Eten

Spaghetti carbonara: het échte werk (+ Rome-tip!)

spaghetti carbonara eten recept Italiaanse keuken

Spaghetti carbonara is een simpel gerecht waar eigenlijk niets fout aan kan gaan, denk je. En toch zou je Italianen een hartverzakking kunnen laten krijgen. Zeker wanneer je room gebruikt.

Mamma mia! Ik kreeg zelf een hartverzakking toen ik na een time-out het schrijven op mijn blog weer oppakte. Toen ik door al mijn blogs heen ging kwam ik een recept voor spaghetti carbonara met room tegen. Mét room, dat kan echt niet meer. En toch liet ik hem staan, omdat het de aanleiding is voor deze post. Over hoe je spaghetti carbonara nu echt maakt! Plus een extra Carbonara tip in Rome!

Verse ingrediënten voor de perfecte spaghetti carbonara

Wat je echt nodig hebt, zijn spaghetti, verse (biologische) eieren, Pecorino Romano (kaas), guanciale (wangspek) of pancetta (buikspek) en zwarte peper. Niks minder, niks meer en dus al helemaal geen room!

Als alternatieven kun je terugvallen op Parmezaanse kaas of gerookte spekjes. Maar het allerbelangrijkste is: kies voor verse ingrediënten van goede kwaliteit. Alleen daarmee maak je de lekkerste spaghetti carbonara.

De kunst afkijken

Als ik in Italië ben, bestel ik op z’n minst 1 x spaghetti carbonara. Omdat het zo verdomde goed smaakt. Toen ik twee jaar geleden in Rome was, heb ik de kunst nog eens goed afgekeken. Wat lag er nu op mijn bord? Het viel me vooral op dat de saus zo geel was, en dat zou duiden op veel meer eieren dan dat ik misschien gebruikte.

pasta-carbonara spaghetti carbonara

Mijn recept voor spaghetti carbonara

Eenmaal weer thuis ben ik in mijn Italiaanse kookboeken gedoken. In Smakelijk Italië vond ik naar mijn idee het recept waarmee ik de smaak van de carbonara uit Italië op mijn bord kan toveren. En zo maak ik het:

  • 400 gram spaghetti
  • 2 eieren
  • 2 eidooiers
  • 60 gram geraspte Pecorino Romano (of parmezaanse kaas) plus wat extra voor bij de maaltijd
  • 2 eetlepels olie (geen extra vierge)
  • 30 gram boter
  • 200 gram guanciale of pancetta in kleine reepjes
  • 2 teentjes knoflook


Kook de pasta al dente in een pan kokend water met een beetje zout. Kluts ondertussen in een kom de eieren, eidooiers en kaas en breng het geheel op smaak.

Verhit de olie en de boter in een grote braadpan. Kneus de knoflooktenen met de onderkant van een mes en doe ze samen met het spek in de pan. Bak ze op matig vuur tot de spekjes krokant zijn. Haal het knoflook eruit als het goudbruin kleurt.

Doe de uitgelekte spaghetti in de braadpan en roer alles goed door elkaar. Haal de pan van het vuur en roer het eimengsel erdoor. Direct serveren met de extra kaas. Buon appetito!

Extra tip: La Carbonara in Rome

Ga je naar Rome? In de wijk Monti vind je La Carbonara. Hier zou je de best carbonara van Rome eten. Toen ik twee jaar geleden in Rome was, besloot ik er spontaan er te gaan eten. Zonder reservering. Gelukkig was ik vroeg en alleen zodat er nog wel plek was. En wat deed ik daar: ik bestelde geen carbonara! Geen idee waarom niet maar zo was het. Ik bestelde een andere specialiteit. Maar ik wil nog eens terug om te proeven.

Wel lees ik wisselende reacties over La Carbonara. Door de drukte zou de kwaliteit wel eens te wensen over laten. Die ervaring heb ik niet, maar de drukte kan ik bevestigen. Druk is het er zeker en dat maakt dat alles in hoog tempo gaat. Houd er rekening mee dat je hier niet lang kunt tafelen. Zoek dan een andere plek om te eten en bestel dan een carbonara als primi.

Write a comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.