Leefstijl Minimalisme

Sparen: zo wordt het (steeds) leuker!

sparen budget minimalisme buffer opbouwen spaarchallenge

Dat sparen mijn nieuwste hobby is, gaat wat te ver om te zeggen. Maar sparen wordt alsmaar leuker. Dat komt omdat ik er steeds beter in word! Vorige maand vertelde ik in dit artikel hoe ik meer grip op mijn geld heb gekregen. Wie dit artikel kent, herinnert zich misschien ook mijn Excel-sheet waarmee je al een inkijkje kon krijgen in mijn spaargedrag. Vandaag vertel ik je erover. Ik hoop dat het je inspireert én dat je er je voordeel mee kunt doen!

Elke nieuwe maand begint met sparen

Elke maand krijg ik rond de 20e mijn salaris op mijn rekening bijgeschreven. Ik reken mijn bestedingsmaand dus altijd vanaf de 20e van de ene maand tot de 20e van de maand daarop. Op deze dag geef ik mezelf ‘salaris’. Beter gezegd: ik schrijf automatisch geld over naar mijn eigen spaarrekeningen. In het verleden spaarde ik wel eens op het eind van de maand, of halverwege. Maar dan viel altijd tegen. Ik heb me aangeleerd om eerst te sparen.

Het zorgt ervoor dat ik beter mijn spaardoelen kan behalen en het zorgt ook voor overzicht. Na het sparen en aftrek van de vaste lasten, weet ik precies hoeveel ik te besteden heb.

De handigheid van spaarpotjes

Elke bank biedt de mogelijkheid om binnen je spaarrekening spaarpotjes te maken. Je kunt er een leuk icoontje aan meegeven, een titel en vaak kun je een spaardoel opgeven en op welke datum je het gespaarde bedrag bij elkaar wilt hebben. Je kunt dan ook nog laten uitrekenen hoeveel je daarvoor opzij hebt te leggen.

Deze handige tool geeft mij extra motivatie bij het sparen. Het is leuk om je potjes te zien groeien en zo elke keer weer dichter bij je doelen te komen. Zo komt bijvoorbeeld een die ene vakantie of waar je ook voor spaart telkens een stapje dichterbij. En bij onverwachtse gebeurtenissen is het ook prettig om een buffer te hebben.

Zo spaar ik

Ik heb twee spaarrekeningen. Eigenlijk is dat niet nodig maar ooit heb ik een tweede geopend. Waarschijnlijk om op die rekening geld apart te zetten voor een bepaald doel. Dat was nog voor het spaarpotjes-systeem. Op beide rekeningen pas ik het spaarpotjes-systeem toe. Zo ziet mijn spaarsysteem eruit.

Reizen en kleding

Op één spaarrekening heb ik twee spaarpotjes voor reizen en kleding. Dit zijn flexibele potjes: elke maand komt er een bedrag bij en wanneer nodig gaat er geld uit. Bij deze potjes zijn dit ‘mijn afspraken’.

Wil ik kleding of schoenen kopen, dan is het bedrag uit het kleding-spaarpotje daarvoor beschikbaar en niet het bedrag op mijn lopende rekening. Door het dragen van maar 33 items per 3 maanden, koop ik nauwelijks iets. Niet dat ik vaak kleding koop trouwens. Eerlijk gezegd heb ik een hekel aan kledingzaken (te veel prikkels). Als ik kleding verkoop via bijvoorbeeld Vinted, dan stop ik die inkomsten ook in dit spaarpotje.

Zo werkt het ook voor het reis-spaarpotje. Deze is in basis bedoeld om mijn soloreisjes naar Italië te betalen: daarom heet dit potje “Viaggi”! En daar heb ik een maximum bedrag voor bepaald. Vorig jaar zat zo’n reisje er niet in en heb ik het geld gebruikt voor onze gezamenlijke vakantie en een weekendje weg met vriendin W.

Nog meer spaarpotjes

Op de andere spaarrekening staat een deel apart (zeg maar gewoon op de rekening) en een deel in verschillende potjes. Vaak voor een langere tijd en/of een specifiek doel.

Auto

Mijn auto is 10 jaar oud en rijdt prima. Maar er komt eens een dag dat deze mogelijk vervangen moet worden. Daarvoor leg ik nu maandelijks al geld apart maar als een onderhoudsbeurt onverwachts hoger uitvalt, kan ik ook op dit potje terugvallen.

Pensioenpot

Laatst heb ik eens de opbouw van mijn pensioen gecheckt. Ik weet niet of jij dat wel eens hebt gedaan? Nou, ik werd daar niet vrolijk van. Onder het mom: beter te vroeg dan te laat, zet ik vanaf nu ook hier maandelijks een bedrag voor opzij. Ik weet niet wat de toekomst brengt, wat ik wel weet is dat het laten groeien van dit potje mij rust geeft.

Sparen voor een nieuwe laptop

Mijn laptop werkt nog steeds maar deze sputtert tegenwoordig elke dag. Hij valt spontaan weer uit. Opstarten zonder aangesloten te zijn op het lichtnet wil niet meer. Niet zo raar trouwens, want het is al een oud beestje. Repareren is niet meer rendabel. Voor de aanschaf van een nieuwe halverwege dit jaar, leg ik ook hiervoor een bedrag apart.

Nog meer sparen! De € 1000 spaarchallenge

En dan heb ik nog een extra uitdaging dit jaar! Ja, nog één naast deze uitdaging én deze. Als je op internet zoekt, kom je veel verschillende spaaruitdagingen tegen. Zo kwam ik de € 1000 spaaruitdaging tegen. Een lekker rond bedrag en ik dacht: “Waarom niet eens proberen nog een beetje meer te sparen!?” Niet omdat het hoeft, maar omdat het leuk is!

Spaar ook € 1000 in 2021

Ook al is het jaar al begonnen, mee doen kan natuurlijk altijd! Spaar dit jaar € 1.000 bij elkaar met deze handige methode. Volg het spaarschema en je hebt aan het jaar de duizend gehaald.

Doe je ook mee? Hieronder kun je het spaarschema als gratis printable downloaden.

Ps. Ik heb voor deze challenge een automatische overschrijving aangemaakt maar je kunt het natuurlijk ook gewoon elke week een geldbiljet in een (spaar)pot doen met het schema erbij en lekker afvinken!

Comments (2)

  • Hallo janneke,

    Heb net je blog ontdekt, superleuk!!

    Beantwoorden
    • Ha Richarda, bedankt! Dat vind ik super leuk om te horen. Net zoals ik het superleuk vind om te schrijven over allerlei dingen in mijn wereld. Fijne dag! xo, Janneke

      Beantwoorden

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.