Reizen

Wandelen en vakantie vieren in de Harz

harz harzgebergte Duitsland wandelen

Dat vakantie vieren en wandelen in de Harz heel goed samen gaat, ontdekten we vorige week. Wat een fijne regio om te ontdekken! En dat op nog geen 4,5 uur rijden vanaf Groningen.

Dit jaar heeft de corona een streep door reisplannen van veel mensen gezet. Ook door die van ons. Maar toch lonkte het buitenland. Drie weken kamperen Frankrijk is een weekje Harz geworden. Het leek ons de perfecte bestemming omdat het op nog geen 4,5 uur rijden van huis is, je er eindeloos kunt wandelen en je volledig kunt onderdompelen in de natuur maar ook op cultureel vlak is er genoeg te zien. In dit reisjournaal doe ik je verslag van ons weekje in de Harz.

Kilometers wandelen

In de Harz raak je niet uitgewandeld. Kilometers wandelwegen die je aan elkaar kunt knopen om je eigen wandeltocht uit te stippelen of wandel langs de gemarkeerde routes.

Met Braunlage als onze uitvalsbasis, zaten we heel centraal. Vanuit Braunlage zelf konden we zo de paden op of vanuit Oderbrück (op 10 minuten rijafstand van Braunlage) om daar onze wandelingen te starten.

In de Harz vind je veel LAW-paden en daarmee klassieke en/of historische wandelwegen. En deze doorkruis je dan ook met regelmaat. Zo liepen wij delen van de Harzer-Hexen-Stieg, de Harzer Grenzweg en de Kaiserweg tijdens onze zelf uitgestippelde wandeltochten. Daarnaast vonden we in een gratis brochure leuke wandelingen in en rondom Braunlage. Wij maakten de volgende wandeltochten:

 • Tour door en rondom Braunlage: 11 km
 • Oderbrück-Oderteich-Dreieckiger Pfahl-Oderbrück: 12 km
 • Oderbrück-Achtermannshöhe (925 m)-Dreieckiger Pfahl-Oderbrück: 8 km
 • Wurmberg-gipfeltour plus verlenging over de Harzer Grenzweg: 15,6 km
 • harz Grenzwege Duitsland oost en west
 • Oderteich Harz
 • wandelkaarten harz

Goslar, UNESCO Werelderfgoed

Aan het begin van onze week hadden we een bewolkte dag met kans op buien. Die dag hebben we Goslar bezocht. De historische binnenstad en de ertsmijn Rammelsberg staan op de UNESCO werelderfgoedlijst. Prachtige vakwerkhuisjes, mooie straatjes om door te dwalen. Bijzonder vond ik het imposante keizerlijke paleis uit de 11e eeuw. Een stad die Duitse tradities ademt en toch ook eigentijds. Zeker de moeite van het bezoeken waard.

harz goslar unesco werelderfgoed
Een pittoresk straatje in Goslar

Andere redenen om de Harz te bezoeken

Naast dat je uren of dagen kunt dwalen over de eindeloze wandelpaden, is er nog veel meer te ontdekken in de Harz.

 • Andere mooie historische steden (al dan niet met UNESCO werelderfgoedschatten) zijn Wernigerode, Quedlinburg en Halberstadt.
 • Maak een ritje met een nostalgische stoomtrein naar de top van de Brocken of door het Selketal.
 • Ga voor een Harzdrenalinekick naar de Rappbodetalsperre; waag je aan de megazipline, wallrunning, gigaswing of wandel over de langste hangbrug Titan RT.
 • Met z’n 1141 meter is de Brocken de hoogste berg in Noord-Duitsland. De beroemde Duitse dichter Goethe liet zich inspireren door de magie rondom het gebergte. De top van de Brocken bereik je wandelend vanuit Schierke, Ilsenburg of Torfhaus of met de stoomtrein (er is geen seilbahn!).
 • Ga zwemmen in één van de vele bosmeren, natuurlijke of buitenluchtzwembaden.
  Mijn insider tip: Waldbad Elend (Am Waldbad 1, Elend / Oberharz am Brocken)


Ter plaatse vind je bij de plaatselijke toeristenkantoren ook veel tips voor wandelroutes en uitstapjes. Of pak een HarzTour Guide mee, deze vind je vaak wel bij je accommodatie of in één van de winkels.

Online reisvoorbereiding Harz

Ook zin om naar de Harz te gaan? Ik help je graag nog wat verder op weg. Hieronder vind je nog eens 4 handige links om je vakantie voor te bereiden.

Meer reisjournaals en reisinspiratie

Vond je dit reisjournaal leuk te lezen? Er zijn nog meer! Hier vind je alle reisjournaals die ik heb geschreven op een rijtje!

Write a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.