Eten

Fitter en beter in mijn vel met minder suiker

suiker in klontjes en op een berg als foto bij blog over minder suiker nemen.

Vandaag start de Nationale Suikerchallenge van het Diabetes Fonds. Ik zeg voor één week nee tegen suiker en ja tegen gezonde voeding. Maar eigenlijk ben ik al twee weken geleden gestart met minder suiker. Het hoe, wat en waarom lees je vandaag.

De laatste tijd hield eten en voeding me weer meer bezig. Ik merkte op werkdagen dat ik aan mijn drie boterhammen en meegebrachte tussendoortjes niet meer genoeg had. Met als gevolg dat ik vaker bij mijn collega’s ging buurten om dan ook een graai te doen in hun snoeppot. Het hebben van een zakje dropjes in de auto of koekrepen helpt ook niet. Niet dat ik nu per week zakken snoep of tig repen at, maar ik besefte me wel dat het bij elkaar een beetje te veel werd. Dat moest anders en minder, maar hoe?

De knop om

Soms gebeuren er dingen waardoor je ineens wel de knop kunt vinden. Bij mij was dat een high tea. Een paar weken geleden werd ik daarop getrakteerd door collega/vriendin S. We hadden samen een gezellige middag met heel veel lekkers. Maar bij het verlaten van de brasserie had ik een regelrechte suikerdip. Ik voelde me ontzettend moe. In de auto op weg naar huis besloot ik dat het nu genoeg was. En wist ik waar te beginnen: minder suiker. Ik had dat eerder en vaker gedaan en ik herinnerde me hoeveel beter ik me toen voelde. Ik schreef ik er al eens over met bijna dezelfde titel als het artikel van vandaag: Minder suiker, voel je beter!

De mail van het Diabetes Fonds om mee te doen aan de Nationale Suikerchallenge kwam op het juiste moment. Ik schreef me in maar er waren nog twee weken tot aan de start te gaan. Daarom besloot ik weer zelf aan de slag te gaan met minder suiker. Mijn insteek: bewust er mee bezig zijn maar niet te streng.

Week 1: Frisdrank in de ban

Mijn eerste plan was om eerst te stoppen met suikerhoudende drankjes. Frisdrank dus. Als steuntje in de rug en voor inspiratie downloadde ik de app Mijn leefstijlcoach. Hier vond ik precies wat ik nodig had. Bij de ‘challenge’: gezonder drinken vond ik leuke tips en recepten om water lekkerder maken. Ik ben namelijk niet zo’n goede waterdrinker en zag ik dit als valkuil. Op de dag voor ik zou starten dronk ik mijn laatste glas limonade en maakte ik goede alternatieven voor de eerste week: zelfgemaakte ijsthee en een kruidig sinaasappelwater. Die laatste is nu mijn favoriet en intussen maak ik ook mijn eigen variaties voor lekkere watertjes. Nu ben ik al twee weken van de frisdrank af. Als alternatief drink ik af en toe een glas mineraalwater met een bubbeltje.

Ik drink al mijn thee en koffie zonder suiker maar in koffiemelk zit natuurlijk ook suiker. Dus daar stopte ik mee. De eerste dagen vond ik het ‘zo niet leuk’ maar nu drink ik al twee weken koffie zwart! Ik ben zo trots op mezelf want dit vind ik wel een dingetje. Nog steeds eigenlijk: koffie zonder melk voelt zo treurig. Maar het went en heb ik in de afgelopen 2 weken nog maar een keer een cappuccino (zonder suiker) gehad.

Week 2: tussendoortjes swappen

Afgelopen week kwam er een tweede stap bij: suikerbewuste tussendoortjes ruilen voor gezonde. Dit vond ik gemakkelijker omdat ik (los van die dropjes en repen in de auto waar ik eerder over vertelde) al veel vaker kies voor gezonde tussendoortjes. Het is een kwestie van vooral goede alternatieven in huis halen: fruit, snackgroenten (komkommer, paprika, wortel en tomaatjes) en ongebrande noten. Halverwege de week wandelde ik een nieuwe etappe van het Stellingenpad. Als ik mensen uitnodig om mee te lopen beginnen we met koffie en iets lekkers. Als alternatief voor taart koos ik voor krentenwegge met roomboter. In mijn wandeltas zaten ook de nodige zoete dingen zoals bounty’s maar die ruilde ik om voor aardbeien en noten. Oké, wel drie bitterballen om het bereiken van het einde van de etappe te vieren maar dan wel met een spa rood! Een dag later at ik samen met R. bij zijn ouders. Suikervrij lukte niet helemaal op deze dag maar dat is niet erg. Ik heb al heel veel stappen en wist gehaald.

Ik merk echt al weer de effecten ervan. Minder opgeblazen gevoel, een kilootje lichter, fitter en minder behoefte aan suiker. Afgelopen weekend nam ik ook gewoon een klein schaaltje chips en een klein blokje chocolade. Op sommige momenten dacht ik: “Nu trakteer ik me op een boterham met hagelslag of een koekje”. Maar uiteindelijk koos ik toch voor niets of een gezonder alternatief. Met vertrouwen ga ik de 3e week en ook de Nationale Suikerchallenge in!

De komende tijd meer over minder suiker

Ben je nu geïnspireerd door dit artikel en wil je ook aan de slag met minder suiker? Ik ben van plan om in de komende tijd vaker over dit onderwerp te schrijven. Wil je die posts niet missen, abonneer je dan gratis op op mijn blog. Zo ben je dan steeds als eerste op de hoogte van mijn nieuwste berichten. Je hoeft daarvoor alleen je e-mailadres achter te laten via de abonneerservice, deze vind je rechts in het menu of onderaan mijn website onder het kopje ‘VOLG JANNEKES WERELD VIA E-MAIL’. Je mailgegevens worden alleen daarvoor gebruikt.

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.