Minimalisme

Hoe kan ik het beste papierwerk opruimen?

papierwerk Marie Kondo

Als ik je de indruk heb gegeven via dit blog dat ik een kei in opruimen en ontspullen ben…
Ik kom een heel eind maar er zijn toch dingen die ik lastig vind. En ik dacht haar nooit nodig te hebben maar toch heb ik een boek van Marie Kondo uit de bibliotheek geleend. Spark Joy is een geïllustreerde masterclass in het opruimen. Hierin vond ik de tips die ik nodig had en ben ik aan de slag gegaan.

Alles kan weg!

Net als bij kleding en boeken is de eerste stap bij het opruimen van papierwerk dat je alle papieren documenten waar je verantwoordelijk bent op een plek verzamelt. Haar vuistregel? Alles kan weg! Dat kan natuurlijk niet klakkeloos. Je bewaart alleen de papieren die je nog eens zult gebruiken, een doel hebben.

Veel van onze administratie hebben wij gedigitaliseerd, dat deel heb ik wel op orde. Maar dan is er nog cursusmateriaal, stapels rapporten en al meer. En wat te denken van alle brieven en kaarten die ik door de jaren heen bewaard heb. Ergens wil ik het wegdoen en aan de andere kant is er dat stemmetje in mijn hoofd: “Zou ik dat wel doen?” En laat Marie Kondo hier nu gelukkig tips over geven in het boek.

Cursusmateriaal

Ik bewaar nog steeds cursusmateriaal van een cursus voor werk of vrije tijd. Met als gedachte er nog eens op een dag naar te kijken. En doe ik dat? Nee. Marie Kondo schrijft hierover dat in de meeste gevallen die goede dag nooit komt. Zij zegt dat bij cursussen de waarde zit in het volgen ervan en dat ze alleen zin hebben als je het geleerde meteen in praktijk brengt.

Ze gelooft dat het bewaren van dergelijk materiaal ons ervan weerhoudt om datgene wat we geleerd hebben te gebruiken. “Als je dergelijke cursussen volgt, neem je dan voor om het materiaal daarna meteen weg te doen.” Als je daar later spijt van krijgt, volg de cursus dan opnieuw en breng het geleerde in praktijk.

Aandenkens aan je schooltijd ordenen

Ik heb een map vol certificaten en diploma’s. En ook nog een opbergdoos met rapporten en schoolwerkjes. Deze heb ik allemaal geordend in een map. Maar over die schoolrapporten vroeg ik me nog af wat daar mee te doen. Met de tips uit haar boek heb ik besloten de mooiste rapporten te bewaren, de rest te bedanken (dat hoort volgens haar methode) en heb ik ze weggedaan.

Wenskaarten en brieven

Dit vind ik een lastige en daarom was ik blij met het advies wat ik in het boek Spark Joy vond.

Kaarten vol lieve wensen

Over wenskaarten zegt ze dat deze tot de moeilijkste dingen behoren om weg te doen. “Er staan speciale boodschappen op en hierdoor lijken ze algauw emotionele waarde te hebben.” Echter, zo lees ik, is het doel van een wenskaart om een wens over te brengen. “Zodra je klaar bent met lezen, zit zijn taak erop. Bewaar alleen die kaarten waar je echt blij van wordt.

Zo heb ik het nooit bekeken. Jij? Het was voor mij een echte eyeopener. En er viel daarmee gelijk een soort last van me af. Dat ik me niet bezwaard of schuldig hoef te voelen over het sorteren en wegdoen van wenskaarten.

Brieven

Kijk nog eens naar de brieven die je het ontvangen. Neem dankbaar afscheid van de exemplaren waarvan de taak erop zit. Blijf de brieven bewaren die je nog steeds aanmoedigen of je raken als je ze herleest.

Het was een klusje maar ik heb het geklaard.

Gebruiksaanwijzingen

Ja die heb ik ook nog! Een map vol. Lees ik ze? Nooit. Wat zegt Marie? “Het komt heel vaak voor dat ze goed worden bewaard terwijl de apparaten waar ze bij horen al lang stuk en vervangen zijn.”
Dus: ik heb alle gebruiksaanwijzingen weg gegooid.

Ik had het niet gedacht maar de KonMarie methode kan toch echt heel behulpzaam zijn. Uiteindelijk heb ik het hele boek gelezen. Het boek is echt toegankelijker en leuker dan ik dacht. En het mooie is, ik ben weer een stap verder in het opruimen en ontspullen. En dat geeft een lekker opgeruimd gevoel!

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.