Minimalisme

Wees de rommel een stap voor met een dropzone

dropzone rommel de baas trap met boeken

Heb je soms het gevoel dat rommel steeds maar je huis binnenkomt? Zelfs als je veel opruimt/ontspult, en het toch lijkt alsof er elke dag meer bijkomt? Dan wordt het wellicht tijd voor een dropzone. Na het lezen van dit artikel wil je er vast één (of misschien ook wel twee!).

Je herkent het vast wel. Dat wanneer je thuiskomt, je zonder er bij na te denken letterlijk je spullen laat vallen. In de hal, op de keukentafel of een kastje, op de trap. Op deze plekken stapelen de spullen zich vaak langzaam maar zeker op, want er ligt al iets en zo kan er altijd wel iets bij.

Het zijn vaak spullen, die je óf even later weer nodig bent of het zijn dingen waar je nog even iets mee moet, maar op dat moment nog niet. Sleutels, kranten, tijdschriften, post, bonnetjes, oplader, headsetje, telefoon, portemonnee…. Maar denk ook eens aan de schoenen, uitgeschopt onder de trap, jassen, sjaals en tassen onder de kapstok.

Heb je er genoeg van? Maak dan net zoals ik heb gedaan een dropzone. Daarmee ben je de rommel een stap voor.

Maak je eigen dropzone

Een dropzone is een plek waar je alle dingen die je meeneemt naar huis kunt “droppen”. Daarvoor is het handig eerst te weten waar je dat doet.

 • Waar kom ik mijn huis binnen? Welke spullen heb ik doorgaans bij me? Wat doe ik met deze spullen zodra ik het huis binnen stap?

 • Bekijk vervolgens de ruimte waar je je huis binnenkomt? Is dat via de voordeur, achterdeur of de garage. Welke spullen liggen er? Zijn dit spullen die je daar hebt laten vallen zodra je thuis kwam?

 • Ruim de plek vervolgens op. Alles wat er niet hoort, gaat weg van deze plek. Bedenk vervolgens wat nodig is voor het opbergen van de spullen in deze ruimte (voor je dropplek) en zet dit op.

Hoe dropzones ons huis opgeruimd houden

Hier twee verhalen over de dropzones ons huis.

Schoenen in de hal

Wij komen altijd via de voordeur binnen. We hebben een kleine hal en konden geen goede plek voor onze schoenen vinden. We probeerden van alles maar het bleef rommelig met al die schoenen in het zicht. Totdat we een lage lockerkast kochten die onder de trap past. Dat werd de dropzone.
Alles past hier in en er staan (vrijwel) geen schoenen meer in de hal (en als er een paar staat, dan is deze niet van mij). Zelf probeer ik niet meer mijn tas te laten slingeren in de woonkamer door deze op te hangen aan de kapstok (lukt nog niet zo goed 🙁 )

Een nieuwe dropzone voor de stapel op de stoel

Eerst lag er een stapel spullen (voornamelijk boeken, schrijfblokken, tijdschriften, kranten en post) op de eettafel. Omdat het steeds zo rommelig leek, verplaatste ik de stapel naar één van de eetkamerstoelen. Heel handig want als je de stoel onder de tafel schoof, was alles in 1 x weg. Maar niet heus. De stapel groeide door, totdat de stoel niet meer goed onder de tafel paste en vervolgens ook weer spullen op de tafel lagen. Nou ja, je krijgt er vast een beeld bij.

Daarom besloot ik tot nog een extra dropzone in de woonkamer. Hiervoor heb ik de bovenste lade van onze apothekerskast leeg geruimd (lees: de helft van de inhoud weggegooid). Tijdschriften/kranten, schrijfblokken, relevante post etc. hebben hier een nieuwe plek gekregen. De boeken zijn verhuisd naar daar waar ze horen: onze boekenkast of de minibieb. En ook dit werkt prima. Geen spullen meer op tafel en stoelen. Lekker clean dus!

Een dropzone vind ik een ideale oplossing om bepaalde plekken in huis georganiseerd en opgeruimd te houden.

 • dropzone mandje
 • dropzone

Nog een paar tips en ideeën

Als je de voordelen van een dropzone hebt leren kennen, kun je ook op andere plekken dropzones maken. Hier zijn nog een paar ideeën en tips.

 • Sorteer je post buiten zodra je het uit de brievenbus haalt.
  Ongewenste reclame, flyers etc. gaan bij ons direct de papiercontainer in én komen ons huis niet in.

 • Maak een plek voor je sleutels, portemonnee (en andere losse dingen waar je niet direct een plek voor hebt).
  Wij hebben een mandje boven op onze keukenkast staan; het is de vaste plek voor onze sleutels, portemonnees, brilpoetsdoek, post-its en nog wat andere rommeltjes.

 • Ruim ook regelmatig je dropzones op. Regelmatig check ik het mandje en de la. Ligt er iets in waar we niets mee doen dan gaat het het huis uit. Of anders naar een vaste plek in huis (bijvoorbeeld in de map met de administratie).

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.