Leefstijl Mindful leven

Inspiratie & lezen: meer over mindfulness

leven in het hier en nu mindfulness stenen

Leven in het hier en nu. In deze editie van Inspiratie & Lezen staat mindfulness centraal.
In dit artikel staan boekentips, online artikelen en zelfs een Netflixtip voor je klaar.

Mindfulness heeft een belangrijke plek in mijn leven. Vanaf het moment dat ik in 2014 een mindfulnesstraining volgde tot op de dag van vandaag.

Het kwam op een goed moment. Toen ik een jaar later een burn-out kreeg, had ik intussen de tools in handen om op momenten van stress en paniek, me te kunnen concentreren op in het moment zijn. En mijn gedachten te laten zijn voor wat ze zijn. Intussen is mindfulness stevig verankerd in mijn dagelijks leven. Elke ochtend start ik direct na het opstaan met inzichtmeditatie. Hoe vaak ik ook mediteer, iedere keer is altijd anders. En er is geen goed of fout, dat is het mooie. Je leert steeds beter te observeren en bepaalde gedachten of patronen van jezelf op te merken.

Of je nu onbekend met mindfulness, binnenkort begint met een mindfulnesstraining of dat het al stevig verankerd is in je leven. Ik denk dat dit blog voor ieder wat in zich heeft. Al is het alleen maar omdat lezen over mindfulness al een mooie oefening in aandacht kan zijn!

Boeken, online artikelen en Netflix

Het is wetenschappelijk bewezen dat mindfulness een effectieve behandeling is voor verschillende klachten. Het artikel Mindfulness en wetenschap geeft een overzicht van de belangrijkste en meest recente onderzoeken.

Mindfulness, in de maalstroom van je leven van Edel Maex, Vlaams psychiater en pionier in mindfulness, vind ik nog altijd één van de beste boeken die ik over dit onderwerp gelezen heb. Dit interview met Edel Maex is ook interessant.

Inzichtmeditatie is onlosmakelijk verbonden met mindfulness, met jezelf trainen in het hier en nu te zijn. Mindfulnesstrainer Frits Koster geeft praktische adviezen voor beoefening van meditatie.

Inzicht in het hier en nu is een eigen artikel uit 2014, het jaar waarin ik mijn mindfulnesstraining volgde. Een artikel dat bij mij een beetje in de vergetelheid is geraakt. Maar ik denk nog steeds waardevol, ook met verschillende boekentips en links naar mindfulle plekken op het internet.

Dat je mindfulness gemakkelijk in je dagelijks leven kunt toepassen, laat mindfulness coach Suzan van der Goes zien in deze 5 tips.

Voor als je er echt diep in wilt duiken: Mindfulness: Why the Brain Matters to the Heart (Mindfulness: waarom het brein er voor het hart toe doet), het proefschrift van psycholoog Rinske Gotink.

Netflix biedt meer dan alleen maar series om te bingewatchen. Headspace Guide to Meditation laat je via een mooie animatie in 8 afleveringen kennismaken met mindfulness.

Over Inspiratie & lezen

Regelmatig gun ik mezelf de tijd om boeken of artikelen te lezen over eenvoudiger en rustiger leven. Als je hier ook geïnteresseerd bent, zit je goed. Regelmatig deel ik ter inspiratie en aanmoediging interessante artikelen, boeken en soms ook podcasts met je. En dat doe ik onder de noemer ‘Inspiratie & lezen’, eerder schreef ik over ochtendroutine.

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.