Eten

Pasta con acciughe e pomodoro

pasta-ansjovis-jamie-oliver

Pasta met ansjovis in tomatensaus. Een armeluispasta uit Palermo op Sicilië. Het is een van de vele mooie gerechten uit Jamie’s Italië. Vanavond stond het voor de eerste keer bij ons op tafel. Bij het kiezen van een lekker recept uit dit mooie kookboek (en dat is echt niet gemakkelijk!) viel mijn oog op de combinatie ansjovis, tomaten en rozijnen. Een spannende combinatie.  Jamie zegt zelf hier het volgende over:

De saus smaakt heerlijk en is door de rozijnen en pijnboompitten bijzonder Siciliaans.

Je kunt het met spaghetti of tagliatelle maken maar als je margherita-pasta kunt vinden is het helemaal mooi, volgens Jamie. Deze margherita-pasta is dikker dan spaghetti en heeft aan één kant franje. 

Voor 4 personen heb je nodig:

  • olijfolie
  • 4 tenen knoflook, gepeld en in heel dunne plakjes gesneden
  • 2 flinke handenvol pijnboompitten
  • een flinke handvol rozijnen
  • 12 gezouten ansjovisfilets
  • 3 opgehoopte eetlepels tomatenpuree
  • een groot wijnglas rode wijn
  • 100 gram broodkruim van oud brood
  • 450 gram gedroogde spaghetti/tagliatelle of margherita-pasta

Zo maak je deze lekkere pasta

Zet een pan op het vuur: giet er 6 eetlepels olijfolie in en bak de knoflook op laag vuur. Doe er zodra de knoflook begint de kleuren de pijnboompitten, rozijnen en ansjovis bij en laat die 2 minuten meebakken, tot de ansjovisfilets gesmolten zijn. Roer er de tomatenpuree en de wijn door. Laat het mengsel 3 minuten op matig vuur pruttelen. De saus hoort vrij dit te zijn, zoiets als passata, maar als je denkt dat hij iets dunner moet worden, doe er dan een beetje water bij.

Verhit wat olijfolie in een andere pan en bak de broodkruimels krokant en goudbruin. Laat ze afkoelen op een stuk keukenpapier. Kook ondertussen de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking in gezouten kokend water. Hussel de gare, uitgelekte pasta door de saus. Proef of er nog zout en peper bij moet. Verdeel de pasta over de vier borden. Strooi er tenslotte het broodkruim over.

Helemaal goed gelukt en snel te maken. Niks armeluispasta wat ons betreft. Wij waanden ons echt even in Italië en voelden ons daardoor rijk.

Buon appetito!

Andere recepten van Jamie Oliver

Op mijn blog heb ik deel ik nog een aantal andere recepten van Jamie Oliver. Ik heb ze voor je gemak op een rijtje gezet.

Beide recepten komen uit Jamie in 15 minuten.

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.