Eten

Lasagne met artisjokken en ham uit Bill’s Italian Basics

Kookboek Bill's Italian Basics op houten aanrecht

Lasagne maken kan soms best wat tijd vergen. Maar als je van lasagne houdt, dan valt deze snelle versie vast en zeker bij je in de smaak. Deze lasagne met artisjokken en ham is snel gemaakt en vol van smaak. Gelijk de keuken maar in!

Ik vind het leuk om weer nieuwe recepten uit te proberen. Zo pakte ik laatst het kookboek Bill’s Italian Basics er opnieuw bij. Een kookboek dat ik in de zomer van 2022 voor een prikkie op een boekenmarkt vond. De recepten in dit boek zijn niet ingewikkeld en daar houd ik van. Ook houd ik van artisjokken en viel mijn oog op het recept voor lasagne met artisjokken en ham. Het is simpel te maken met maar een paar ingrediënten en zo smaakvol. Het is een flinke portie dus goed voor veel eters of porties voor meerdere dagen! Voor dit laatste: als je het in een weekend maakt, kun je je jezelf doordeweeks nog eens trakteren op deze lekkere lasagne.

Je hebt nodig voor 4 tot 6 personen

  • 1 fles van 6,8 dl tomatenpassata
  • 320 gram verse lasagne vellen (met een pak van 250 gram lukt het ook)
  • 320 gram goede kwaliteit gekookte ham (prosciutto cotto of anders rauwe ham zoals Parmaham of San Daniele)
  • 1 pot van 430 gram artisjokken op olijfolie, uitgelekt
  • 3 eetlepels versgeraspte Parmezaanse kaas
  • 3 bollen mozzarella van 125 gram, elk in stukken gescheurd
  • zeezout
  • ovenschaal van 20×30 cm

Zo maak je de lasagne met artisjokken en ham

Verwarm de oven voor tot 200°C.

Breng de tomatenpassata op smaak met zeezout en schep een dun laagje in de ovenschaal. Leg er een laag lasagnevellen op. Dompel deze en ook alle andere lasagnevellen die je gebruikt eerst kort in een schaal met koud water!

Schep er eenderde van de overgebleven passata over met daarop de helft van de plakken ham, de plakken van 1 bol mozzarella en 1 eetlepel Parmezaanse kaas. Leg hierop weer een laag lasagnevellen, de helft van de overgebleven passata, alle ham, de plekken van 1 bol mozzarella en 1 eetlepel Parmezaan. Leg de laatste lasagnevellen erop. Strooi de artisjokken over de lasagne en verdeel de overgebleven tomatenpassata, mozzarella en Parmezaanse kaas bovenop. Bak de lasagne in ongeveer 30 minuten in de oven tot de kaas goudbruin is en de saus borrelt.

Buon appetito!

Andere recepten van Bill Granger

Dit is een recept van Bill Granger, de Australische kok en schrijver. Zijn avocado toast recept is vermaard. Ik vind zijn boeken leuk; ik heb er twee van hem. Uit Bill’s Italian Basics maakte ik al eerder deze gnocchi met tomaat & mozzarella en ook vind je op mijn blog een recept uit zijn boek Easy. Tot mijn spijt las ik deze week – toen ik nog wat info over hem opzocht – dat Bill Granger op 25 december 2023 na een kort ziekbed op 54-jarige leeftijd is overleden. Er is dan ook volgens mij geen betere manier om hem te eren door te genieten van zijn recepten en er zo nu en dan over te schrijven. Bedankt Bill voor je inspiratie, mooie boeken en lekkere recepten.

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.