Boeken

Doggerland: een nieuwe Scandi-thrillersensatie

Doggerland Maria Adolfsson Scandinavische thrillerserie

Doggerland, zo heet de nieuwe Scandinavische thrillersensatie die ik vorige zomer heb ontdekt. Met inspecteur Karen Eiken Hornby in de hoofdrol en gesitueerd in het fictieve Doggerland.

Het eerst deel verscheen in 2019 en het tweede boek kwam begin van dit jaar uit. Het derde deel verscheen in 2021 en in maart 2022 kwam deel 4 uit. Daar was ik door verrast omdat ik eerder had gelezen dat Doggerland een drieluik zou worden.

Doggerland: een verzonken land is nu fictief land

Vroeger bestond Doggerland echt: drooggevallen stukken grond in het zuidelijke deel van de Noordzee. Hierdoor werden Nederland, Noord-Duitsland, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk met elkaar verbonden. Maar dat was in de IJstijd. Het gebied verdween onder zee.

Schrijfster Maria Adolfsson heeft in haar boeken van Doggerland een fictieve eilandengroep gemaakt. Op het hoofdeiland woont en werkt inspecteur Karen Eiken Hornby, de hoofdpersoon van deze boekenserie. Ze is hier opgegroeid maar heeft ook een tijd ergens anders gewoond. Nu woont Karen in het oude huis van haar grootmoeder, alleen en met een verdrietig verleden. Maar daarover verklap ik niets.

De boeken in de serie

Doggerland 1: Misleiding

Het is de ochtend na Oistra, het oesterfestival op de Doggerlandeilanden. Inspecteur Karen Hornby wordt wakker met een verschrikkelijke kater – maar dat is nog de minste van haar problemen. Naast haar in bed ligt haar baas. Dan komt het bericht dat er een vrouw bruut is vermoord en wordt Karen op de zaak gezet. Het slachtoffer blijkt de ex van haar baas te zijn. De complicaties verergeren en Karen realiseert zich dat het onderzoek verstrikt raakt in persoonlijke verhoudingen en de geschiedenis van het eiland.

Doggerland 2: Stormwaarschuwing

Het is kerstmis wanneer een man dood wordt aangetroffen op Noorö, het noordelijkste eilandje van Doggerland. Karen Eiken Hornby stort zich op het onderzoek, opgelucht zo de festiviteiten te kunnen vermijden. Wanneer een tweede lichaam wordt gevonden, begint het er steeds meer op te lijken dat haar familieleden bij de moorden betrokken zijn. Meer dan ooit wordt het een levensgevaarlijke evenwichtsoefening tussen haar privéleven en haar rol bij de politie.

Doggerland 3: Tussen de duivel en de zee

Superster Luna is op Doggerland om een nieuwe plaat op te nemen. Als zij in het holst van de nacht verdwijnt, staat de politie voor een raadsel. Inspecteur Karen Hornby wordt, tegen haar zin, op de zaak gezet. Karen voelt zich oud en moe, en maakt zich zorgen om haar gezondheid. Bovendien leek Luna wel érg gecharmeerd van Leo Friss, Karens vriendje. Het mysterie is compleet als in de hoofdstad een vrouw wordt toegetakeld door een gewelddadige man, en Luna’s assistent een verkeersongeluk krijgt. Karen vermoedt dat de zaken iets met elkaar te maken hebben, maar bewijzen blijven uit. Inmiddels zijn de media het verhaal op het spoor, en ontstaat er een race tegen de klok. En Luna is niet de enige wiens leven in gevaar is…

Doggerland ebook thrillertrilogie Maria Adolfsson
Verdiept in Stormwaarschuwing op mijn e-reader

Doggerland 4: Rennen of sterven

Op Doggerland is het herfstnachtevening. Een groots feest waarmee volgens een lange traditie het sterven van de zomer wordt gevierd. En dit jaar is er een nieuw onderdeel aan toegevoegd: Doggerlands eerste Pride parade. Alsof dat nog niet genoeg is, is het ook nog een verkiezingsjaar. En dus is de havenstad gevuld met een gevarieerd publiek. Karen Eiken Hornby bekijkt het allemaal van een afstandje, jaloers omdat ze vanwege haar zwangerschap niet mee kan drinken. En dan opent iemand het vuur op het nietsvermoedende publiek…

Mijn mening over deze boeken

Al eerder schreef ik dat de Doggerland-serie de moeite waard is. En dit is waarom.

Allereerst vind ik het ontzettend knap hoe gedetailleerd over de eilandengroep Doggerland is geschreven. Over de ligging, het klimaat, plaatsen etc. Het is zo geloofwaardig beschreven. Ik kon het bijna niet geloven toen ik ontdekte dat het een fictief land is maar wel geïnspireerd op dat wat het ooit was.

De serie draait rondom Karen Eiken Hornby. Ze doet me in zekere zin denken aan Kurt Wallander, de inspecteur uit de gelijknamige boekenreeks van Henning Mankell. Wallander is ook niet meteen de meest toegankelijke persoon en dat geldt ook voor Karen Eiken Hornby. Maar als je leest, ga je toch een zeker sympathie voor haar voelen. Ook de andere personen die in de verhalen voor komen, hebben elk hun eigen verhaal en ook die karakters komen goed tot hun recht. Naarmate de serie vordert is dit nog meer het geval.

Ps. Houd je net als ik van Scandinavische thrillers? Deze serie is ook erg goed.

Dit artikel is geüpdatet in 2022, na het verschijnen van het 4e deel.

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.