Leefstijl Mindful leven

21 manieren om nee te zeggen

nee zeggen 21 manieren

Nee zeggen. Hoe moeilijk is dat? Nogal vind ik. Maar door te oefenen in nee te zeggen, heb ik behoorlijke stappen gezet. En wat ik heb geleerd van nee zeggen is dat het je leven kan versimpelen. Want je stopt met dingen doen waar je geen energie van krijgt of waar je niet achter staat. Ik vertel je er graag meer over. En ik geef je 21 manieren om nee te zeggen!

‘Oxygenmask mentality’

Nee zeggen, is niet gemakkelijk vind ik. Jarenlang heb ik eerst andere mensen op de eerste plek gezet, en daarna kwam ik. Anderen pleasen, daar was ik best goed in. Maar dat is verleden tijd. Nu sta ik op één en daarna volgt ieder ander. Egoïstisch? Helemaal niet want als je niet goed voor jezelf zorgt, kun je ook niet goed voor anderen zorgen. In een podcast dat ik laatst over ‘simplicity’ luisterde, noemden ze het “Oxygenmask mentality”. Net zoals in een vliegtuig zet je eerst zelf een zuurstofmasker op en dan help je anderen.

Oefenen

Wat ik heb geleerd van nee zeggen, is dat mensen dat ook een prima antwoord vinden. Er is wel eens tegen me gezegd dat het van kracht getuigt dan wanneer je altijd en eeuwig maar mee gaat in de stroom van anderen. Over de jaren heb ik geleerd om goed bij mezelf na te gaan wat de vraag met me doet. Vooral in werksituaties ben ik beter geworden in nee zeggen. Of ik zeg ja onder voorwaarden, ha ha! Mijn mantra hierbij is: ‘Zegt je hart nee, zeg dan nee.’ Niet dat ik nu een ‘pro’ ben in nee zeggen, maar oefenen heeft me een eind op weg gebracht. En ik leer nog steeds.

Compassievolle mensen vragen om wat ze nodig hebben. Ze zeggen nee als dat nodig is en als ze ja zeggen, menen ze dat ook. Ze zijn compassievol omdat hun grenzen ervoor zorgen dat ze geen wrok koesteren.

Sterker dan ooit, Brené Brown

Afgelopen week bladerde ik nog eens door mijn vorige notitieboek en kwam ik deze quote weer tegen. Ik heb het in 2016 opgeschreven, toen ik opkrabbelde na mijn burn-out en het boek Sterker dan ooit las. Ook vond ik een lijstje met 21 manieren om nee te zeggen terug dat ik toen uit Psychologie Magazine (april 2015) had gescheurd. Ik vond het een handig lijstje en herlees het regelmatig om mezelf hier scherp in te houden. Hopelijk geeft het jou ook de nodige handvatten om nee te leren zeggen. Succes!

Nee zeggen op 21 manieren

1. Vaag maar effectief
‘Bedankt voor de uitnodiging, maar het gaat me niet lukken.’

2. Het is niet persoonlijk
‘Bedankt voor je vraag maar ik doe op dit moment even helemaal geen dingen naast [project x].’

3. Probeer het later nog eens
‘Ik zou het wel willen, maar tot augustus ben ik niet beschikbaar. Je kunt me dan nog eens vragen.’

4. Zal ik het aan … vragen?
‘Ik kan dat niet voor je doen, maar ik kan vragen of… het misschien wel kan doen.’

5. Blijf het proberen
‘Ik kan deze data niet, maar ik wil je wel graag zien. Heb je nog andere opties?’

6. Probeer het spontaan
‘Het past deze maand niet in mijn agenda maar ik wil het wel graag een keer doen. Bel je me vlak voor je weer eens gaat?’

7. Dankbaarheid
‘Ontzettend bedankt voor je enthousiasme! Maar ik kan je helaas niet helpen op dit moment.’

8. Denk ook eens aan je partner (als je kinderen vooral jou met verzoeken bestoken)
‘Zullen we vragen of je vader/je moeder het kan doen?’

9. Vijfminuten-gunst
‘Ik kan niet komen, maar ik kan je wel helpen het te promoten door het op mijn website te plaatsen/een mailtje rond te sturen.’

10. Gewoon nee
‘Bedankt, maar ik moet het aan me voorbij laten gaan.’ (En vervolgens je mond houden.)

11. Elegant
‘Ik waardeer het zeer dat u me vraagt, maar ik ben al bezet.’

12. Het spijt me
‘Ik zou willen dat ik het kon doen, maar het gaan nu gewoon niet.’

13. Iemand anders heeft het besloten
‘Ik heb mijn coach/partner/therapeut beloofd dat ik geen nieuwe projecten aanneem. Ik ben bezig meer balans in mijn leven te creëren.’

14. Mijn gezin is de reden
‘Bedankt voor de uitnodiging, maar dan voetbalt mijn zoontje en ik mis nooit een wedstrijd.’

15. Ik ken iemand anders
‘Nu heb ik gewoon geen tijd. Ik kan je wel iemand anders aanbevelen.’

16. Ik ben al bezet
‘Ik waardeer het dat je aan me denkt, maar heb die dag al iets anders.’

17. Grenzen stellen
‘Ik zal je zeggen wat ik wél kan doen.’
(En het houden bij wat voor jezelf comfortabel voelt.)

18. Niet nee, maar ook niet ja
‘Ik denk erover na en kom erop terug.’

19. Niets zeggen
Niet alle vragen of verzoeken vereisen een antwoord. Het voelt onbeleefd om beleefd om een verzoek te negeren, maar soms is dat het beste voor iedereen.

20. Vertel al je sores
‘De kinderen zijn ziek, deze week moet ook de badkamer verbouwd en project X ingeleverd.’

21. Het zit me tot hier
‘Ik moet nu even voor mezelf zorgen.’
(Maak duidelijk dat het niet persoonlijk is, maar dat je niet kunt doen wat diegene van je vraagt.)

Write a comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.