Minimalisme

Dit zijn mijn tips om direct te ontspullen

Doos met overbodige spullen na een rondje ontspullen in huis

Vandaag heb ik mijn rondje opruimen en ontspullen in mijn huis afgerond. Ook al valt er niet heel veel meer te ontspullen, toch is het iedere keer weer bingo. Met dit opgeruimde gevoel kreeg ik gelijk inspiratie voor dit blog. Ik vertel je over hoe ik te werk ga met ontspullen en vind je hierin simpele tips om zelf aan de slag te gaan met direct te ontspullen in je huis.

Minder spullen om me heen geeft me rust. Door de jaren heen heb ik gemerkt dat minder spullen in huis me rust geeft. Er is minder voor om te zorgen, want ieder ding in huis vraagt bewust of onbewust je aandacht. Vandaag had ik ineens zin in opruimen en ook om weer eens een rondje door mijn huis te maken om direct te ontspullen. Soms heb ik me hierin even een zetje te geven maar intussen weet ik dat het allemaal niet zo ‘spannend’ is. Maar als je veel spullen hebt en de stap naar minder wilt maken, kan ik me voorstellen dat het overweldigend kan zijn. Zo’n gevoel had ik wel toen ik er bewust voor koos om met minder te doen.

Het lezen over ontspullen en tips hoe je het kunt aanpakken, heeft me toen (en nog steeds) geholpen. Om die reden lees jij misschien ook wel dit artikel. Ik hoop dat door het delen van van mijn verhaal, tips of aanpak (hoe je het ook maar wilt noemen) je inspireert en je aanmoedigt om te leven met minder. Oké, genoeg gepraat nu, aan de slag!

1. Oud papier en glas wegbrengen

Mijn oud papier, glas en lege flessen verzamel ik in aparte boxen in mijn voorraadkast en zijn ze uit het zicht. Maar als ik deze leeghaal, dus het oud papier en glas wegbreng, voelt het al een stuk opgeruimder. Meestal begin ik hier mee. Wat ik deze keer extra heb gedaan, is mijn mand met tijdschriften, kranten en poststapel doornemen. Oude kranten, lege enveloppen, reclame, kaartjes en tijdschriften die ik niet meer lees, heb ik ook direct weg gedaan. Tijdschriften geef ik door via de minibieb in mijn wijk.

2. Zet een doos klaar

Toen ik het oud papier had weggebracht, stak ik de straat over en haalde ik een grote (hanteerbare) doos halen bij de supermarkt. Deze heb ik in mijn woonkamer gezet en dit is mijn dit-kan-weg-doos. Dit is de plek waarin ik alle overbodige dingen direct in kwijt kan. Zo is het direct uit je handen, kast of la. Als ik klaar ben, kijk ik nog de doos nog eens na voordat ik het naar de kringloop of weggeefkast in het wijkcentrum bij mij om de hoek breng. Maar vaak gaat alles wat ik in de doos heb gestopt, ook weg. Daarbij heb ik ook altijd deze handige ’20-/20 regel’ in het achterhoofd.

3. Waar in huis begin je met ontspullen?

Mijn ervaring heeft me geleerd dat het niet slim is om ALLES in 1 keer en/of op 1 dag aan te pakken. Ik doe het tegenwoordig in etappes. De keer verdeelde ik mijn rondje opruimen/ontspullen over 2 vrije woensdagen (vandaag en vorige week). Per dag besteedde ik er niet meer dan 2 uurtjes aan. Ik ga dan die plekken in huis bij langs waarvan ik op dat moment vind dat ik onrustig word van de hoeveelheid spullen of rommel. Deze keer was dat:

1. De voorraadkast en la

Alles wat te ver over de houdbaarheidsdatum is gaat weg. Mijn glazen voorraadpotten heb ik aangevuld met de inhoud van aangebroken pakken pasta, rijst, ontbijtgranen etc. Dat zorgde direct voor meer ruimte en ik zag direct welke producten ik binnenkort weer heb in te slaan.

2. Keukenkastje

Mooie nostalgische voorraadblikken van mijn onlangs overleden achternicht, 2 nieuwe dubbelwandige theeglazen en een voorraad koffiecups. Het paste allemaal niet meer zo goed in mijn keukenkastje. Dus alles er maar eens uit en opnieuw bekeken. Twee lege voorraadpotten, kregen nieuwe inhoud en zette ik bij de andere glazen voorraadpotten. Twee grote cocktailglazen die ik al 3 jaar niet gebruik, kunnen weg, net als de mokken die ik eerder op mijn werk gebruikte (nu eigen mok op werk) en een thermoskan. De inhoud van aangebroken doosjes met thee en koffiecups gingen over in de mooie voorraadblikken; de rest stapelde ik op achter in de kast. Het blik waarin ik eerder thee bewaarde, daarin zit nu een zak losse thee. Zodra dat op is, krijgt het blik een andere functie en gaat het weg uit de kast.

3. Bestekla ontspullen

Er was een vakje in mijn bestekla dat me een doorn in het oog is. Vraag me niet hoe het kan maar ineens heb ik ‘ontelbaar’ veel theelepeltjes. Oude familiestukken, vakantie-theelepels, camping-theelepels etc. Ik heb een deel eruit gehaald en eerst in een potje apart gezet. Ik moet hier nog iets mee qua wegdoen, opruimen of gebruiken maar dat regel ik later. In elk geval zijn er hierdoor wel 15 items uit de la weg. Dat geeft meer overzicht en rust!

4. Badkamer

Hier ging weg: 2 flesjes nagellak (goedkoop = duurkoop, niet mee te lakken), 2 tubes met verzorgingsproducten en een zeepbakje dat ik niet meer gebruik, oude mascara en een kapotte nagelvijl. Het zeepbakje ging in de doos, de rest in de afvalbak.

5. Kledingkast

De zak met verzamelde textiel en kleding stond klaar om weggebracht te worden maar het kwam er niet van. Er lag nog een stapeltje twijfelgevallen bij daarvan gingen nog 2 items in de zak.

6. Opbergkast

Ik heb een grote opbergkast in mijn huis die fungeert als mijn zolder. Maar zoals vaak met zolders, en zo ook met mijn kast, het is ene handige plek om dingen die overbodig zijn te dumpen. Uit deze kast verdwenen 2 oude hoofdkussens, een plaid (ik heb er teveel), oude soepborden (nieuw servies) en een oude fotolijst.

5. Tassen

Ongemerkt belanden in tassen veel meer rommel in dan je door hebt. Tassen zijn dus ook dankbare objecten om te ontspullen. Als laatste snelle actie heb ik mijn werktas en mijn handtas geleegd. In beide tassen zat er meuk: van een kapotte pen, lege verpakkingen van een snoepje en energiereep, een programma van een concert waar ik was tot aan dubbele lippenbalsems, lverfrommelde post-its etc. Toen dat klaar was bedacht ik me dat in de kast nog een sporttas ligt die ik niet meer gebruik. Die heb ik direct te koop gezet op Vinted.

Zo! Blog klaar, nu is het tijd om mijn doos met overbodige spullen weg te brengen en om naar Ikea te gaan. Bij het opruimen van mijn opbergkast vond ik nog een item om terug te brengen. Dat doe ik ook gelijk want klaar = klaar!

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.