Eten

Lamsköfte, pita en Griekse salade

lamskofte recept jamie in 15 minuten

Het wordt een feestje aan tafel met deze lamsköfte, pita en Griekse salade. Vanavond aten we deze lamsköfte uit Jamie in 15 minuten. Die 15 minuten red ik nooit maar dat maakt niet uit.  

Gezien in zijn kookprogramma

We zagen Jamie ooit eens deze maaltijd koken op 24Kitchen. Dat was reden genoeg om zijn kookboek Jamie in 15 minuten te kopen.

De combinatie van spicy en zoet in dit gerecht vind ik geweldig. Couscous met munt en Spaanse peper, en het gehakt met honing, tijm en pistachenootjes…. Het alleen hier al over schrijven, doet me het water al weer in de mond lopen. Daarom houd ik nu op en geef ik je het recept zodat je het zelf kunt proberen.

Köfte

 • 400 gram mager lamsgehakt (mager rundergehakt werkt ook prima)
 • 1 theelepel garam masala
 • olijfolie
 • 25 gram gepelde pistachenoten
 • een paar takjes verse tijm
 • 1 eetlepel vloeibare honing

Couscous

 • half bosje verse munt
 • 1 verse rode Spaanse peper
 • 150 gram couscous

Salade

 • een halve krop ijsbergsla
 • halve rode ui
 • 1/2 komkommer
 • 5 rijpe kerstomaatjes
 • 4 zwarte olijven (met pit)
 • 4 volle eetlepels magere yoghurt
 • 2 citroenen
 • 40 gram feta
Voor erbij
 • 4 pitabroodjes

Voor de snelle bereiding heb je nodig: waterkoker, grote koekenpan op hoog vuur en keukenmachine met standaardmes.

Zo maak je de lamsköfte

Meng in een grote kom het gehakt, het zout, de peper en de garam masala. Verdeel het in 8 porties en maak er met vochtige handen kleine dikke vingers van. Leg ze met 1 eetlepel olie in de koekenpan en keer ze regelmatig om tot ze donker goudbruin zijn. Trek het grootste deel van de bovenste helft van het bosje munt eraf en hak dit met een snuf peper en zout en de Spaanse peper fijn in de keukenmachine. Haal het mes uit de keukenmachine, roer er de couscous en 1 mok kokend water erdoor en laat het mengsel in de keukenmachine zitten.

De salade maken

Snijd de ijsbergsla in partjes en leg die op een mooie plank of schaal. Pel en rasp de ui samen met de komkommer op de grove kant van een blokrasp boven een kom, doe er een flinke snuf zout bij, knijp er zo veel mogelijk vocht uit en strooi  het mengsel over de sla. Hak vervolgens de tomaten in stukjes. Strooi die er samen met de ontpitte, geplette olijven over. Roer in een kom het sap van 1 citroen door de yoghurt. En voeg naar smaak zout en peper toe. Besprenkel de salade met de dressing en verkruimel er de feta over.

De finishing touch

Stamp de pistachenoten fijn in een vijzel. Giet daarna het vet uit de koekenpan af. Hussel er de gestampte noten, tijmblaadjes en honing door en draai het vuur uit. Leg de pita’s 45 seconden in de magnetron (800W) om op te warmen, snijd ze doormidden en leg ze met de lamsköfte op de plank. Maak de couscous, strooi er de rest van de muntblaadjes over en serveer er partjes citroen bij.

Dit is een recept voor 4 personen, voedingswaarde: 587 calorieën p.p.

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.