Leefstijl Mindful leven Minimalisme

Detox van sociale media: hoe was dat?

sociale media detox

Eind januari heb ik alle sociale media en nieuws apps van mijn telefoon gehaald. Dit omdat ik in februari een pauze wilde nemen van sociale media en nieuws apps. De maand zit erop en vandaag vertel ik je hoe ik mijn detox van sociale media en nieuws apps heb beleefd.

Voor wie dit artikel nu leest en de achtergrond niet kent. In dit artikel vertelde ik waarom ik een time-out wilde nemen van sociale media en nieuws apps. Hierin vertel ik ook hoe mijn ‘detox’ eruit zou komen te zien.

maand zonder sociale media en nieuws-apps

Zo verliep de detox maand

De eerste week 1 t/m 7 februari

Op de eerste dag voelde onwennig, toch wel een echt afkickgevoel. Over de gehele dag had ik het gevoel mijn telefoon te willen pakken en iets van sociale media te willen opzoeken. Ik was wel verrast door dit gevoel.

Op 2 en 3 februari heb ik op Facebook nog een aantal dingen voor mijn minibieb gedaan. Dit was een ‘vooraf gemaakte afspraak’ in de detox. Op dag 2 kwam ik erachter dat er verschillende chats waren die om reactie vroegen. Dat zorgde ervoor dat ik dus ook op dag 3 nog even Facebook was. Ik heb op die dag een post geplaatst en ik heb twee posts gemaakt en vervolgens ingepland zodat ik deze maand niet meer op Facebook aanwezig hoef te zijn.

Op 4 februari kwam ik voor een project waar ik sinds kort aan mee doe (daarover binnenkort meer) op de foto voor op Facebook en Instagram. Ik heb geen idee of het een leuke foto is geworden, ik heb het niet gezien!

In deze eerste week merkte ik op dat ik toch een neiging heb ontwikkeld om de verschillende sociale media en nieuws sites te checken. En doordat ik de app van onze krant ook van mijn telefoon had verwijderd, heb ik in deze week ook minder de krant gelezen.

Week 2: 8 t/m 14 februari

Het voelt al heel anders. Ik merk dat de behoefte naar al een stuk minder is geworden.

Week 3: 15 t/m 21 februari

Op maandag is het nodig om de NRC Next-app op mijn telefoon te downloaden. Dit is nodig om als nieuwe abonnee mijn account te activeren om de krant digitaal te kunnen lezen. Omdat ik in deze detox-maand toch wel de krant zou blijven lezen, is dit wat het is. Op deze dag was mijn moeder jarig. Op haar Facebookpagina kwamen ook veel felicitaties binnen: deze heb ik met haar meegelezen. Dus ja ik heb Facebook gezien maar niet uit eigen beweging gecheckt.

Op donderdag heb ik voor mijn minibieb heb ik de Facebookpagina toch gecheckt op ingekomen chatberichten. Het bleek niet nodig te zijn. Toen heb ik ook nog maar een post geplaatst.

YouTube zou ik alleen voor yoga gebruiken. In het weekend kom ik via een nieuwsbrief link op YouTube. Ik schrok er zo van dat ik direct de video heb opgeslagen in ‘Later bekijken’ om daarna YouTube te sluiten. Misschien had ik hier niet zo streng hoeven te zijn voor mezelf. Ik vraag me namelijk af in hoeverre YouTube sociale media is. Ik heb er zelf helemaal geen interactie op. YouTube gebruik ik voornamelijk voor yoga, het checken van reviews of het bekijken van talks.

Vriendin I. heeft opgemerkt dat ik niet meer op Instagram ben.

detox van sociale media LinkedIn berichten

In mijn mailbox kwamen verschillende meldingen van LinkedIn. Eerlijk is eerlijk: ik had de neiging om te klikken maar ik heb mezelf weten te bedwingen.

De laatste week: 22 t/m 28 februari

Opnieuw 4 LinkedIn meldingen in mijn mailbox en er opnieuw niets mee gedaan.

Gistermiddag tekende ik om 16.30 uur mijn finishlijn. Ik heb het gehaald! Een maand zonder sociale media (op dat ene Facebook momentje na dan) en geen enkele andere nieuwsapp of sites dan mijn krant gecheckt . Woohoo!!

Wat heeft deze detox me gebracht?

Ik ben me door een maand een detox van sociale media en nieuws apps me er van bewust geworden dat je toch een patroon hebt ontwikkeld om deze kanalen te checken. Oké, ik deed het al een paar weken zonder de nieuws apps en was daar al aan gewend. Toch heeft het me verbaasd dat ik maar één dag afkickverschijnselen heb gehad! Dit zegt misschien wel hoe ‘klaar ik ben’ met sociale media.

Ik heb echt genoten van mijn detox van sociale media en daarmee de rust en de JOMO, Joy of missing out. Vast en zeker heb ik leuke verhalen van vrienden, collega’s of wie dan ook gemist. Ze mogen het me daar later allemaal over vertellen. Zelf heb ik het gevoel helemaal niets gemist te hebben.

Maar hoe nu verder?

Ik besef me dat het vooral aan mezelf (mijn eigen gedrag) is hoe ik met sociale media om wil gaan. Hoeveel tijd ik hieraan wil spenderen etc. Ga ik afscheid van bepaalde sociale media of niet? Daar ben ik nog niet over uit. Wel heb ik besloten om al die apps niet meer op mijn telefoon te zetten. Als ik sociale media wil checken, dan doe ik dat via mijn laptop.

En nu wil je vast nog weten of ik zondag helemaal ‘los’ ben gegaan? Helaas, hierin moet ik je teleurstellen. Ik heb twee dingen gedaan: LinkedIn gecheckt en ik heb mijn Pinterest bijgewerkt. Oh ja en dit YouTube filmpje bekeken!

Comments (2)

  • Hey! Ik las net je social media detox-avontuur. Ik begin er vanavond aan. Facebook heb ik al vijf jaar niet meer, Instagram staat al een maand op niet-actief (en ik heb het ook nooit meer opengedaan sindsdien) en nu wil ik een stapje verder. De nieuwsmelding (VRT, Bruzz De Standaard) ligt stil net als alle andere meldingen. Whatsapp is als een telefoon/sms, maar die ’telefoon’ staat nu ook niet roodgloeiend. Ook meldingen van gmail zijn uitgeschakeld. Waarom doe ik dat? Om uiteraard rust te hebben. Ik heb gemerkt dat er energievreters zijn die me écht geen deugd doen: mensen, vooral mensen die ik niet ken, mensen die me irriteren dus maar ook alles wat bv. met woke, identiteitsdenken edm te maken heeft. De agressiviteit van bepaalde mensen en het niet meer in staat zijn om kritische ideeën en gedachten uit te wisselen rond maatschappelijke onderwerpen zonder alle verwijten van de wereld naar het hoofd geslingerd te krijgen, waren me aan het opvreten. Die ik-heb-altijd-gelijk generatie, dat ongenuanceerd denken, het negatieve denken, het destructieve van het neoliberalisme dat jongeren weigeren te zien, het opkomen van extreem rechtse denken en politiek.. het moet allemaal even uit mijn leven. Dus ook het nieuws. Ik hoop het zeker een maand vol te houden. Gebeurt er iets vreselijks, dan vertelt mijn vriend het wel. Maar kijk, ik ga net als jij ook even op rust. En kijk, dat geeft me al even wat meer tijd om je blog te lezen. Bedankt voor de inspiratie! Erwin (Brussel)

    Beantwoorden
    • Ha Erwin! Bedankt voor je leuke reactie. Ik wens je veel succes bij de detox. En ja dat heeft het voordeel om in alle rust artikelen op mijn blog gaan te lezen!! Leuk om te horen dat je er inspiratie in vindt. Hartelijke groet, Janneke

      Beantwoorden

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.