Reisinspiratie

Mijn uitdaging van dit jaar heet het Stellingenpad

Rugzak en boekje Stellingenpad op een picknickbankje in een grasland omgeving met dreigende lucht

Het Stellingenpad betekent 263 kilometer wandelen; dat is mijn uitdaging voor dit jaar. In dit blog vertel ik je erover.

Ik houd van wandelen en wie mijn blog volgt, weet dat misschien nog wel dat ik vorige zomer nog schreef over dat ik houd van boeken waarin lange afstandswandelingen of pelgrimsroutes de achtergrond vormen. Zoals Wild van Cheryl Strayed of Het Zoutpad van Raynor Win. Vorige zomer las ik Camino en Roadtrip en werd het vlammetje in me weer aangewakkerd om zelf een lange afstandspad te lopen.

Ooit was ik begonnen aan een lange afstandspad maar door omstandigheden liep dat anders. Vorig jaar werd ik door mijn zus verrast met een boekje van een nieuw lange-afstandswandeling: het Stellingenpad. Een nieuwe wandelroute dat in 2023 is uitgeroepen tot mooiste wandelroute van de Benelux. Een zeer welkom cadeau omdat ik direct besloot om dit pad volledig uit te lopen. Eind januari ben ik gestart en dit weekend wil ik etappe 3 lopen.

De route van het Stellingenpad

Het Stellingenpad gaat bij het Fochteloërveen en het Drents-Friese Wold langs, maar loopt zuidelijk ook door tot de Weerribben-Wieden in de kop van Overijssel. In Friesland gaat de route grofweg door De Blesse, Noordwolde, Oldeberkoop, Makkinga, Oosterwolde, Haule en Appelscha. De totale afstand is opgedeeld in 15 etappes van tussen de 12 en 28 kilometer, die onder andere door bos, heide, stuifzand en moeras lopen.

De route is aangesloten op het landelijke wandelknooppuntnetwerk. Iedere etappe loop ik dan ook van wandelknooppunt naar wandelknooppunt en hoef ik geen aparte bordjes in de gaten te houden. Wat deze route extra leuk maakt – en daarom kreeg ik het ook cadeau van mijn zus – is dat een deel van de route door de geboortestreek van onze ouders loopt: Weststellingwerf.

Over de wandelplanning, alleen en samen wandelen

Voordat ik startte, heb ik nagedacht over hoe ik het Stellingenpad wilde lopen. Zo wil ik delen alleen wil lopen maar ik houd ook van samen wandelen. Dus waarom niet een combinatie daarvan? En zo kwam ik op het idee om mensen – familie, vrienden, collega’s – uit te nodigen op mijn pad. Zo wandelden lief R. en vriendinnen M. en W. al mee. Niet alleen gezellig maar tijdens het wandelen heb je vaak ook heel andere gesprekken. Dat maakt het ook waardevol.

De uitdaging om dit jaar de totale afstand te lopen, vraagt om planning. Zo plan ik geregeld mijn woensdagen of weekenden vrij om te kunnen wandelen. En daarnaast hoop ik pijn-/blessurevrij te blijven. Ook een uitdaging want het was een tijd geleden dat ik meer dan 10 km liep, laat staan 20 km! Tot nu toe gaat het goed. Natuurlijk voel ik mijn spieren wel na een dag wandelen. Maar ik herstel gelukkig snel door bewust de dagen ervoor en erna te doseren. En ik heb het er voor over!

Niet alleen doet het wandelen me erg goed. Het lopen van een langeafstandspad is écht heel leuk. Alleen of samen. Het is heerlijk om buiten te zijn in prachtige natuur waarin heel veel is te ontdekken.

wandelquote: Wandelen is even alles laten lopen. Van Jaap de Ruiter. Geplaatst bij blog op jannekeswereld over het Stellingenpad.

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.