Eten

Recept voor gnocchi alla sorrentina

gnocchi alla sorrentina

Deze maand had ik mezelf wel een por te geven als het gaat om de kookchallenge die ik zelf begin dit jaar bedacht had. “Stomme uitdaging ook”, dacht ik. In plaats van dat het leuk hoort te zijn, voelde het als een eigen ‘moetje’. Maar toen manlief vorig weekend zei: “Ik wil wel weer eens gnocchi eten” was dit voor mij het nodige zetje.
Voor als je gnocchi niet kent: het zijn knoedels, gemaakt van aardappel.

Kookchallenge 2021

Het recept van februari

En dus pakte ik gisteren mijn nieuwste kookboek erbij: Giorgio Locatelli – Made at home Hierin vond ik een recept om zelf gnocchi te maken plus 4 leuke recepten. Omdat ik van lekker en snel houd, koos ik voor gnocchi alla sorrentina. Het idee om zelf gnocchi te maken, bewaar ik voor een andere keer. Ik heb nu verse gnocchi uit het koelschap van de Jumbo gebruikt. De tomatensaus maakte ik wél zelf, ook volgens een recept van Locatelli.

Dit heb je nodig voor 4 personen

 • 500 gram gnocchi (zelf gemaakt of vers uit het koelschap)
 • 125 gram buffelmozzarella
 • 10 blaadjes basilicum (en wat extra voor garnering)
 • verse tomatensaus (het recept lees je hieronder)
 • olijfolie extra vergine

Maak eerst de tomatensaus

Ook hier koos ik voor snel en simpel! Je hebt nodig: 2 blikken tomatenblokjes (400 gram), 1 ui, 1 teentje knoflook, peper, zeezout, olijfolie en 5 basilicumblaadjes. De saus maken en laten sudderen vraagt een halfuurtje tijd. Maak deze dus eerst omdat gnocchi heel snel klaar is (ca. 1-2 minuten kooktijd). Let op: deze saus is goed voor 8 personen. Voor de gnocchi heb je dus de helft nodig. Vries de helft van de saus in. Zo heb je de saus al klaar voor een volgende keer. Maar deze is ook lekker bij spaghetti!

Verhit 3 eetlepels olijfolie in een pan, voeg de fijngesneden ui en knoflook toe en laat ze smoren tot de uit zacht en glazig is. Laat de knoflook niet aanbranden. Doe er twee blikken tomatenblokjes bij en doe er ook nog 1 blik water bij. Breng de saus vervolgens op smaak met zeezout en peper. Breng de saus aan de kook, draai vervolgens het vuur laag en laat de saus 30 minuten zachtjes sudderen. Scheur 5 basilicum blaadjes grof en strooi ze over de saus.

En zo maak je gnocchi alla sorrentina

 1. Hak de buffermozzarella grof.
 2. Breng in een grote pan water met zout aan de kook en doe de gnocchi erin.
 3. Schep ze zodra ze komen boven drijven (na circa 1-2 minuten uit de pan).
 4. Laat de gnocchi goed uitlekken en doe ze in de tomatensaus.
 5. Doe er ongeveer 10 blaadjes grof gehakte basilicum en 2 eetlepels olijfolie extra vergine bij.
 6. Roer er vlak voor het opdienen snel de helft van de mozzarella door.
 7. Giet het gerecht in een grote schaal en garneer met de overgebleven mozzarella en nog wat basilicum.

Buon appetito!

Hoe smaakte de gnocchi alla sorrentina?

Mijn man vond het lekker maar hij vroeg zich af of het misschien nog iets kruidiger kan, maar dat is een persoonlijke voorkeur. Hij gaf het een dikke 8! Zelf vond ik het ook erg lekker smaken. Het gerecht bewijst weer eens de kracht van de Italiaanse keuken: dat je met weinig ingrediënten een heerlijke maaltijd op tafel kunt zetten. Puur en eerlijk, zijn de woorden die ik bij deze maaltijd vind passen.

Doordat ik een dubbele portie heb gemaakt kunnen we het vandaag nog eens eten. En met de overgebleven basilicum, wat tomaten en brood maak er nog een lekkere bruschetta bij. Ideaal voor deze zondag!

Andere recepten uit Jannekes kookchallenge

Het jaar is nog maar net van start, en zo ook mijn kookchallenge. De lijst met nieuwe recepten is nog kort. Maar hieronder vind je het recept dat ik vorige maand maakte. Ook een aanrader trouwens!

Januari recept: Choco pannenkoeken voor het ontbijt

Comments (2)

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.