Eten

Jamie’s Mexicaanse tomatensoep

Mexicaanse tomatensoep Jamie Oliver

Dat Jamie Mexicaanse tomatensoep in 15 minuten maakt, ik in dertig en dat mijn keuken daarbij ontploft, neem ik voor lief. Want wat is deze soep is lekker!

Dit weekend had ik weer eens zin om me wat uit te sloven in de keuken. Niet te ingewikkeld maar echt lekker! En voor dat laatste is succes altijd verzekerd met een recept van Jamie Oliver!

Bladerend door Jamie in 15 minuten kwam ik uit bij de Mexicaanse tomatensoep met chilinacho’s, groenten en fetasprinkles. Daar wilde ik me nog eens aan wagen, behalve aan het deel chilinacho’s. Oké, ik vertel je waarom. Ik maakte dit recept eens als oudejaarsmaaltijd 2013. Alles lukte behalve de chilinacho’s: die kwamen zwart geblakerd onder de grill vandaan en ging daardoor ook nog het brandalarm af. Intussen gaat het me heel goed af. Vaak maak ik de chilinacho’s ook wel eens als weekendsnack voor bij de borrel! Maar nu door naar het recept.

Dit heb je nodig voor de tomatensoep (4 personen)

Soep

 • 1 klein bosje lente-uitjes
 • olijfolie
 • 1 bosje verse koriander
 • 4 tenen knoflook
 • 100 gram basmatiijst
 • 450 gram rode paprika’s uit een pot
 • 2 blikken tomatenblokjes (400 gram elk)
 • 2,5 dl magere yoghurt
 • 2 theelepels ingemaakte jalapeñopepers
 • half bosje verse munt
 • 2 limoenen

Sprinkles

 • handvol kerstomaatjes
 • 1 rijpe avocado
 • 30 gram feta

Nacho’s

 • 2-3 verse rode en groene Spaanse pepers
 • 175 gram zoutarme tortillachips
 • 50 gram cheddar (of Goudse kaas)

Aan de slag!

 1. Maakde lente-uitjes schoon, snijd ze in ringetjes (bewaar er een paar als garnering) en doe die met 2 eetlepels olie in de pan. Breek de steeltjes koriander in stukjes en doe ze erbij (houd de blaadjes apart).
 2. Knijp met een knoflookpers de ongepelde tenen knoflook in de pan en doe er de rijst, de uitgelekte rode paprika’s en de tomatenblokjes bij. Giet er 8,5 dl. kokend water bij, voeg een snufje zout toe en leg de deksel op de pan.
 3. Snijd de kerstomaatjes in kwarten, halveer de avocado (verwijder de pit) en leg ze met de apart gehouden lente-uitjes, de blaadjes koriander en de feta op een plank. En snijd de Spaanse pepers in ringetjes en strooi de helft op de plank.
 4. Spreid de tortillachips uit op een bakplaat, rasp de cheddar erover, strooi er de rest van de Spaanse pepers over en zet de chips boven in de oven onder de hete grill tot de kaas gesmolten is en goudbruin is.
 5. Pureer in een kom de yoghurt, de jalapeñopepers met een scheutje van het azijn uit de pot en de bovenste helft van het bosje munt met een staafmixer tot een mooi glad geheel.
 6. Pureer vervolgens de tomatensoep met de staafmixer, doe er het sap van een halve limoen bij, breng hem op smaak. En serveer hem lekker dik of verdun hem met een extra scheutje water.
 7. Sprenkel er de gespikkelde yoghurt over en serveer de tomatensoep met de chilinacho’s, de verschillende sprinkles en partjes limoen.

Klaar in 15 minuten

Wil je je meten aan Jamie en het in 15 minuten maken? Zorg dan dat je alle ingrediënten bij de hand hebt, de waterkoker klaar staat, de staafmixer standby is, de ovengrill op de hoogste stand staat en een grote pan met deksel op hoog vuur.

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.