Reizen

Nieuw ontdekt: street art tour in Groningen

street art op muur in centrum Groningen

Street art en graffiti. Hoe goed let je daarop in je eigen omgeving? Misschien zie je het in een flits en sta je er verder niet bij stil. Net als ik, totdat ik afgelopen weekend een muzikale street art wandeling door Groningen maakte.

Muzikale route langs street art en graffiti

Afgelopen november is er een nieuwe wandel- en fietsroute langs street art en graffiti. De routes zijn gemaakt door het Groninger Museum, SPOT Groningen en Noordstaat. En ik kan nu al verklappen dat de routes geslaagd zijn!

Naast dat je een leuke wandel- of fietstocht door de binnenstad van Groningen maakt, krijg je bijzondere werken van kunstenaars te zien. Op iedere locatie die je aan doet krijg je achtergrondinformatie over de kunstenaars en kun je luisteren naar muziek die speciaal bij deze kunst is uitgezocht.

Winschoterkade

Graffiti en street art als kunstvorm

Ik vond het verrassend om te ontdekken dat ik nu kunstwerken op straat zag die ik eerder niet heb gezien. Door de wandelroute is mijn kijk op street art en graffiti ook veranderd. Graffiti wordt, denk ik, vaak (nog) geassocieerd met vandalisme, maar dat is dus lang niet het geval. Tegenwoordig wordt het meer en meer gezien als een kunstvorm.De foto’s bij dit blog heb ik op verschillende plekken tijdens de wandeling gemaakt en geven je hopelijk een goede indruk.

Het Groninger Museum was een van de eerste musea wereldwijd dat al in de jaren tachtig graffiti en street art erkende als kunstvormen en dit begon te verzamelen. In het Groninger Museum is deze winter aandacht voor kunstenaar JR. In de tentoonstelling JR: Chronicles ontdek je de iconische projecten van de internationaal bekende Franse kunstenaar JR. De expositie geeft een indruk van zijn indrukwekkende carrière. Van de vroege graffitikunst die hij als tiener in Parijs maakte, tot zijn maatschappelijke projecten en grootschalige kunstwerken op gebouwen en pleinen in steden over de hele wereld. Zodra het museum weer open is, ga ik hier een kijkje nemen.

  • street art tunnel Simplon Groningen
  • street art Simplon
  • street art tunnel Simplon Groningen

Wandelen of fietsen en gratis kunst kijken

Deze wandeling stond al een tijdje op mijn lijstje met dingen om te doen. Het leek me een perfect uitstapje om tijdens deze lockdown te maken. Afgelopen zondag was het er een mooie dag voor. Fris maar zonnig en met koffie of warme chocolademelk bij de verschillende coffee-to-go’s, werd het een leuke middag. Hoogtepunten in de tour vind ik de tunnel bij poppodium Simplon en het werk van Klaas Lageveen in parkeergarage Circus!

Wil je ook de tour maken?

Open hier de wandeltour, deze is 4,8 km en gaat langs 9 locaties.

Open hier de fietstour, de fietstocht is 16 km lang en gaat langs 11 locaties.

Je kunt vanaf iedere locatie binnen de route starten. Als je je GPS op je mobiele telefoon aan zet, starten de luisterfragmenten automatisch als je bij een van de locaties op de route bent aangekomen.

  • streetart parkeergarage Circus Groningen
  • Street art door Klaas Lageveen

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.