Tuinieren

Lathyrus zaaien

lathyrus siererwt pronkerwt

Maart. Een heel dun ijslaagje ligt op de tuintafel. Gisteren was de zon er volop en dan kriebelt het bij mij. En bij veel anderen. Wij, tuinierders, willen aan de slag. Ik weet dat de eersten al druk bezig zijn met zaaien en verspenen. Maar in mijn hoofd spookt “maart roert zijn staart”. Het kan deze maand nog alle kanten op gaan. Ik herinner me van een aantal jaren geleden een dik pak sneeuw in maart. Vrieskou en zaailingen. Dat gaat niet goed. Dat heb ik al aan den lijve ondervonden met mijn lathyrus-plantjes.

Lathyrus zaaien

Mijn zaailingen van de Sweet peas (lathyrus), of zoals we in Nederland zeggen reuk- of siererwt, gingen als een trein. Ik had me vorig jaar goed in gelezen en op YouTube en via BBC’s Gardeners World kennis over het zaaien opgedaan. Eerlijk gezegd werd ik er ‘gek’ doorgemaakt. De geur van deze bloemen schijnt enorm te zijn (je hebt ook soorten die niet geuren trouwens) en er zijn enorm veel variaties en kleuren. Ik wilde maar één ding: aan de slag!

Trial and error

In Engeland is het gebruikelijk om in het najaar – oktober – te beginnen met zaaien. Dan hebben de planten al een tijd om te groeien en ze kunnen tegen kou, zelfs een paar graden vorst kunnen ze aan. Eenmaal opgekomen, kun je de zaailingen prima in een koude bak zetten. Zo gezegd, zo gedaan. Maar toen in januari was daar die ijzelweek en fikse temperaturen onder nul. Het ging niet meer om een paar graden onder nul. Wat doe je dan? Eerst stonden lathyrus-plantjes er nog fier bij. Toen toch maar verhuist naar de ongestookte schuur en op dagen met zon weer in de koude bak.

Zo zeulde ik als groentje met mijn lathyrus totdat ze er op een dag zo verdrietig bij stonden: geen eer meer aan te behalen. Na de vorstperiode nog geprobeerd leven in te blazen met warmte, wat water, maar ik zag het somber in. Gisteren de hele tray uit mijn koude bak gehaald. Klaar om mijn eerste zaaiwerk de biobak in te gooien. Ook dat is zaaien: leren, uitproberen én volhouden!

De aanhouder wint

Over volhouden gesproken? In een van de potjes zag ik een ‘die-hard’ plantje. De zaailing overgezet in een potje en op de koudste plek in huis gezet om later deze week weer naar de koude bak te gaan. Samen met een nieuwe tray zaden want het zaaien van sweet peas (vind ik zo mooi klinken!) kan echt wel. Enige domme (ja je leert snel!): ik had alle labels al uit de bakjes gehaald dus weet ik niet om welke soort het gaat. Ik denk zelf de ‘Blue velvet’. Bij de zaailingen vond ik de blue velvets er sterker uit zien dan de colorama’s. We wachten het af.

Lathyrus online

Op internet is veel te vinden over het zaaien en opkweken van lathyrus.

Deze filmpjes en informatie vind ik het meest waardevol maar let op: iedere expert heeft zijn eigen manier als het gaat om het opkweken van lathyrus. Het is een kwestie van proberen, kies de manier die jou het meest aanspreekt. Ik wens je een tuin vol geur en kleur!

lathyrus zaden siererwt pronkerwt
Links de bij Tuinland gekochten ‘Colorama’ een gemengd soort geurende siererwt. Rechts de bij Vreeken’s Zaden bestelde ‘Blue Velvet’.

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.