Leefstijl

Heerlijk ontspannen op de Shakti Mat

shakti mat jannekeswereld.nl

Ik ben helemaal verknocht aan mijn Shakti Mat. “Je Shakti wat?”, hoor ik je denken. Van een spijkerbedje heb je vast en zeker wel gehoord. En daarvan heb ik de moderne variant: de Shakti Mat! Het helpt me ontspannen en geeft me verlichting bij de pijnklachten die ik heb door fibromyalgie. Kom, ik vertel je er meer over.

Een spijkermat? Wat is het?

De Shakti mat is gemaakt van stof en is ongeveer 70 centimeter lang. Op de mat zitten zo’n 6.000 plastic acupressuur punten die druk uitoefenen op het lichaam. Die druk kan in veel gevallen het welzijn verbeteren. Acupressuur werkt volgens hetzelfde principe als acupunctuur, het enige verschil is dat er geen naaldjes in de huid worden gestoken.

shakti mat close-up

Door de stimulering van bepaalde punten in het lichaam, kan er een verbetering van de gezondheid plaatsvinden. Dat komt, doordat deze punten in de huid samenhangen met allerlei andere plekken in het lichaam, zoals de spieren, organen of hersenen. De werking van acupunctuur is inmiddels grotendeels al wetenschappelijk bewezen. Niet zo gek dus, dat zo’n acupressuur mat óók kan werken tegen een hele hoop klachten.

Waar kan de Shakti Mat je bij helpen?

Het liggen, zitten of staan op een Shakti Mat zorgt voor:

  • Een gezonde, diepe nachtrust
  • Het losmaken van vermoeide, stijve spieren
  • Het verminderen van hoofdpijn
  • Herstel van de spieren na letsel en sporten
  • Verlichting van pijn in de voeten, nek en schouders, rug en benen
  • Een algemeen wellness-effect voor lichaam en geest
Close-up van de drukpunten

Hoe voelt het en hoe lang lig je erop?


Vragen als “Hoe voelt het? Is het niet pijnlijk om erop te liggen?” branden vast op je lippen. Voor iedereen is dat anders, denk ik. Ik vind het niet heel vervelend voelen, maar mijn man Bas vindt het onprettig. De onderstaande infographic laat goed zien wat er gebeurt.

Voor totale ontspanning kun je iedere dag 20 minuten op je Shakti Mat gaan liggen, het liefst voor het slapengaan. Wil je ’s morgens een energieboost? Ga dan direct bij het opstaan 5 minuten met blote voeten of met sokken aan op het matje staan. Ook voor sport en fitness, yoga en meditatie kun je de Shakti Mat gebruiken.

staan op Shakti mat
Hier sta ik op mijn Shakti Mat!

Ik en mijn Shakti Mat

Ik heb mijn Shakti Mat nu bijna 2 jaar en ik gebruik meerdere keren per week, soms dagelijks. Vaak voor het slapen gaan, lig ik in bed op het matje. Deze leg ik deels onder mijn rug en billen omdat ik daar veel spierspanning heb en dat voelt pijnlijk. Als ik op mijn matje ligt, is het eerst even ongemakkelijk maar al snel komt de ontspanning. Als ik na zo’n 15-20 minuten het matje weg leg, merk ik direct verlichting en val ik daardoor ook sneller in slaap. Het is me ook wel eens gebeurd dat ik echt in slaap val terwijl ik op het matje lig.

Ook bij een stijve nek werkt het goed. Je kunt aparte spijkermat-nekkussens kopen, maar ik rol mijn matje gewoon op en leg het dan onder mijn nek. Daarna voelt het altijd een stuk beter! En na het hardlopen pak ik soms het matje erbij om de spanning in mijn kuiten te verminderen.

En ja, het voelt eerst gek en ongemakkelijk. Maar eigenlijk was ik er voor mijn gevoel vrij snel aan gewend.

Wat is een goede mat, waar te koop etc.?

Ik weet dat er meerdere merken of aanbieders zijn. Daar kan ik niet over oordelen, dus vertel ik je alleen over mijn ervaring met de originele Shakti Mat.

De stof en vulling blijven goed en nog belangrijker alle spikes zitten nog steeds op hun plek. Er is niets afgebroken of iets dergelijks. Belangrijk vind ik ook dat de mat wordt gemaakt van duurzame materialen. En met je aankoop steun je ook de Indiase vrouwen die de matten maken. Ze krijgen daarvoor een eerlijk salaris, redelijke werktijden, maaltijden, vakantiegeld en een veilige en positieve werkomgeving. Daarnaast hebben ze recht op gratis medische verzorging voor henzelf en hun families.

Ik kocht mijn eerste Shakti Mat bij LOFF Welness waar ik regelmatig float. Maar je kunt deze ook direct online bestellen bij Spiru. Op dit moment test ik deze spijkermat van ze uit. De eerste indruk is heel goed en binnenkort vertel ik je er meer over.

Meer weten?

Wil je toch nog even verder lezen over acupressuurmatten? Dan zijn dit wellicht interessante artikelen om te lezen:

Ontmoet je persoonlijke masseuse: de Shakti Mat

De voordelen van een acupressuur mat

Beste Spijkermat of Acupressuur mat? Dit is de top 5 (2020)

Ontspannen op een modern spijkerbed?

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.