Mindful leven

8 manieren om je te ontspannen onder werktijd

Letters vormen relax, bij blog over ontspanningstechnieken

De zomervakantie staat op het punt van beginnen. De laatste weken voor je op vakantie gaat, kunnen best nog stressvol zijn op het werk. Vaak ‘moet’ er nog zoveel. In dit artikel deel ik 8 ontspanningstechnieken voor tussen het werken door.

Herken je het? Dat vlak voor de zomervakantieperiode aanbreekt, er vaak van alles nog ‘moet’ op het werk. Alsof er na 3 of 4 weken vakantie geen werk meer bestaat. Of alles ophoudt. Vaak zijn er thuis ook nog allerlei dingen te doen. Maar soms, tussen al dat zorgen door, vergeet je misschien een beetje goed voor jezelf te zorgen. Probeer in je werk zoveel mogelijk de ontspanning te zoeken en spreek met jezelf af dat niet alles af hoeft en moet.

Zelf maak ik in de laatste weken voor mijn vakantie een lijst met zaken die ik heb af te ronden (of die ik graag afgerond zie). Ik vraag me bij iedere taak af: “Wat gebeurt er als ik het nu niet doe, maar over 3 of 4 weken?” Als mijn antwoord daarop is dat er niet veel gebeurt of misgaat, schuif ik het actiepunt door in tijd. Ook probeer ik niets nieuws meer op te pakken. Dat geeft mij overzicht en rust. te maken. Maar ook probeer ik in de laatste weken voor vakantie extra goed voor mezelf te zorgen. Door bewust tussen de middag pauze te nemen en tussendoor ook ontspanning te zoeken. Dat kan bijvoorbeeld met één van de volgende 8 ontspanningstechnieken.

8 ontspanningstechnieken voor achter je bureau

1) De drie stappen ademruimte

Vorig jaar deed ik opnieuw een mindfulnesstraining. Zo leerde ik daar over de drie stappen ademruimte. Het is een oefening die je kunt doen in een stressvolle situatie. Ik kreeg als tip het 3 x per dag toe te passen. Het helpt je om uit je’ automatische piloot’ te komen en je te verbinden met het moment van wat er nu is. De oefening ziet er als volgt uit:

  1. Zit rechtop en sluit je ogen en breng je zo in het huidige moment. Vraag dan bij jezelf: “Wat ervaar ik in dit moment…wat zijn mijn gevoelens, mijn lichamelijke sensaties en mijn gedachten. Neem al je ervaringen waar, erken ze zoals ze zijn, ook al voelt het niet zoals je zou willen.
  2. Breng dan je aandacht naar de ademhaling bij iedere uit- en inademing. Je gebruikt je adem als anker om in het nu te zijn.
  3. Vervolgens breid je je aandacht uit van de adembeweging naar je hele lichaam, je houding en gezicht.

Het is een korte oefening van 3 tot 5 minuten en heeft veel effect. Probeer het maar eens.

2) De bureaustoel-draaier

Ik houd van schommelen. Dit lijkt er een beetje op. Deze oefening ontspant niet alleen maar ook goed is voor je rug. Ga goed zitten op je bureaustoel Draai nu langzaam met je bureaustoel van links naar rechts en terug. Houd je rug recht en voel hoe je middel lekker loskomt.

3) De denkbeeldige strandwandeling

Soms is het echt lekker om even weg te mijmeren. Maak bijvoorbeeld eens een strandwandeling in je gedachten. Sluit je ogen (ja, echt, doe maar) en beeld je in dat je op het strand loopt. Voel het zand tussen je tenen, hoor de golven en ruik de zeelucht. Een paar minuten op je eigen privéstrand en je bent weer helemaal zen. Extra tip: met wat strandgeluiden op je koptelefoon werkt deze oefening nóg fijner.

4) De bureau-yogi

Het gaat misschien wat te ver om de ‘downward facing dog’ te doen naast je bureau. Maar wist je dat je ook goed zittend yoga kunt doen? Strek je armen zo ver mogelijk naar boven, alsof je de lucht wilt aanraken. Houd dit even vast, rek eventueel naar links en dan naar rechts en laat dan langzaam los. Dit herhaal je een paar keer.

5) De lachsessie

Lachen is gezond! Kijk een grappig filmpje, denk aan een leuke herinnering of wissel een mop uit met een collega. Een goede lachbui verlaagt de stress en verhoogt je geluksgevoelens.

6) De zen-zone

Zet je favoriete rustgevende muziek op, draai je even weg van je collega’s en doe je ogen dicht . Laat je meevoeren door de melodie. Muziek heeft de magische kracht om je even naar een andere wereld te brengen.

7) Lees of puzzel

Heb je nog een ladeblok op je kantoor? Leg dan een boek of een puzzelboekje in je la voor een minibreak. Of stop anders je e-reader of (puzzel)boek in je werktas. Een paar pagina’s lezen kan een heerlijke escape bieden van de dagelijkse drukte. Een boek luisteren kan natuurlijk ook. Zelf heb ik een puzzelboekje in mijn ladeblok liggen. Dat werkt op eenzelfde manier om de focus te verleggen naar heel iets anders. Het werkt echt ontspannend.

8) De dankbaarheidsminuut

Schrijf drie dingen op waarvoor je vandaag dankbaar bent. Dit helpt om je focus te verleggen naar de positieve aspecten van je leven en werk. Het is een simpele en goede manier om negatieve gedachten en gevoelens los te laten.

Goed voor jezelf zorgen is belangrijk, ook onder werktijd. Zet geregeld een moment met jezelf in de agenda. 5 tot 10 minuten ontspannen helpt je ook om daarna weer met frisse energie en een heldere blik aan de slag te gaan. En dat kan dus prima met deze ontspanningstechnieken en zonder je bureau te verlaten.

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.