Leefstijl Mindful leven Minimalisme

Een maand zonder sociale media en nieuws-apps

maand zonder sociale media en nieuws-apps

Dit weekend heb ik besloten om een maand geen sociale media en nieuws apps te hebben op mijn telefoon. Ik begin daar vandaag, op deze 1e van februari, mee.

Waarom zul je je afvragen? In gedachten speel ik al een tijdje met dit idee. Wie mijn blog volgt, weet dat ik het laatste jaar al weinig nieuws consumeer. Daarom heb ik twee weken geleden een paar nieuws apps al van mijn telefoon verwijderd. Wat denk je? Precies, ik mis ze niet.

Daarnaast merk ik dat sociale media me steeds meer in de weg zit. Het begint me tegen te staan. Toen ik laatst mijn collega A. sprak, vertelde ze me dat ze helemaal geen sociale media heeft en hoe heerlijk rustig dat is. Dat klonk heerlijk in mijn oren. Soms denk ik nog wel eens terug aan de tijd voor sociale media. Ik kan het me trouwens amper meer voor te stellen maar hoe anders verdeelden we toen onze tijd en aandacht. En nu wil ik gewoon eens kijken hoe dat is.

Een Instagram-moment

Neem nu afgelopen vrijdagavond. Ik zit op de bank en open op mijn telefoon Instagram. Ik heb er al een aantal dagen niet naar gekeken. Eerst bekijk ik wie ik volg (dat doe ik van tijd tot tijd). Tot mijn verbazing volg ik personen van wie ik me niet kan herinneren dat ik ze ben gaan volgen. Delete, delete, en nog eens delete.

Vervolgens scrol ik door de tijdlijn. Hier en daar deel ik een like uit en reageer op een story. Toen ik daar zo mee bezig was, was er een split-second waarin ik mezelf zag zitten en aan mezelf vroeg: “Waar ben je mee bezig? Vind je dit nu echt leuk?” Nou nee, dacht ik later en dat laat mijn activiteit ook wel zien. Mijn eigen laatste post is van 1 januari. En op mijn tweede account jannekesgroenewereld (waarom ik daar in hemelsnaam aan ben begonnen??!!) kijk ik al lang helemaal niet meer naar om.

Tijd voor een pauze

Zaterdag overdacht ik dit moment nog eens. Ik sprak er nog eens over met Bas toen we een mooie wandeling maakten. En ik dacht: “Ik heb verdorie een keuze en als ik er geen zin meer in heb, dan is dat zo.”

En zie, nu ben ik hier. Het moment waarin ik besluit om het eens een maand zonder sociale media en nieuws-apps te doen. Gisteravond heb ik mijn Instagram-account jannekeswereld tijdelijk uitgeschakeld. Dus als je me mist, weet je waarom! En het andere account heb ik definitief verwijderd.

Hoe zit het met andere sociale media?

Maar Instagram is natuurlijk niet het enige. Ik ben ook nog op deze sociale media actief.

Al een paar jaar geleden ben ik gestopt op Facebook. Maar helemaal verdwenen ben ik niet. Ik onderhoud voor mijn minibieb een Facebookpagina waar ik wekelijks 1 of 2 keer een item op publiceer.

LinkedIn vind ik een waardevol netwerkplatform maar die check ik dan weer wel en dan weer niet. Ik kan best een maandje zonder.

Op Pinterest ben ik actiever geworden. Dat komt omdat ik me heb verdiept in hoe Pinterest mijn blog kan versterken. En ik vind er ook veel inspiratie. Maar ik ben niet dagelijks online en ik pin er dus niet op los. De app heb ik ook niet op mijn telefoon staan. Als ik Pinterest gebruik, dan heb ik mijn laptop daarvoor nodig.

YouTube gebruik ik vooral voor mijn yoga work-outs of omdat ik over een bepaald onderwerp informatie zoek.

En zo gaat mijn ‘detox’ eruit zien

De volgende apps die ik heb verwijderd op mijn telefoon.

 • NOS app
 • Nu.nl app
 • RTV Noord app
 • Trouw app
 • YouTube
 • Facebook
 • Instagram

Om de toegang tot moeilijker te maken heb ik op mijn laptop de bladwijzers verwijderd naar LinkedIn, Insta en na morgen ook op Facebook. Voor dit laatste is een reden. Ik wil voor mijn minibieb updates blijven publiceren. Ik spreek hier en nu af dat ik morgenavond een aantal posts maak en inplan. Zo heb ik er verder geen omkijken naar en daarna verwijder ik de link naar Facebook ook.

Pinterest, oeh dat is moeilijk maar oké, ook dit gaat in de ban. Ik zal dan na februari mijn februari-posts pinnen naar mijn borden (beetje au)!

WhatsApp is dat nu sociale media of niet? Ik zie het meer als een vervolg op sms-en en laat ik buiten beschouwing.

YouTube mag ik alleen gebruiken voor yoga (anders word ik zo stijf als een plank!)

Nieuwsvoorziening

Doordeweeks lees ik de krant digitaal, op zaterdag op papier. Dat zal ik blijven doen. Het is mijn enige nieuwsvoorziening, ik kijk geen journaals. Digitaal lezen doe ik deze maand op de laptop omdat ik de app heb verwijderd. Halverwege deze maand switchen we van krant (van Trouw naar NRC Next) en ik zal de nieuwe app nog niet downloaden.

Kun jij zonder?

Natuurlijk ga ik je vertellen hoe deze sociale media detox zal gaan. En ik zal eerlijk ’track’ houden van mijn bewegingen. Denk jij wel eens na over een maand zonder sociale media? Zou je het volhouden?

Of heb je het wel eens gedaan? Hoe heb je dat ervaren? Ik hoop dat je je ervaringen met me wilt delen via de reacties. Of misschien heb je besloten om solidair met me te zijn en doe je met me mee? Ook dat hoor ik graag.

maand zonder sociale media
Deze quote vond ik nog op Pinterest voordat ik uitlogde..

Comments (2)

 • Oeh, spannend en ik snap je ook wel. Ik merk ook dat ik te veel achter die telefoon zit, weet eerlijk gezegd niet of ik het zou volhouden. Klinkt natuurlijk heel stom, want wat is social media nu eigenlijk voor belangrijks?

  Maar, om te proberen mijn eigen gebruik te minderen op m’n telefoon maak ik gebruik van 2 apps; 1 is App-blocker. Hiermee kan ik op max. 2 tijdvakken (want ik heb de gratis versie) een aantal apps blokkeren. In mijn geval zijn dat YouTube en Instagram (app en via browser). Daarnaast heb ik via Android de standaard app Digitaal welzijn ingesteld dat mijn doel is om maximaal 1,5 uur schermtijd te hebben per dag (op zondag gaat dat nog niet echt haha). Maar misschien nog wel beter… Ik probeer m’n telefoon ’s avonds eerder uit te zetten. Werkt ook heel erg goed.

  Veel succes met je digitale detox!

  H

  Beantwoorden
  • Hallo Anne, leuk dat je reageert en dat je me aanmoedigt. En jij kunt het vast en zeker ook hoor! Maar je hoeft het natuurlijk niet zo rigoureus te doen als ik. Je kunt ook voor een dag of weekend digitaal detoxen. Gisteren voelde het wel onwennig vond ik. Vandaag is dat al een stuk minder. Bedankt ook voor je tips over hoe jij je telefoongebruik probeert te verminderen. Ik ken de apps die je noemt niet maar die ga ik zeker eens bekijken/proberen. Ik heb trouwens mijn telefoon heb ik ook op gezette tijden op ‘niet storen’ of gewoon op stil staan. En daarbij leg ik mijn telefoon ook uit zicht (in kast of in mijn tas). Groeten, Janneke

   Beantwoorden

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.