Leefstijl Mindful leven

Weg met moeten en druk zijn

weg met moeten

Weg met het moeten en druk zijn. Stop de drukte. Dat is mijn boodschap vandaag.
Hoe vaak gebruik jij de woorden ‘moeten’ en ‘druk’? Als je er eens bewust een dag bij stilstaat, zul je versteld staan hoe vaak dat is. Of let er eens op in een gesprek. Als je goed luistert, hoor je je gesprekspartner het zeker een aantal keren zeggen. Verzoeken, vragen of zaken die om actie vragen, of dingen die we willen doen, vertalen we vaak in:

 • Ik moet dit nu doen / ik moet dit vandaag afmaken.
 • Ik moet …. bellen.
 • Je moet nu even dit voor me opzoeken/of doen.
 • Heb je een drukke dag gehad?
 • Ik moet meer rust nemen / meer bewegen (of ….vul maar in)
 • Ik moet echt weer eens afspreken met…..
 • Heb je een drukke dag gehad?
 • Ik moet naar de tandarts/dokter……
 • Ik heb het (te) druk.

Hoe voelt het voor jou als je dit leest?

Ik krijg er een opgejaagd gevoel van. Ik vind dat we door het gebruiken van deze woorden we ons zelf alleen maar meer druk opleggen en elkaar daarmee vooral drukte aanpraten. Drukte is echt iets wat we zelf creëren. We moeten veel in deze samenleving. We vragen het van elkaar maar vooral vragen we veel van onszelf. Zullen we daar gewoon eens mee stoppen?

Weg met moeten en druk

Zo’n 6 jaar geleden, toen ik herstelde van een burn-out, stond ik er pas echt eens goed bij stil. Ik besefte me hoeveel ik van mezelf moest. Altijd was ik maar bezig of ‘lekker druk’. En ik ontdekte ook hoe vaak ik de woorden ‘moeten’ en ‘druk’ gebruikte. Maar nog meer wat voor effect dat op me had. Een opgejaagd gevoel, en daar wilde ik van af. Ik wil me niet meer ‘druk’ voelen of steeds ‘moeten’.

Ik bedacht toen dat als ik bewust deze woorden niet meer of anders zo min mogelijk zou gebruiken, me dit zou kunnen helpen. Om mezelf zo uit de eigen drukte te halen. Kortom: weg met ‘moeten’ en ‘druk’.

Het vraagt aandacht maar het werkt echt. Dat doe ik door actief andere woorden te gebruiken voor ‘moeten’ en ‘druk’. En jij kunt dat ook!

moeten en druk zijn

Gewoon anders benoemen

Vooropgesteld: je moet helemaal niets! Je mag dit artikel voor lief aannemen. Maar als het je aanspreekt, kun je er eens proberen mee te oefenen. Het enige wat je hoeft te doen, is andere woorden te bedenken en zinnen anders te benoemen waardoor je ‘moeten’ en ‘druk’ niet meer hoeft te gebruiken. Zo simpel is het! Zoek woorden die voor jou werken.

Weg met ‘moeten’ en ‘druk’

Zo gebruik ik nu het woord ‘willen’, en vaak met het woord ‘graag’ erbij. Dat klinkt vriendelijker en zachter. Willen, draagt voor mijn gevoel een intentie uit, er wordt niet iets opgelegd. Het geeft een keuze om iets wel of niet te doen.

 • Ik wil graag een wandeling maken.
 • Ik wil graag weer eens een afspraak maken/bellen….
 • Vandaag wil ik graag dit proberen af te maken.

Als een collega tegen mij zegt: “Je moet even …”, dan reageer ik vaak zo: “Ik moet niets maar ik wil je wel graag helpen”, vertel eens wat kan ik voor je doen”.

Als je een afspraak hebt, of het nu met de huisarts is, de fysiotherapeut, je ouders, zus/broer of een vrienden.
Zeg dan: “Ik ga naar …..

Op de vraag: “Heb je het druk?” antwoord ik in de trant van: “Nee, maar er waren vandaag verschillende dingen die de nodige aandacht vroegen”. Voor mij werkt dit ontkrachtend. En dan kun je er voor kiezen om over één of twee verder te vertellen. Of wanneer je aan je dag een overweldigd gevoel hebt gehouden, kun je ook er voor kiezen om direct op een ander onderwerp over te gaan. Er zijn zoveel andere leuke dingen om met elkaar over te praten!

Stop zelf ook met vragen als: “Heb je het druk?” Of deze: “Hoe gaat het met je?” Negen van de tien keer komt er een antwoord als: “Druk”. Om dit te voorkomen, kun je andere vragen stellen, bijvoorbeeld deze:

 • Wat was het leukste aan je dag of week?
 • Wie of wat heeft je energie gegeven?
 • Wat heb je vandaag geleerd?
 • Welke positieve dingen heb je vandaag meegemaakt?
 • Hoe voel je je?

Wat ik leerde van het anders benoemen?

Het niet meer gebruiken van deze twee woorden, heeft me een andere mindset gegeven. Natuurlijk heb ik ook dagen waarop er veel op me afkomt maar door bewust hier anders mee om te gaan, maak ik het voor mezelf simpeler. Ik voel me lichter.

Het is slechts één ding dat helpt. Er zijn ook andere manieren om je minder druk te voelen. Het lukt me zelf steeds beter deze te vinden en toe te passen.

Door bijvoorbeeld meer te niksen, of alleen nog maar de dingen te doen waar ik blij van word. Of door vaker nee te zeggen, dit leer ik steeds beter. En het zal je niet verbazen maar minimalistisch leven levert me op dit vlak ook veel op.

Een manifest om een einde te maken aan ‘drukte’

Vorig jaar las ik het boek Soulful Simplicity. In haar boek wordt door schrijfster Courtney Carver hier een compleet hoofdstuk aan besteed. Het heet The Busyness Boycot. Ze roept op om te stop met ‘drukte’ en ‘druk zijn’. Ik vond het een feest van herkenning. Op haar website staat deze intentieverklaring die de moeite van het lezen waard is.

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.