Eten

Speltsalade met tomaat, basilicum en pecorino

speltsalade met tomaat, basilicum en pecorino Bill Granger

Speltsalade is weer eens iets anders op ons menu. En zo easy te maken! Dat kan ook niet anders want het recept hiervoor komt uit Bill Granger’s Easy

Een jaar geleden schreef ik dat Easy van Bill Granger behoort tot mijn top 5 van kookboeken die ik geweldig vind. Een boek vol eenvoudige, relaxte recepten geïnspireerd op favoriete dagelijkse ingrediënten. Ik betrapte me er alleen op dat ik nauwelijks kook uit dit kookboek. Tijd om daar verandering in te brengen. Mijn oog viel op het recept voor speltsalade voor 4 personen uit het hoofdstuk Een handvol granen. En als het om het maken van dit gerecht gaat, kan ik maar één ding zeggen:

It’s that easy!

Je hebt nodig:

 • 250 gram spelt
 • 3/4 dl extra vergine olijfolie
 • 1 eetlepel rode wijnazijn
 • een flinke handvol basilicumblaadjes, grof gescheurd
 • een flinke handvol bladpeterselie, grof gehakt
 • zeezout en versgemalen peper
 • 1 grote komkommer, overlangs in vieren en de parten in blokjes gesneden
 • 375 gram cherrytomaatjes, gehalveerd
 • 250 gram jonge pecorino, in blokjes

Zo maak je de speltsalade

 1. Breng in een pan 1 liter water op hoog vuur aan de kook. Roer de spelt erdoor en laat hem in 30-35 minuten beetgaar worden. Giet de spelt af en spreid het graan uit op een schaal om koud te laten worden.
 2. Doe de koude spelt in een grote schaal, besprenkel met olijfolie en azijn, voeg basilicum en peterselie met zeezout en versgemalen zwarte peper naar smaak. Schep alles rustig door elkaar.
 3. Verdeel de tomaatjes, komkommer en pecorino op de salade en zet hem tot gebruik in de koelkast.

Het is een heerlijk frisse salade met een mooie smaakcombinatie. De smaak deed me heel erg denken aan de Griekse boerensalade die ik vaak in de zomer maak. Ook manlief vond het geslaagd en dat is ook niet onbelangrijk! Deze speltsalade is dus een blijvertje en het volgende ‘easy’ recept dat ik wil maken is pizza met chilipeper, worst en broccoli. Maar niet vanavond want dan maak ik Jamie’s Mexicaanse tomatensoep.

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.