Eten

Lekker & snel: pasta met paddenstoelen van Jamie

pasta met paddestoelen

Afgelopen vrijdag ben ik weer eens de keuken in gedoken om een nieuw recept te proberen.Dit keer een recept van Jamie Oliver: pasta met paddenstoelen.

Je bijna denken dat ik het was vergeten maar nee hoor, dit is er eentje in de categorie kookchallenge. In augustus en september had ik geen inspiratie (lees: geen zin) om met mijn eigen bedachte uitdaging bezig te zijn. Ik ga de verloren maanden ook niet inhalen door bijvoorbeeld deze maand 2 nieuwe recepten uit te proberen.

Maar terug naar afgelopen vrijdag. Het idee achter mijn kookchallenge is recepten te maken uit een aantal kookboeken die ik niet of nauwelijks gebruik. Zoals mijn twee kookboeken van Jamie Oliver. En dat komt deze keer weer niet uit de verf. Ik heb dit recept voor pasta met paddenstoelen weer nu uit een ánder kookboek van Jamie Oliver gehaald. Het zit namelijk zo. Ik was afgelopen week in de bibliotheek en zag toen het 5 ingrediënten kookboek van hem liggen. Het pretendeert snel & simpel koken. En als er iets is waar ik van houd, dan is dat het wel.

Paddenstoelen passen bij dit seizoen en omdat het een recept voor 2 personen is, was de keuze snel gemaakt.

Aan de slag met 5 ingrediënten

  • 150 gram trofie of fusilli
  • 2 tenen knoflook
  • 250 gram gemengde paddenstoelen
  • 250 gram parmezaanse kaas (geraspt)
  • 2 volle eetlepels crème fraîche light

Uit je basisvoorraad heb je nog nodig: olijfolie, zeezout en zwarte peper.

Zo maak je de pasta met paddenstoelen

Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking in gezouten kokend water. Giet af en vang een kopje van het kookwater op.

Pel intussen de tenen knoflook en snijd ze in dunne plakjes. Bak de plakjes knoflook in een halve eetlepel olijfolie op matig hoog vuur en doe 1 minuut later de paddenstoelen erbij (scheur grotere exemplaren door midden).

Voeg zeezout en zwarte peper naar smaak toe en bak de paddenstoelen 8 minuten tot ze goudbruin. Schep ze tijdens het bakken regelmatig om.

Hussel vervolgens de uitgelekte pasta met een scheutje van het kookwater door de paddenstoelen. Rasp het grootste deel van de parmezaan erbij en roer de crème fraîche erdoor. Proef, breng de smaak op met zeezout en zwarte peper, schep de borden vol en de rest van de geraspte parmezaanse kaas erover.

pasta met paddestoelen

Smaakoordeel

Ik weet niet goed hoe ik het moet omschrijven maar ik houd van Jamies recepten. Stuk voor stuk hebben ze een eigen smaak, twist die ik verfrissend en spannend vind. Of ik dit een beetje goed zeg, geen idee maar als je wel eens recepten van Jamie hebt gemaakt, begrijp je misschien wel wat ik bedoel.

Bij dit recept was dat anders. Niet slechter. Beslist niet! Ik vind het namelijk een heel puur recept, dat komt door de weinige ingrediënten. Ook in het koken geldt ‘less is more’. De saus van crème fraîche is niet heel vet en de parmezaan maakt het lekker pittig. We vonden het jammer aan het einde van de maaltijd jammer dat het bordje (en de pan) leeg was.

In een kwartiertje op tafel. Dat plus dat het lekker is, noem ik een geslaagd recept! Een prima pasta trouwens voor als je eters krijgt.

Meer van Jamie

Andere recepten van Jamie Oliver op mijn blog zijn deze:

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.