Mindful leven

Een to-relaxlijst als tegenhanger van de to-do’s

to-relaxlijst, to relaxlijst maken

Ik ga een to-relaxlijst voor mezelf maken. Doe je mee? In dit artikel vertel ik je over het idee van een persoonlijke to-relaxlijst als tegenhanger van de to-dolijst en de drukte van alledag.

Ik weet niet hoe het met jou zit maar ik ben goed in het maken van to-dolijstjes. Misschien soms wel eens te goed. Soms maak ik ze nog te lang, tegen beter weten in want als ik een ding over de afgelopen jaren heb geleerd is dat een te lange to-dolijst helemaal niet productief is. Ik noteer nu liever drie to-do’s op een dag, zeker in mijn werk. Dat is meer realistisch en haalbaar, zelfs op dagen dat er van alles tussen door komt. Maar laten we het nu hebben over een nieuwe to do: het maken van een to-relaxlijst!

Heb jij er één?

Het idee van to-relaxlijst is niet een idee van mezelf. Ik kwam vandaag het tegen in het 6 minuten dagboek Puur dat ik sinds een paar weken gebruik. Elke week is er een nieuwe uitdaging: deze week het maken van een to-relaxlijstje. Uit onderzoek blijkt dat hoe beter je je kunt ontspannen, hoe productiever en creatiever je zult zijn. Ik vind het leuk om over dit soort dingen na te denken, en het is vooral ook gezond denk ik. Om te stoppen met altijd maar druk zijn of moeten (van jezelf).

Wat zet je op een to-relaxlijst?

Ontspannen, loungen, niksen, chillen, filosoferen, fantaseren, relaxen….

Dat is de insteek van de to-relaxlijst, om proactief en bewust leuke dingen te plannen waar je blij van wordt. Welke dingen zou jij op je lijst zetten?

Het lijkt een gemakkelijke vraag. Misschien weet je zo een aantal dingen te noemen. Of misschien vind je het lastig. Dat is niet erg, want weet je er is ook een tijd geweest dat ik helemaal niet goed geen antwoord kon geven op deze vraag. Dat was tijdens mijn burn-out en met dank aan mijn haptotherapeut kan ik deze vraag nu wel goed beantwoorden.

Ik heb al eens dit lijstje met mood boosters gedeeld, daarin staan dingen die me een goed gevoel geven. Het komt denk ik aardig in de buurt. Nu ik dit schrijf, borrelen er allerlei dingen in me op die ik op mijn to-relaxlijst zou zetten. Dus waarom begin ik nu gelijk niet.

Dit is mijn to-relaxlijst

Hier ga ik, zonder er verder bij na te denken over wat en hoeveel dingen het er zouden moeten zijn:

 1. Tijd doorbrengen met de mensen die ik liefheb/koester
 2. Wandelen
 3. Een hele dag voor mezelf en met niemand rekening te hoeven houden
 4. Tuinieren
 5. Hardlopen
 6. Buiten zijn (of dat nu is om te wandelen, in de zon met een boek, tuinieren etc.)
 7. Een dagje alleen naar Schiermonnikoog
 8. Blogs schrijven
 9. Mediteren
 10. Spelletjes doen (en dat doe ik de laatst tijd heel vaak!)
 11. Bloemen kopen voor mezelf
 12. Dansen op mijn favoriete muziek (in mijn eentje)
 13. Gardener’s World kijken
 14. Massage
 15. Lezen
 16. Schommelen
 17. Muziek luisteren
 18. Een dagje/nachtje weg
 19. Floaten
 20. In de boekhandel rondneuzen
 21. Koken
 22. Reizen, onderweg zijn
 23. Film kijken
 24. Een douche of bad nemen
 25. Dromen over alle plekken die ik nog bezoeken
 26. Yoga
 27. Creatief bezig zijn
 28. Uitgebreid ontbijten in het weekend / ontbijt op bed
 29. Appeltaart bakken
 30. Uit eten
 31. Naar het theater, festival of een leuk (sport)evenement
 32. Opruimen (ja echt, het maakt mijn hoofd leeg)
 33. Naar de bibliotheek
 34. Museumbezoek
 35. In mijn tuin zitten
 36. Zwemmen in zee of een mooie natuurplas
 37. Genieten van de zon
 38. In een park op een bankje zitten

Comments (2)

 • Nummer 36 doen we een keer samen!!!!!!! En niet gecombineerd met nummer 7:-)

  Beantwoorden
  • Top idee Jantine en laten we voor nr. 36 samen doen op Texel: in 2024 oké?!

   Beantwoorden

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.