Leefstijl

Benen tegen de muur (Viparita Karani)

benen tegen de muur

Meerdere keren per week beoefen ik yoga. Een half uurtje rekken en strekken doet wonderen voor mijn lichaam. Het is ook een heerlijk moment voor jezelf.  Soms na een drukke dag of wanneer ik het gevoel heb even tot stilstand te willen komen, lig ik graag even met mijn benen tegen de muur. Deze houding (asana) heet Viparita Karani, ook wel gebroken kaars of gemakkelijker gezegd ‘benen tegen de muur’. Deze yogahouding verlicht rugpijn en kalmeert de geest.

Hoe kom je in deze houding?

 1. Zoek een vrij stukje muur of een deur in je huis. Leg een yogamatje met de korte zijde tegen de muur.
 2. Leg een kussen of deken een handbreedte van de muur vandaan. Hoe flexibeler je bent, hoe dichter je het kussen bij de muur kunt leggen. Ga met je rechterzij dicht bij de muur zitten, het kussen achter je. Rol opzij en ga op je rug liggen, met je heupen op het kussen en je benen omhoog gestrekt tegen de muur.
 3. Je zitbotten hangen over het kussen heen aan de kant van de muur. Laat je schouderbladen stevig en breed op de grond rusten en strek je kruin weg, zodat je nek ontspant. Leg de armen losjes langs het hoofd of langs je zij met de handpalmen naar boven.
 4. Haal rustig en diep adem. Volg je adem en laat het denken los.
 5. Zo blijf je 5 tot 10 minuten liggen of zo lang als je prettig vindt.  Laat je benen zwaar worden en voel hoe je meer en meer ontspant in je hele lichaam. Zelfs je ogen worden zacht. Kom uit de houding door je knieën te buigen en naar je rechterzij te rollen.

Met de benen tegen de muur is goed voor je

Deze yogahouding:

 • verlicht opgezwollen enkels en vermoeide benen
 • verbetert de spijsvertering
 • verlicht rugpijn en menstruatiepijn
 • kalmeert je geest
 • helpt hoofdpijn en migraine te verminderen
 • je rekt je lichaam van benen, torso tot en met je nek en geeft tegelijkertijd totale ontspanning
 • verbetert je bloedsomloop
 • bevordert de slaap

Adriene (Yoga with Adriene) doet het voor

Nieuwsgierig? Adriene geeft in deze video een heel goede uitleg.

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.