Eten

Kikkererwtensoep met maïsbroodcroutons

kikkererwtensoep

Kikkererwtensoep is het recept dat ik deze maand probeerde in het kader van mijn kookchallenge. Vanavond stond de soep bij ons op tafel. Met het weekend in zicht deel ik gelijk al het recept met je, mocht je het ook willen maken!

Kookchallenge 2021

Het recept van maart

De bedoeling van mijn kookchallenge is om de kookboeken in mijn kast meer te gebruiken. Voor deze maand wilde ik een nieuw recept uit Bill Grangers’ kookboek Easy maken. Maar toen ik door het Hallo Jumbo magazine bladerde, viel dat plan in duigen.

Mijn oog viel op het recept voor de kikkererwtensoep, vooral door het ingrediënt vadouvan. Vadouvan? Ik had er nog nooit over gehoord. Het is een specerijenmelange gemaakt van Indiase kruiden met Franse invloeden. Je zou kunnen zeggen dat het de Franse afgeleide van masala is.

Dit heb je nodig voor 4 personen

  • 2 uien
  • 5 cm verse gember
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 gele paprika’s
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1 eetlepel vadouvan (specerijenmengsel)
  • 200 ml kokosmelk
  • 800 gram kikkererwten (ik gebruikte 2 blikken à 410 gram)
  • 2 groentebouillontabletten
  • 4 sneetjes maïsbrood

Extra nodig: een vel bakpapier

En zo maak je de kikkererwtensoep

  1. Verwarm de oven voor tot 220°C.
  2. Schil en rasp de gember. Snijd de uien in halve ringen en de knoflook fijn. Snijd de paprika’s in dunne reepjes.
  3. Verhit vervolgens 2 eetlepels olie en fruit op laag vuur de gember, ui, knoflook, paprikareepjes en vadouvan voor ongeveer 5 minuten. Voeg daarna de kokosmelk en 500 ml. water toe.
  4. Spoel de kikkererwten in een vergiet af onder koud stromend water. Voeg deze toe en breng de soep aan de kook. Voeg tot slot de bouillonblokjes toe. Zet het vuur laag en laat de soep 15 minuten zachtjes koken.
  5. Snijd intussen de korstjes van het brood en snijd in blokjes van 1 bij 1 cm. Meng de broodstukjes in een kom met de rest van de olie.
  6. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel er het brood over. Bak in ongeveer 10 minuten krokant.
  7. Serveer de soep en verdeel de croutons erover.

Eet smakelijk!

Hoe smaakte de kikkererwtensoep?

Het begint een beetje eentonig te worden, maar ook deze soep vonden we lekker. Warm en krachtig van smaak en dat komt vooral door de specerijen. Het is een beetje alsof je curry eet maar toch is het soep.
Zelf had ik croutons gemaakt van een restje brood, dus geen maïsbrood. Dat kan even goed. Maar wat ook erg lekker er bij smaakt, is denk ik naambrood of turks brood al dan niet met humus.

kikkererwtensoep voedingswaarde
Altijd handig te weten: de voedingswaarde per persoon

Over vadouvan

Voor de soep heb je vadouvan nodig. Toen ik het blikje (die van Jonnie Boer Original Spices) kocht, dacht ik wel: “Dit is wel weer zo’n specerijenmelange die ik alleen hier voor kan gebruiken, beetje zonde misschien.” Maar waar zouden we zijn zonder Google of Ecosia. Hier nog wat meer tips om vadouvan te gebruiken.

  • Denk aan een dry rub voor op vlees of vis die daarna op de grill gaat, of extra kick in dipsauzen, vinaigrettes of zelfs popcorn.

  • Vadouvan is een heerlijke toevoeging voor dingen die geroosterd worden in de oven. Probeer het bijvoorbeeld eens over je geroosterde aardappels te strooien. Of voeg het toe aan geroosterde kikkererwten of geroosterde bloemkool. Ook geroosterde wortelen kunnen wel een beetje kick gebruiken, heerlijk met een yoghurtsaus.

Andere recepten uit Jannekes kookchallenge

De kookchallenge is nu drie maanden onderweg. Hieronder vind je het recepten die ik eerder maakte. Beiden zijn de moeite van het koken waard.

Januari recept: Choco pannenkoeken voor het ontbijt

Februari recept: Gnocchi alla sorrentina

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.