Mindful leven

Een omgekeerde to-do lijst werkt veel beter

opgeslagen notitieblok met pen om een omgekeerde to-do lijst te maken

Een omgekeerde to-do lijst of een “Gedaan” lijst werkt veel productiever dan een to-do lijst. Ik vertel je erover.

Ik weet niet hoe jij dat doet in je werk, maar ik schrijf dingen op. Vooral de dingen die ik heb te doen omdat ik ze mogelijk anders vergeet. Vorig jaar schreef ik dit blog over het maken van een to-relaxlijst als tegenhanger van de to do’s. Daarin schreef ik dat ik soms te goed ben in het maken van lijstjes. En dat het dan wel eens averechts werkt. Zo heb ik geleerd dat een te lange to-do lijst helemaal niet productief is. Ik noteer nu liever drie to-do’s op een dag, zeker in mijn werk. Dat is meer realistisch en haalbaar, zelfs op dagen dat er van alles tussen door komt. Maar de laatste tijd heb ik geëxperimenteerd met het maken van een omgekeerde to-do lijst. En dat zorgde voor nieuwe inzichten.

Dit leerde ik van een omgekeerde to-dolijst

Het idee voor een omgekeerde to-do lijst las ik in dit artikel en ik vond dat zo inspirerend dat ik het wilde uitproberen. In de afgelopen weken heb ik hier vooral in mijn werk een aantal keren mee geoefend. Ik schreef aan het begin van de ochtend niet op waar ik aan wilde werken. Nee, ik schreef de hele dag door op wat ik had gedaan.

Een to-do lijst bezorgt mij soms het gevoel dat ik er tegen moet werken om het lijstje af te krijgen. Maar dat is dus helemaal niet nodig. Kon ik eerder (en soms nu nog) gefrustreerd raken van dat ik niet alle taken had afgevinkt, de omgekeerde to-do lijst liet me zien hoeveel werk ik had gedaan op een dag! Tel al je mail beantwoordingen, telefoontjes, overleggen en andere afspraken, ditjes en datjes maar eens bij elkaar op. Ongemerkt doe je meer dan je denkt! En helemaal als je dan ook nog je niet-werk gerelateerde activiteiten erbij optelt.

Op de dagen dat ik een ‘gedaan’ lijst bijhield merkte ik dat ik ’s middags mijn werkdag met een veel beter gevoel afsloot. Ik constateerde elke keer weer dat ik echt productief was, ook al voelde dat soms op de dag zelf niet zo. Het beste van een lijstje als deze is dat je snel leert dat je echt genoeg doet op een dag. Ook al zegt jouw hoofd (het mijne doet dat soms) misschien van niet. Het zorgt er ook voor dat ik soms bewust de teugels wat laat vieren want genoeg is genoeg. Met dat inzicht gun ik me daardoor een langere pauze of een extra rustmoment.

Nieuwe inzichten door de omgekeerde to-do lijst

  • Ik doe echt (meer dan) genoeg op een dag!
  • Minder stress en meer positiviteit over wat ik bereikt heb.
  • Meer inzicht in en daardoor beter kunnen prioriteren van je werk/wat je wel of niet belangrijk vindt om aandacht te geven.

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.