat dit geen positieve inleiding is om vervolgens enthousiast het recept te gaan delen, maar dat ga ik dus wel doen!

Pompoencake: het recept

Voor de cake

 • 300 gram pompoen, in blokjes
 • 250 gram speltmeel
 • 2 theelepels bakpoeder
 • 1 theelepel kaneel
 • 1 theelepel gemberpoeder
 • mespunt zout
 • 3 eieren, losgeklopt
 • 2 eetlepels ahornsiroop
 • 1 theelepel vanille-extract
 • 500 gram rozijnen
 • 3 gedroogde vijgen, in stukjes


Voor de gemberroom

 • 250 ml slagroom
 • 1 theelepel geraspte verse gember
 • halve theelepel gemberpoeder
 • 1 theelepel ahornsiroop

Extra: springvorm ø 25 cm

pompoencake blokjes pompoen
Pompoenblokjes klaar om te roosteren in de oven

Aan de slag

Verwarm de oven voor tot 180 C. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel daar de pompoenblokjes over. Rooster in 20 minuten gaar. Meng ondertussen in een kom het speltmeel, bakpoeder, de specerijen en het zout. Laat de pompoenblokjes afkoelen en pureer ze vervolgens in de keukenmachine of prak ze met een vork fijn.

Meng de pompoen samen met de eieren, ahornsiroop en het vanille-extract. Spate er dan het meelmengsel doorheen. Voeg als laatste de rozijnen en de stukjes vijg toe. Schep voorzichtig door elkaar. Vet de springvorm in en leg bakpapier op de bodem. Schep het beslag in de vorm en plaats hem in het midden van de oven. Bak in ongeveer 30 minuten gaar. Controleer met een satéprikker of de cake gaar is. Laat de cake afkoelen op een rooster.

Klop de slagroom stijf en schep er dan de verse en gedroogde gember door. Breng op smaak met ahornsiroop. Serveer bij de pompoencake.

pompoencake gemberroom
Zo had de pompoencake er uit moeten zien volgens Mjam Taart.

Eén troost

Geluk bij een ongeluk. Ik had nog voldoende pompoen over voor een smaakvolle pompoensoep (die wel lukte!). Toch denk ik dat deze pompoencake echt lekker kan zijn. Over een tijdje ga ik het gewoon nog eens proberen. Maar nadat ik weer eens een lekkere appeltaart heb gemaakt.

Heb jij wel eens iets gebakken met pompoen en denk je te weten waar mijn fout lag, laat het dan me weten. Of als je een succesrecept hebt met pompoen, deze is van harte welkom!

Write a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.